Say cheeeeeese! Tidens tand er hvid og lægger op til et blændende smil. Det siges, at egypterne for over 2.000 år siden brugte urin til at blege tænder med. I dag er det brintoverilte, og det kan klares på en time. Euroman har spurgt overtandlæge Ulla Pallesen fra Tandlægeskolen ved Københavns Universitet, hvad tandblegningen kan og ikke kan gøre for dig.
Hvad er tandblegning?
”En tandblegning består af en blegning af de organiske farvestoffer, der sidder inde i overfladen af dine tænder, ved hjælp af et kemisk produkt med brintoverilte som det aktive stof. Det opløser og fjerner farvestofferne i tænderne, så de synes hvidere. Effekten af en blegning er den samme, om du gør det hjemme eller får en tandlæge til det. Tandlægen bruger en meget skrap brintoverilte-koncentration på 30-40 %, mens hjemmeprodukterne kun har omkring 3 %.”
Annonse
Er det ufarligt?
”Ja, jeg betragter det som ret ufarligt, men det er vigtigt at tage nogle forholdsregler, inden du går i gang. Især hvis du bleger tænder hjemme, skal du passe på dit tandkød, som kan blive irriteret af blegemidlet. Overdreven blegning kan også ætse emaljen, så du ender med matte, porøse tænder, der bliver endnu mere modtagelige for misfarvninger, end de var i forvejen.”
Er der bivirkninger?
”Ja. Rigtig mange får ondt i tænderne efter blegning. Brintoverilten trænger ind i tanden, og hvis det når tandens nerve, kan det udløse stikkende smerter og isninger. De forsvinder igen, men undersøgelser viser, at op mod 11 % af de mennesker, der oplever smerter efter en behandling ikke har lyst til at gøre det igen pga. smerterne.”
Hvem kan få lysere tænder?
”Ikke alle tænder kan bleges. Du kan godt have mørkere tænder af andre årsager end misfarvninger forsaget af farvestoffer fra mad, drikkevarer og tobak. Optiske fænomener – såsom placering lidt bag i tandrækken, synlige tandben, gamle slagskader eller hjørnetænder, der pga. deres ekstra tykkelse er mørkere, kan ikke bleges.”
Annonse
Hvad kan misfarve vores tænder?
”Organiske farvestoffer fra mad og drikkevarer kan sætte sig i emaljen. Du kan også have tænder, der tager ekstra meget mod farve – eksempelvis hvis du har slidte tænder, slidt emalje med huller ind til tandbenet. Emaljen på vores tænder er kun en millimeter tyk og skal holde hele livet, og slides den – fordi du skærer tænder eller konstant udsætter den for ætsende drikkevarer som sodavand, juice eller vin – kan tænderne være mere modtagelige for farve.”
Er der noget, man bør overveje, før man bleger?
”Det er vigtigt, at du først og fremmest konsulterer en tandlæge og får vedkommende til at vurdere, om dine tænder kan bleges. Men det er min personlige holdning, at nogle tandlæger er med til at skabe et behov. Det er jo ikke altid pænt med helt kridhvide tænder, der mere ligner køleskabe end virkelige tænder. Vi har i Danmark generelt sunde tænder og er sluppet for grimme tandproteser, så det er da ærgerligt at blege sine tænder helt matte og kedelige – som en tandprotese.”
Fire veje til hvidere tænder
Komplet hjemmeblegesæt med bideskinne, gelé med 16 % Carbamide Peroxide og farveskala, så du kan måle resultatet.
Instant, EaseWhite, 349 SEK på easewhite.se
Amerikansk bestseller-tandpasta. Hvor meget slibemiddel der er i, vides ikke, men fanskaren er stor. Crest 3D White Adv. Vivid Tooth Paste, 125 kr. på amazon.co.uk Gel, to bideskinner og udførlig brugsanvisning lover dig hvidere tænder og et yngre smil på bare nogle timer. White Smile,795 kr. nytsmil.dk
Almindelig fluortandpasta med aktive mikrokrystaller virker polerende og derfor lysnende på tandoverfladen. Sensation Whitening, Colgate, 35 kr. for 2 x 75 ml.
Hold tænderne naturligt flotte
Du kan selv gøre lidt for at undgå misfarvede tænder. Overtandlæge Ulla Pallesen anbefaler, at du:
- Børster tænder hver dag og sørger for at holde en god mundhygiejne. - Ikke drikker for meget sodavand, juice og vin, der ætser, så farvestofferne nemmere hænger i. - Undgår karies, så du ikke skal have fyldninger, der kan ligne misfarvninger. - Fyldningsmaterialer kan ikke bleges.
Det her misfarver dine tænder:
- Te og kaffe - Rødvin - Sodavand, især cola - Juice og saftevand - Tobak - Stærkt farvede madvarer som rødbede, karry, safran
Hvad med lysnende tandpasta?
Der findes et hav af ’Whitening’-tandpastaer, men det er ikke noget, der ifølge Ulla Pallesen decideret bleger dine tænder. Der findes dog slibende partikler i nogle af tandpastaerne, som skulle gøre det lettere at fjerne de belægninger, der ligger uden på tanden. Men det kan almindelig tandpasta også, mener overtandlægen. I dag er grovheden af slibepartiklerne dog bragt ned på et minimum, da de ellers vil kunne ødelægge emaljen. Nogle blegetandpastaer indeholder enzymer, hvor det hævdes, at de er i stand til at løsne mørke belægninger, så de er nemmere at børste væk, men det er endnu ikke bevist. Visse amerikanske blegende tandpastaer kan indeholde små koncentrationer af brintoverilte, men de er så lave, at det næppe kan have en effekt.