Mads Schytte om at drikke whiskey til 100.000 kroner: ”Jeg ved, at mindst én har været åbnet i Danmark, for den har jeg smagt”

Mads Schytte om at drikke whiskey til 100.000 kroner: ”Jeg ved, at mindst én har været åbnet i Danmark, for den har jeg smagt”

Whiskyeksperten, der er aktuel med bogen ’Whisky’ og manden bag Instagram-profilen @whiskytossen, fortæller om sin fascination af whisky og om et særligt ritual i højtiden – og peger på det, han skal drikke til jul og nytår.

Offentliggjort

Hvordan opstod din fascination af whisky?

”Det begyndte i mine unge dage – i de tidlige 20’ere. Dengang syntes jeg, at det var utroligt fascinerende, når de lidt ældre skænkede sig en whisky og drak den rent. Hvordan kunne sådan en lille drink være så lækker for dem? Hvordan kunne hele oplevelsen være i et lille glas med tre centiliter spiritus i? Og så gik jeg ellers i gang.

I mine øjne er whisky også interessant, fordi det på den ene side er enormt enkelt: Det består af en kornsort, noget gær og noget vand. Men på den anden side er det også ekstremt komplekst: I 12 år, i 15, 20, 50, ja, sågar 81 år kan den ligge og leve sit eget liv på et fad. Den dualitet kan jeg virkelig godt lide. Whiskyen kan heller ikke gemme sig bag nogen sødme, som fx en rom kan. For mig er det så ædelt og rent, som noget spiritus kan blive.”

Hvornår smager en whisky bedst?