Trends fra modeugen i København

De 6 vigtigste tendenser fra årets modeuge i København

Vi opsummerer og analyserer modeugen.

Trends fra modeugen i København
Offentliggjort

Den københavnske modeuge går på hæld herfredag aften og lægger dermed tre dages fejring af dansk mode bag sig. I år var der flere spændende herreshows på programmet, hvor der blandt andet var et kærkomment comeback til Won Hundred, og flotte og gennemførte modeshows fra Han Kjøbenhavn, Henrik Vibskov og Barbara Í Gongini.

Som sædvanligt stikker stilretningerne i mange forskellige retninger, og vi blev i ugens løb præsenteret for alt fra slidte denimjakker over træningsdragter til kinesisk print og kimonoer.

Hvilket helt bestemt er en af de faktorer, der gør den danske modeuge karismatisk, og at den adskiller sig fra de store internationale modeuger, hvor udtrykket oftest er mere ensporet.

Alligevel var der flere temaer, materialer og inspirationskilder, der gik igen hos de forskellige shows. Her kommer en opsummering på denne modeuge og en gennemgang af de stærkeste tendenser.

Hvis man kan tale om en klar tendens under denne modeuge, må det være, at tøjet skal være for stort og pose på kroppen. Asger Juel Larsen fremviste militærinspirerede jakke og skjorter med for lange ærmer og oversized skuldersnit og kortærmede skjorter, der hang gevaldigt på skuldrene.

Han holder dog fast i en relativ smal buksesilhuet, modsætningsvis til Henrik Vibskov, der i den grad vil have noget bredde på bukserne til næste sommer.

Netop de løst hængende overdele var også tydelige hos Han Kjøbenhavn, der især satser på bomberjakker, som ikke går ind i livet som en klassisk bomberjakke, men i stedet stopper et sted på låret.

Det store tøj var selvfølgelig også at finde hos avantgarde designer Barbara Í Gongini, der som altid viste glæde for eksperimenterende silhuetter og designs, som ligger langt fra et dansk kontormiljø.

Han Kjøbenhavn SS17

Det er ikke længere en nyhed, at Asien, særligt Japan, har haft stigende indflydelse på modebilledet de sidste fem -10 år. Med brands som Comme des Garcons, Visvim og Beams har de plantet sig solidt i toppen af den internationale modeelite.

Men den seneste tid er også Kina og Sydkorea for alvor begyndt at røre på sig med nye spændende designere, som især er dygtige til at arbejde med print og farver. Denne bølge ser ud til at have inspirereret flere af de danske designere.

Han Kjøbenhavn SS17

Til næste sommer kommer både Han Kjøbenhavn og Henrik Vibskov med kollektioner, der indeholder tydelige asiatiske referencer. Han Kjøbenhavns show i Bella Centeret bød på flere styles med kinesiske tegn og print med drager og karatemænd. Selv musikken stod i Asiens tegn.

Henrik Vibskov SS17

Hvor Han Kjøbenhavns fascination af Asien især kom til udtryk gennem print var Henrik Vibskov mere inspireret af kampsport og kokke til snit og silhuet på sit design.

Under sit velgennemførte modeshow i Slagtehusgade fremviste den farveglade designer kimonoer og lange skjorter, der lignede en asiatisk koks slagtedragt. Og så brugte han selvfølgelig også en masse farver, som han ved, er populært på det asiatiske marked, der er det tredje største for det danske brand.

Henrik Vibskov SS17

Denne sommers tendens med denim og tøj, inspireret af klassisk arbejds- og militærtøj ser ud til at forsætte til næste år. Tydeligst skinnede tendensen igennem hos Won Hundred, der vanen tro fremviste masser af denim og læder.

Kollektionen, det populære danske mærke viste frem under deres modeshow i en gammel københavnsk herskabslejlighed ved Vor Frue Kirke, var primært bygget op omkring denim og cowboystil med lange cowboystøvler og slidte denimjakker.

Won Hundred SS17

Cowboyerne havde også inspireret Asger Juel Larsen, der endnu en gang brugte skjorteemblemer og denimbukser. Men hos den langhårede designer var militærreferencerne endnu tydeligere med lange frakker og militærskjorter i armygrønne farver. Det spirrende danske mærke, Randy, kørte lidt samme stil og viser også masser af militærinspiration.

Asger Juel Larsen SS17

Under de internationale modeuger har vi set enorme mængder af sportstøj blande sig på catwalken, hvilket i den grad er usædvanligt, da man traditionelt set ikke ville vise noget frem, som lignende noget, der kan købes i den nærmeste sportsbutik. Sporstøjet sneg sig også med til den danske modeuge, uden at det dog var den mest fremtrædende tendens.

Ellen Pedersen SS17

Den talentfulde designer Ellen Pedersen viste dunjakker, hættetrøjer og helt korte badeshorts kombinerede med sportslige polotrøjer og rullekraver. Også i denne kategori blander Han Kjøbenhavn sig med deres træningsbukser, skjorter og jakker i nylon og hattetrøjer. Vibskov viste baseballskjorter og lange skjorter, som var inspirereret af dragter fra asiatisk kampsport.

Ellen Pedersen SS17

Han Kjøbenhanvs efterefterårskollektion, der netop har ramt butikkerne, er inspireret af designernes opvækst på den københavnske vestegn. Der er træningsdragter og logoer fra lokale håndværksfirmaer, som pryder sweartshirts, skjorter og jakker.

Den nye kollektion var ikke i lige så høj grad inspirereret af provinsen, men de slår endnu en gang et slag for ting, der tidligere har været bredt kategoriseret som kikset. Fx den ’hurtige’ solbriller, falsk pels og træningsbukser med print langs siderne.

Han Kjøbenhavn SS17

Også dunjakken, der i flere år har været ildeset, tog Ellen Pedersen tilbage på de bonede gulve, mens Asger Juel Larsen satsede på flammeprint og plastic-lignende materialer.

Ellen Pedersen SS17

Både Henrik Vibskov og Han Kjøbenhavn brugte ældre mænd i deres shows, dog ikke til at fremvise tøjet, men som et led af deres installationer. Dermed viste begge mærker, at mode ikke kun er for ungdommen, og det at have god stil ingen alder har.

Udover diversitet i alder var det tydeligt at størstedelen af designerne ønskede variation i hudfarve hos modellerne. Asiater, mulatter og sorte med stort afrohår fyldte godt i billedet og skabte en et godt billede af, hvordan dagens Danmark ser ud.

Henrik Vibskov SS17