Med politimanden i sauna:

”Jeg bliver konfronteret med samfundets skyggeside på daglig basis. Det er her, jeg samler energi til at kunne klare det”

Henrik Sørensen er med til at fange gerningsmænd, genoplive skudofre og underrette forældrene, når det ikke lykkes. Han ser ting, som han hellere ville glemme, men når han svinger håndklæder i saunaen, bearbejder han de voldsomme oplevelser.

Henrik Sørensen er politimand og saunagusmester
Offentliggjort

Henrik Sørensen ved aldrig rigtig, hvad der skal ske, når han møder på job i den blå uniform. Måske er der slåskamp i indre by, måske er der en skudepisode på Nørrebro, måske ligger hovedstaden stille hen. Lige meget hvor stort et kaos han møder ind til, er det ham og hans kolleger, som skal rydde op.

Størstedelen af hans tid går med politiarbejde, men torsdag formiddag er hellig for ham. I tidsrummet 10.30 til 12.00 befinder han sig nemlig i saunaen på Kurhotel Skodsborg, hvor han i kraft af sin titel som gusmester svinger håndklæder efter en bestemt teknik, som gør, at varmen fra de glohede sten bliver fordelt ligeligt i rummet. For ham er saunagus en slags terapi, og desuden en disciplin han er forsvarende Danmarksmester i.

”Det er balsam for sjælen. Her kommer jeg, lader op og får dæmonerne ud gennem varmen med et håndklæde og en sauna. Når jeg har været her, så er jeg klar til at komme tilbage på job og gøre en forskel, ” fortæller Henrik Sørensen.

Han har været i Politiet de sidste 15 år. Ti af dem er foregået i felten. Først i enheden for anholdelse af farlige gerningsmænd, sidenhen i afdelingen for organiseret kriminalitet og nu i nærpolitiet i indre by. Det betyder, at han har beskæftiget sig meget med bande- og rockerrelaterede forbrydelser. Lige for tiden er banderne det primære fokus, og så sent som i nat patruljerede han i de københavnske gader til kl. 3.00.

”Jeg har altid haft lyst til at hjælpe andre. Jeg startede med tre år i Livgarden efter min studentereksamen, men skulle jeg fortsætte i militæret, ville jeg uundgåeligt blive udsendt. Så skulle jeg gøre en forskel i den anden ende af verden, og det er også prisværdigt, men jeg ville gerne gøre det herhjemme,” siger Henrik Sørensen.

Og der er masser at tage hånd om. Han er med, når de mest hårdkogte kriminelle skal fanges, og han elsker det. Men der er brug for balance i regnskabet. Det er derfor, han tre gange ugentligt sætter sig ind i sin Suzuki Swift, kører mod Kurhotel Skodsborgs hvidkalkede bygninger og tager spagæsterne med ud på en virkelig varm oplevelse. Den akustiske musik, de æteriske olier og den hyggelige smalltalk med de svedige stamgæster er en parallelverden, som hjælper ham med at bearbejde de voldsomme ting, han ser i sin dagligdag.

”Til tider kommer du ud som første vogn til en person, der er blevet skudt, som du skal lappe sammen, velvidende at det måske er for sent. Måske var du den sidste, som havde ham i live, og det er dig, som skal underrette de to forældre. Dit hjerte går i stykker nogle gange. Du tager det ind. For at kunne udføre denne slags opgaver gang efter gang er jeg nødt til at læsse af,” fortæller Henrik. På grund af ham er der nu flere af hans kolleger fra politiet, som bruger saunagus som redskab til at tømme tankerne.

For et stykke tid siden var Henrik Sørensen sammen med to andre betjente de først ankomne til en mand, der var blevet skudt på åben gade. Han var ramt flere steder og klart i overhængende livsfare. De gjorde deres bedste for at yde livreddende førstehjælp og holde styr på den kaotiske situation i menneskeskaren af både nysgerrige og pårørende. Ambulancen kom frem til det, der syntes at være en håbløs situation. På vej til hospitalet fik skudofferet hjertestop og blev genoplivet. Han endte med at overleve mod alle odds.

