Ure i millionklassen, ure med seksuelle motiver og ure med Hollywood-stjernestøv.
Publikum fik hele ”kongerækken”, da Klarlund for sjette år i træk rullede den røde løber ud på Børsen i København, hvor man kunne opleve nogle af verdens mest unikke ure i forbindelse med Klarlund Fine Watch & Jewellery Exhibition 2017.
Stig Andersen, administrerende direktør i Klarlund, fortæller, at de eksklusive armbåndsure på udstillingen, der havde åbent i weekenden, koster mellem 10.000 kroner og op til flere millioner kroner.
Annonse
Rolex, TAG Heuer, Vacheron Constantin, IWC og Tudor var blandt mastodonterne fra den fagre verden af eksklusive mekaniske urmærker, der var repræsenteret i København. Det dyreste ur var et Vacheron Constantin-ur til 2,5 millioner kroner.
Hvorfor er de så værdifulde?
”De er sjældne, og så er de lavet af de bedste materialer med den allerstørste håndværksmæssige kunnen af urmagere, der er på et exceptionelt niveau,” siger Stig Andersen.
En af de urmagere er danske Svend Andersen, hvis særkende er noget så finurligt som erotiske ure.
”De er meget grafiske, og det er det, der er fantastisk,” lyder det fra Klarlund-chefen, der er åbenlyst begejstret for sin landsmands kuriøse værker, som også havde fundet vej til hovedstaden.
”Jeg kunne ikke lade være med at klukle, da jeg så dem. Jeg synes, det er håndværk i exceptionel klasse, og det er stort overskud og charme.”
Annonse
Fra sit værksted i Schweiz har den 75-årige Svend Andersen specialiseret sig i at lave ure med erotiske motiver, der for eksempel forestiller situationer, hvor der uddeles blowjobs, eller hvor der dyrkes sex i positurer som doggystyle.
”Det første erotiske ur, han lavede, var med et motiv fra en græsk vase, hvor man ser mænd kopulere. I dag kan du se moderne scener, som minder mere om spændende versioner af tyske naturfilm, som vi kaldte dem, dengang jeg gik i skole.”
Svend Andersens særegne ure koster mellem 400.000 og 800.000 kroner, mens personlige bestillinger, som han også tager imod, som regel skubber prisen over millionen.
Hvem køber de her ure?
”Det gør velhavende Hongkong-kinesere og ursamlere rundt omkring i verden, der vil have det exceptionelle, og som går op i det bedste af det bedste. Det svarer lidt til at købe et maleri. Fra gamle tider kan du jo også finde malerier med erotiske motiver på, og her er det så et erotisk motiv på bagsiden af et ur, som du kan bære på håndleddet. Det er sgu da det bedste af alle ting samlet på et sted,” siger Stig Andersen.
Der er ikke den store tvivl om, at de opsigtsvækkende ure henvender sig til mænd. Typisk vil de seksuelle eskapader dog være skjult på bagsiden af uret.
”Det er ikke noget, du ligesom banker op i hovedet på den første, du ser, men det er noget, du kan tage frem og enten selv fornøje dig med eller vise til dine homies nede i cigarklubben,” forklarer direktøren for Klarlund.
Annonse
75-årige Svend Andersen er lidt af et unikum med sine ure med erotiske motiver. Foto: Klarlund A/S
En anden af kronjuvelerne på udstillingen var et vaskeægte stykke Hollywood-klenodie. Monaco-uret fra TAG Heuer, som stilikonet Steve McQueen bar i filmen ’Le Mans’ fra 1971, havde fået en sjælden udgangstilladelse fra hjemmet i Schweiz, hvor det har sin faste adresse på TAG Heuers museum.
”Det står som et ikon for dem. De ved godt, at det er ligesom at have en splint fra Jesu kors,” lyder det fra Stig Andersen, der kalder uret helt unikt.
”Mange af de billeder, man ser af Steve McQueen i dag, er billeder fra den film, hvor han ser knivskarp ud som racerkører. Uret i sig selv var et nybrud inden for design af ure i den periode, hvor det blev introduceret. Indtil da var ure næsten altid runde, men det firkantede design fra TAG Heuer er blevet et ikon, som i dag er genkendeligt på hundrede meters afstand som en ’Monaco’. Dengang, Steve McQueen bar det ur, fødte han i virkeligheden en legende, som man i dag kipper med kasketten for.”
Hvordan afspejler uret Steve McQueen?
”Det er et godt spørgsmål. Jeg vil sige det på den måde, at billederne af Steve McQueen fra filmen har været med til at skabe den kultstatus, som han har i dag. På den måde er der både en ikonografi i uret, men også omkring hans look med de gyldne, halvlange lokker. Han ligner jo motorsportens Björn Borg."
Hvor meget er uret værd?
”Jeg vil ikke kalde det uvurderligt, for det er der ikke noget, der er. For nylig blev Paul Newmans Rolex Daytona-ur solgt for 112 millioner kroner. Det er bare et stålur med kronograf, men fordi det var hans, blev det altså solgt for mere end noget andet vintageur nogensinde. Vi er ikke helt deroppe, men vi er eddermame højt oppe, for hvis Paul Newmans ur kan gå så højt, hvilket ingen havde gættet, betyder det, at alt der har en proveniens og en kendisfaktor er noget helt særligt.
Hvis man er fuldstændig forgabt i Steve McQueen og Monaco-uret og alt det, der følger med, så er det jo uret, man må eje. Og har man uret, så er man jo også showstopperen ved et middagsselskab.”