Klaus Lynggaard: ”Pludselig lå jeg fladt på ryggen. Med tre slag havde han fældet mig. Bam, bam, bam”
Den 65-årige musikkritiker og forfatter Klaus Lynggaard om at skride fra regningen, om pubertære digte og om en gedigen ouzo-brandert.
Er du gået fra en restaurant uden at have betalt regningen?
”Ja! Det har jeg gjort et par gange. Hvor jeg simpelthen er blevet behandlet så dårligt, og betjeningen har været så ringe, at jeg har rejst mig og sagt: ’Rend mig i røven!’ Det er ved at være et par år siden sidst. Engang i Frankrig var jeg afsted med en ven, hvor tjeneren virkelig havde en attitude. Det var sådan en franskmand, der syntes, at folk, der ikke snakkede fornemt fransk, var under hans værdighed. Det var hele den foragt, hvormed han betjente os. Og ikke reagerede, når man sagde: ’Må vi bede om noget mere vin?’ Han ignorerede os bevidst. Min ven og jeg kiggede på hinanden og sagde: ’Okay, we’re out of here.’ Så skred vi bare.”
Hvad er din arbejdsrutine?
”Min hustru og jeg vågner ved 07-tiden, hvorefter vi sætter os og drikker en kop kaffe. Så går vi i skoven med hundene i en lille time, og bagefter laver jeg morgenmad. Det er altid mig, der står for den. Jeg spiser stort set altid et stykke ristet brød med spejlæg og et glas juice til. Og kaffe. Hvis jeg bliver træt af spejlæg, tager jeg et stykke ost. Derefter går min hustru på arbejde, og jeg går på mit arbejdsværelse. Mandag, tirsdag og onsdag bruger jeg meget på mine deadlines ved Weekendavisen, og om tirsdagen optager jeg ’Rockhistorier’, som jeg typisk forbereder om torsdagen. Fredag er til diverse kontorting. På den måde er ugen rimelig fast. Men selvfølgelig sejler det hele tiden. Så skal hunden til dyrlæge, eller bilen skal på værkstedet. Der er altid et eller andet, der får det til at skride. Det lyder jo ellers så smukt. Som om jeg har fuldkomment tjek på det. Men præcis ligesom alle andre balancerer jeg konstant på kanten til katastrofen. Som ung var jeg fuldstændig kaosmenneske. Det var faktisk først, da jeg i en alder af 37 blev fastansat på Dagbladet Information i 1992, at jeg kom ind i nogle rutiner. Det var simpelthen nødvendigt for at overholde mine deadlines.”