Der kan være mange fælder ved at købe et brugt ur. Selv for det trænede øje kan det være næsten umuligt at se, hvad der gemmer sig i kassen, og derfor kan det kræve en nøje gennemgang af et ur, hvis ægtheden skal verificeres. Klarlunds to butikker i København modtager dagligt ure til verificering, og jævnligt må de skuffe ejeren med, at det pågældende ur ikke er, hvad det lignede. Som primær forhandler af Rolex i Danmark og med eget certificeret værksted modtager Klarlund ofte Rolex-ure til verificering, fortæller Lars Rasmussen, der er værkstedschef og har mere end 27 års erfaring som urmager.
”De to primære faldgruber er de helt nye ure, der efterhånden er lavet så godt, at vi må åbne dem for at kunne se forskel, samt de ure, vi refererer til som Frankenstein-ure, hvor der er tale om et delvist ægte ur sammensat af uægte dele. Ved sidstnævnte er der typisk tale om vintage-ure, hvor der er pillet ved værket.”
De primære handelssteder for brugte ure er enten hos en autoriseret forhandler, hos en ikke autoriseret forhandler, på auktion eller på nettet. Lars Rasmussen er ikke i tvivl om, at det sikreste er at købe sit ur hos en autoriseret forhandler, selv om prisen kan være en smule højere.
”Til gengæld er du ikke i tvivl om, hvad du får for pengene. Med i handlen følger et troværdigt certifikat, der garanterer urets ægthed. Det er en vigtig detalje, hvis du ønsker at sælge det igen. Derudover følger som regel to års garanti. Men der findes naturligvis også en række urmagere, der har opbygget et godt renommé, som man må formode, de ønsker at bevare. Derfor vil jeg vove at påstå, at handler man fx med urmagere som Bo Mølbak, Krognos, Ravnkilde og Franz Jaeger & Me, så kan man stole på at gå derfra med et ægte ur. For man ved jo, hvor man kan finde dem, hvis noget er galt.”
Læs resten af artiklen på de følgende sider. Ifølge Per Henriksen, der ejer butikken Franz Jaeger & Me, sælges der årligt i omegnen af 5.000 brugte ure på landsplan.
”Køber du et ur fra nyt, er det ligesom med en bil. I det øjeblik, du kører ud over kantstenen, falder værdien. Køber du derimod et brugt ur i ordentlig stand til ca. 25.000 kr. eller mere, kan du stort set sælge det til samme pris igen,” fortæller Per Henriksen, der løbende har over 100 brugte ure til salg, primært Rolex, IWC, Cartier, Panerai, danske Linde Werdelin samt Omega.
Derudover er han uddannet urmager med en fortid hos Ole Mathiesen og selv i stand til at reparere de fleste ure, han får ind. Han tager ure i kommission for private, der ønsker at sælge, og Per Henriksen tilbyder et års garanti på alle ure.
”Hvis jeg ikke har det pågældende ur, så skriver jeg folks ønske op og vender tilbage til dem, når jeg støder på det. Nogle gange kan der gå lang tid, andre gange kan kabalen løses i løbet af få dage. 30-40 % af mine kunder er samlere, som jeg ser løbende og derfor ved, hvilke modeller de ligger inde med. Derfor spørger jeg af og til på et specifikt ur, hvis jeg ved, at de måske vil af med det, og jeg har en køber. Før jul var der en ven, der nævnte, at han var på jagt efter en Zenith Daytona fra 1997 i stål med hvid skive. Næste dag havde jeg en aftale med en svensk samler, jeg jævnligt handler med. Han havde præcis det ur med, og så var handlen i hus. Og her taler vi et ur, der ikke er helt nemt at få fingre i med både boks og papirer. Det kostede 71.000 kr.”Handler man på nettet, er det vigtigt at være påpasselig. Ifølge Kristian Haagen, der er vurderingssagkyndig i armbåndsure for auktionshuset Bruun Rasmussen og indehaver af handelsplatformen timegeeks.dk, skal man gå mere varsomt til værks, når man handler online.
