Der er et ur til enhver tid i en mands liv

Der er et ur til enhver tid i en mands liv
Offentliggjort

Et ur er i dag i højere grad end nogensinde tidligere et mandesmykke, et symbol, en amulet eller en decideret investering.

Selvfølgelig skal dit ur pålideligt vise, hvad klokken er. Men det skal i lige så høj grad vise, hvem du er, hvad du kommer fra, og hvor du vil hen.

Lige som der ikke er noget underligt i, at du har flere ure, som du skifter mellem alt efter anledning og påklædning, er der ikke noget underligt i, at du, efterhånden som indkomsten stiger,anskaffer dig nye ure.

Her er vores anbefalinger til ure gennem fem forskellige aldre.

20’erne.

Du kan blandt andet vælge et Swatch. Det har en cool historie og godt, simpelt design, for eksempel et Noir de Noir til 300 kroner hos Paustian. I 1980’erne, hvor digitalure havde demonstreret, at batteridrevne ure var mere præcise end selv de allerbedste håndlavede urværker, rev Swatch gulvtæppet væk under ekstravagant luksus.

Takket være gode designs, også fra prominente kunstnere, lykkedes det schweizerne at skabe en hip og verdensomspændende succes i plastik. Nogle af de sjældneste vintage-modeller går i dag for pæne summer.

Hvis du er manden, der godt kan lide et ur, der kan lige så meget som dig selv, så tager du et hårdført og ultra sporty Casio G-SHOCK Rangeman GW-9400RD-4ER, vejl. pris 3350 hos Urskiven.

Det radiostyrede G-Shock Rangeman performer under ekstreme forhold, blandt andet dybt under havoverfladen og i hård frost, det er mudderafvisende med forseglede knapper, har højdemåling, kompas, kraftigt led-lys og solenergibaseret genopladeligt batteri.

Hvis du heller vil have noget simpelt, æstetisk rent og prismæssigt overkommeligt, der passer godt under skjorteærmet – på kontoret eller på daten – så er det oplagt med et Skagen SKW 6065 til 1298 kr.

30’erne

Her har man brug for et ur, der matcher et lidt mere formelt selvbillede, og som skal kunne bruges mange år frem i tiden og samtidig have en ungdommelig friskhed:

Hvis du vil have dansk design, der ikke råber for højt og vælger et et klassisk smukt ur med en intellektuel stil, et Ole Mathiesen OM1.37.A.ROYAL til cirka 8000 kr. fra Ole Mathiesen.

Et andet hjemligt valg kunne være en nyklassiker fra bornholmske Sebastian Frost. For eksempel Gold plated stainless steel black unisex til 5850 kroner.

Eller, lidt mere eksklusivt, et Koppel 392 Automatic fra Georg Jensen til 14.950, det udstråler modenhed og gør sig godt til jakkesæt.

Hvis det skal være mere råt, så er et Tag Heuer Monaco 12 calibre med blå skive , vejl. pris 37.200 kroner, måske noget for dig. Oser af motorsport, båret af Steve McQueen i filmen ’Le Mans’ fra 1971.

Eller måske har du sparet sammen længe eller bare skabt dig en karriere, der gør dig i stand til endelig at købe et af de ure, du har gået og sukket efter, siden du første gang så en James Bond-film.

Det kunne være et Rolex Submariner til en vejl. pris af 54.400. James Bond-forfatter Ian Fleming var stor Rolex-fan og udstyrede i romanerne sin agenthelt med samme urmærke uden at specificere modellen. Men i filmene var product placement mere konkret, og blandt andet i ’Dr. No’ bar Sean Connery et Submariner Oyster Perpetual.

Det kunne også være et Omega Seamaster Planet Ocean til vejl. pris 36.400, der sidenhen, af sponsormæssige årsager, er gået hen og blevet Bonds favoritur, og som Daniel Craig blandt andet har haft på i ’Skyfall’.

Både Seamaster og Submariner er klassikere med et endegyldigt cool udtryk - maskuline dykkerure i tidløst stål. Et godt alternativ kan være et IWC Pilot’s Chronograph, vejl. pris 41.600, der, selv om det ikke er helt så berømt, slet ikke er nogen underdog og bliver rangeret højt af urkendere for sin kvalitet.

Måske er du oven i købet blevet far og så moden, at du er begyndt at bekymre dig om at efterlade dig noget her på jorden, og her er den gode nyhed, at både Seamaster, Submariner og Pilot's Chrono er af så høj en kvalitet, at de sagtens kan gå i arv.

40’erne

Dit tøj er måske blevet lidt mere konservativt, din løn er steget, og du er ikke bange for at springe ud som voksen.

En mulighed er IWC Portuguese til 57.000, der har et meget rent udtryk.

Du kan få et tidløst, afdæmpet og prismæssigt overkommeligt Longines Master til 12.500.

Eller måske, hvis det skal være mere excentrisk, kan du måske vælge et Cartier Tank til vejl. pris 32.410. Det sofistikerede ur er blevet berømt for at være det eneste ur, Andy Warhol ville gå med.

I den endnu mere ekstravagante ende kunne det også blive til et Audemars Piguet Royal Oak til vejl. pris 147.200. Det luksuriøse ur blev et gennembrud for den schweiziske designer Gerald Genta.

Først grinede folk af urets meget iøjnefaldende ottekantede ramme, men Genta blev med tiden et af de største navne i urdesign, der blandt andet lavede Patek Philippes Nautilus og Jaeger-Lecoultre-klassikeren Master Control. Men det er en helt anden historie.

50’erne-60’erne.

En mulighed er Lange 1 i læder og sølv fra A. Lange & Söhne til vejl. pris 312.300. Det tyske mærke blev stiftet i Dresden i 1845, men blev lukket ned i DDR-tiden for at blive genoplivet efter Murens fald, i 1990, i samarbejde med Scweiziske urmagere fra blandt andet IWC. Mærket er kendt for at lave ure med en ekstremt kompliceret teknik, og der går årevis til udviklingen af hver model.

Du kan bryde loftet for eksklusivitet med et Patek Philippe Grand Complications Sky Moon Tourbillon Men så skal du nok have lidt tålmodighed, for det leveres ikke fra den ene dag til den anden, og først skal du have sværget evig troskab til Patek Philippe.

Og når det er dit, kan du ikke bevæge dig for voldsomt, når du har det på, fordi det vil gå ud over dets vanvittigt komplicerede mekanik. Så det er mere til adstadig pindemadsspisning med ligesindede ur-connaiseurs end til golfpartier eller safarier med oliesheikvennerne.

Og, nå ja, så koster det otte, ja o-t-t-e millioner. Tourbillonen er for øvrigt en mekanisme, der kører modsat resten af urets mekanik for at modvirke tyngdekraften og højne præcisionen.

Hvis du ikke er helt så økonomisk velpolstret og måske synes, at den type ur kan blive lidt fimset, er et mere sporty Panerai Luminor 150 til vejl. pris 58.100 måske noget for dig. I omkring 100 år har Panerai leveret ure til den italienske flåde, men den mere verdensomspændende berømmelse fik urmageren, da Sylvester Stallone i 1995 forelskede sig i et Luminor hos en juveler i Rom og bestilte et mindre parti af modellen med inskriptionen Slytech, bare så han havde noget at forære til sine venner.

LÆS MERE: Omega laver vinterolympisk Seamaster Planet Ocean

LÆS MERE: Royale lænker: Audemars Piguet

De ure, hvor intet andet er bemærket, kan anskaffes gennem urvaerket.dk