”Vi havde jo alle tænkt, at kampen var tabt på forhånd. Følelsen af at have reddet hans liv, er noget af det, jeg kommer til at huske altid. Det er ikke sådan, at vi er helte i samfundet, men han ved, hvad vi har gjort for ham, og det ved familien også. Jeg håber, at han opfinder kuren mod kræft, for så har vi pludselig reddet mange liv,” smiler han.

”Men det er jo ikke altid, at det går ligeså godt. Der er nogle, der ikke står til at redde, selv om vi prøver.”

På Kurhotel Skodsborg varer saunagus med Henrik Sørensen cirka en time plus saltscrub i dampbad. Helt konkret bruger man 3 gange 15 minutter i saunaen, adskilt af et koldt dyp i kurhotellets kolde bassin og i Øresund. I saunaen kommer man igennem flere forskellige æteriske olier, der hver især har deres sundhedsfremmende egenskaber. Lavendel får dig til at slappe af, salvie er opkvikkende, og lemon er godt for huden.

”Folk har brug for hjælp til at slappe i dag. Vi har så meget fart på, og vores telefoner er altid indenfor rækkevidde. Hjernen har brug for at slappe af i hverdagen. Jeg har astmapatienter, der kan lade sin medicin helt være, fordi de kommer ned til mig tre gange om ugen og får renset ud,” fortæller han.

Isklumper med æteriske olier, som bliver fordelt i saunaen, når isen bliver slået i stykker på de varme sten.

Når han ikke praktiserer saunagus, tager han ofte ud til vandet. Enten til Øresund ved kurhotellet eller vinterbadet i Hellerup, hvor der næsten aldrig er nogen. Han vender hverdagens sjove, sørgelige og svære situationer med sine kolleger, men ved de allerværste episoder kobler Politiet automatisk en psykolog til sagen, som giver professionel vejledning.

”Hvis du insisterer på at klare det hele selv, så hober det sig bare op. Dem, der kommer igennem med et sundt, stabilt liv mentalt, er også dem, der formår at læsse af, og desuden mestrer kunsten i ikke at lade alt det, de ser, komme helt ind i sindet. Du skal have en distance for at holde til det, ” fortæller Henrik.

Han mener, at man er nødt til at lære at betragte selv de sværeste opgaver som et stykke arbejde, der skal klares.

”Hvis jeg skal underrette forældrene om, at deres søn ikke lever mere, så kan jeg selvfølgelig ikke lade være med at tænke over, at det kunne have været min familie. Men det skal jeg bare lade være med at gruble for meget over. Min opgave er at hjælpe de pårørende så godt videre som muligt,” siger han.

”Men nogle gange kan jeg selvfølgelig ikke lade være med at lade sig påvirke. Jeg har prøvet at blive ekstremt berørt til opgaver.”

Fra tid til anden møder Henrik Sørensen nogle af de hardcore bandemedlemmer, som har besluttet sig for at lægge livet om. De hænger godt nok ikke på træerne, men når han støder på endnu en kending, der forsøger at ændre sig til det bedre, tænker han over, om han måske har spillet en lille rolle i valget.

”Når jeg patruljerer dagligt møder jeg jo dem, der laver kriminalitet. Jeg lærer dem at kende, hører om deres baggrund og forstår, hvorfor de egentlig er havnet, hvor de er. Så er det lidt lettere at hjælpe videre. Når det lykkes, føles det sgu godt,” fortæller Henrik Sørensen.

De næste par dage har han fri fra sit liv som politimand. I weekenden skal han til Slovakiet for at møde specialister i saunagus fra hele verden og forbedre sine teknikker. Han tager afsted, så snart effekten af den sidste æteriske olie er dampet af.

Det er altid de sidste fem minutter, her er allervarmest. Nogle af deltagerne forlader saunaen, for nu bliver det ekstremt spicy. Et skud mentol rammer de glohede sten. Mens vi andre er tydeligt udfordrede, ser Henrik Sørensen ganske ubesværet ud. Han sætter sig på hug lige foran varmekilden og tager en dyb indånding.

”At være politimand er min identitet, og jeg elsker mit job. Men det er på daglig basis, jeg bliver konfronteret med den ondskab, der nu engang er i samfundet. Det er her, jeg samler energi til at kunne klare det og til at være den bedste version af mig selv. ”