Koko Rojo Ramirez har surfet hele sit liv: ”I Danmark er det bedst at surfe om vinteren”
Koko Rojo Ramirez kommer oprindeligt fra Mexico, men skiftede for syv år siden det spansktalende land ud med det danske, da han flyttede til København på grund af kærlighed. I hovedstaden opstod der dog et savn til bølger, der fik mexicaneren til at hive teltpælene op og flytte dem til Hvide Sande. Nu har han endelig fundet hjem.
Denne artikel blev oprindeligt bragt i Euromans Vintermagasin, som er udkommet med støtte fra en række destinationsselskaber, herunder Visit Vesterhavet, der har fingeren på pulsen i deres lokalområder. Alt indhold er redaktionelt frit og forankret hos Euroman.
I Danmark er det bedst at surfe om vinteren. Det er der, bølgerne bliver størst. Om sommeren er der også bølger, men de bliver sjældent så store, at det for alvor bliver sjovt. Jeg kan sagtens gå i flere uger uden at surfe om sommeren. Om vinteren kan jeg nærmest surfe hver eneste dag.
Surfing har altid været en stor del af mit liv. Jeg har surfet, siden jeg var 12 år gammel. Hele min familie har altid surfet, og da jeg blev ældre, begyndte jeg at arbejde som surfinstruktør i Mexico, hvor jeg kommer fra.
Annonse
Jeg er født i Puerto Escondido, der er kendt for at have store bølger. Der er mange professionelle surfere fra hele verden, der tager dertil .
For syv år siden flyttede jeg til Danmark. Jeg havde mødt en pige, der kom herfra, og hun spurgte mig, om jeg ikke kunne tænke at komme på besøg. I dag er hun min kone.
Jeg var glad for at flytte til Danmark. I Danmark er mulighederne for at skabe et godt liv for sig selv bedre, end de er i Mexico. Men jeg savnede bølger. Jeg savnede at surfe.
Koko Ramirez Mendez
32 år. Bor med sin kone og datter på fire år i Hvide Sande, hvor de flyttede til i juli 2021. Både Koko og hans kone er glade for at surfe, og om sommeren arbejder Koko som surfinstruktør i byen ved siden af sit arbejde i den lokale bager, Ejvinds.
Jeg havde hørt, at Danmarks vestkyst skulle have nogle gode bølger, så en vinterdag for fire år siden tog jeg afsted til Jylland for at se, hvordan der så ud.
Jeg besøgte nogle forskellige byer, blandt andet Klitmøller, men jeg syntes, at der var for mange mennesker. Der var for mange surfere i vandet på én gang. Jeg kan bedst lide at surfe, når der ikke er overfyldt med mennesker, men derimod god plads.
En af grundene til, at jeg faldt for Hvide Sande, var, fordi der ikke var overfyldt med surfere. Det værste ved at surfe i Mexico var, at vandet altid var proppet med surfere. Men i Hvide Sande er der god plads, og så er det desuden er en hyggelig by.
Annonse
De lokale mennesker i byen er meget åbne over for fremmede. De er meget gæstfrie. Jeg har fået en del venner her, der også surfer. Når jeg ikke surfer, kan jeg godt lide at tage en kop kaffe med dem eller måske en øl.
Vi kan altid snakke om bølger. Hvordan de ser ud, og hvornår de mon er store nok til, at man kan komme ud på brættet igen.
For mig er det at surfe lig med hygge og afslapning. Det er afstressende. Hvis jeg selv kunne vælge, surfede jeg hele dagen hver dag. Men det kan jeg ikke. Jeg arbejder også i et bageri, jeg skal passe ved siden af.
Det er koldt at surfe om vinteren i Danmark, men jeg er jo fra Mexico, så jeg synes altid, det er koldt i Danmark. Den første gang, jeg surfede her, besluttede jeg mig for, at jeg aldrig gad at surfe igen, fordi jeg syntes, at det havde været så koldt. Men man vænner sig til kulden.
I Hvide Sande surfer jeg som regel på nordsiden, hvor der er en håndfuld gode spots. Der er dog også nogle mere hemmelige områder sydpå, der også er rigtigt gode. Byen er et godt sted for alle niveauer af surfere.
Nogle dage er der små bølger, der passer rigtigt godt til begynderne, andre dage kan bølgerne blive op mod tre meter høje, hvilket, jeg synes, er fedt, for det minder mig om, hvor jeg kommer fra. I Mexico er tre meter høje bølger ikke noget ekstraordinært.
Hvide Sande er selvfølgelig hyggeligst om sommeren, når byen er fyldt med mennesker, alt har åbent, og vejret er godt. Men byen er også dejlig om vinteren, det er bare på en anden måde.
Annonse
Desuden virker det også, som om at flere og flere ting har åbent året rundt. Der er fx en del restauranter, der er begyndt at have åbent om vinteren også.
Alle kan lære at surfe. Det eneste, det kræver, er, at man har lyst. Og så skal man desuden have et surfbræt og en våddragt. Og masser af tålmodighed. Man skal være tålmodig, hvis man vil surfe.
Jeg vil råde alle nybegyndere til at tage et kursus. Det er en virkelig god måde at komme i gang på.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.