”Ulempen er, at du ikke ved, hvem du handler med. Ofte foregår en handel 100 % online, dvs. køber og sælger mailer lidt frem og tilbage, måske taler de i telefon, så overføres der nogle penge, og så kan køber kun krydse fingre for, at uret dukker op. Lyt til din mavefornemmelse, og sørg for at have så meget kontakt som muligt med den, du handler med. Det bedste, du kan gøre, er at bede om referencer fra tidligere handler. Få navne og kontaktinfo på personer, sælger tidligere har solgt til, og skab dig et indtryk af, om han er til at stole på.”
Kristian Haagen har hørt om masser af tilfælde, hvor folk er blevet snydt, både den ene og den anden vej.
”I den senere tid er mange sælgere blevet kontaktet af købere fra bl.a. Indonesien. Der er aftalt en handel, betalt med en check, hvorefter uret er blevet sendt, og checken har vist sig at være dækningsløs. Jeg har oven i købet hørt om handler, hvor en bankoverførsel efterfølgende er blevet annulleret, og sælger derfor har stået uden ur og uden betaling. Sørg derfor altid for at forhøre dig med din bank om den sikreste betalingsform, og brug din sunde fornuft. Hvorfor skulle en mand i den anden ende af verden ville købe dit brugte ur, som han sikkert kan få billigere der? Hvorfor skulle han betale forsendelse og lokal told og moms?” spørger Kristian Haagen.Ønsker du at gøre en god investering, bør du ifølge Lars Rasmussen fra Klarlund vælge et mærke, der er nemt at sælge igen, og som ikke taber det store i værdi. Især de lidt større modeller fra Rolex, Panerai, IWC og Omega er populære og gode eksempler på ure, der er en god investering.
”Sørg for at købe et med automatisk eller håndoptrukket værk. De batteridrevne ure har haft deres tid, og jeg tvivler på, at den kommer igen. I begyndelsen af 80’erne blev det batteridrevne ur ekstremt populært, og de håndoptrukne værker blev af mange anset for forældede. I 1985-86 kunne vi simpelthen ikke komme af med dem, og det var så grelt, at vi måtte sælge de sidste håndoptrukne Rolex Daytona på udsalg til 5.000 kr. stykket. I dag sælges de brugt for over 100.000 kr.”
Ved brugtkøb skal man dog være opmærksom på, om uret bliver for gammelt, forklarer Lars Rasmussen.
”Rolex har en leveringsgaranti på reservedele på 30 år efter produktionsstop. Vi har fx kunder, der kommer med ure, som Rolex indstillede produktionen af midt i 60’erne eller start-70’erne, og der kan vi ikke påtage os reparationen med garanti. Der er kunder, hvor vi aftaler, at vi gerne vil rense uret, men skulle uheldet være ude og en balance i værket knække, så er det bare rigtig ærgerligt.”At der kan være god økonomi i brugte ure, er Kristian Haagen som vurderingssagkyndig for auktionshuset Bruun Rasmussen særdeles bekendt med.
”Vi fik Stein Baggers Vacheron Constantin ind, og jeg vurderede det til mellem 80.000 og 100.000 kr., men det gik for ca. 155.000 kr. inkl. salær. Den gode handel ligger tit i historiefortællingen. Jeg ejer fx et ur, der blev købt af kong Konstantin II af Grækenland hos Klarlund i 1970, der er mit fødeår. Det er et Breitling Navitimer Co-Pilot med regatta-funktion, som Konstantin købte, fordi det skulle overrækkes som førstepræmie ved en Øresunds-regatta. Tag fx også Steve McQueens TAG Heuer Monaco, Paul Newmans Rolex Daytona, Einsteins Longines eller Kennedys Omega. Alle ure, der er en formue værd i dag, blot fordi den pågældende person har ejet det.”
Denne artikel har tidligere været bragt i Euroman nr. 206.