Jacques-Louw Pienaar: "Jakkesættet har for mig altid været forbundet med det at gå i kirke og være et Jehovas Vidne"
Året 2020 har lagt en dæmper på festlighederne, men pandemien har ikke taget modet fra Danmarks 10 bedst klædte mænd, som Euroman traditionen tro kårer og hylder. Fælles for mændene er, at de har sans for at sætte farver og materialer sammen, og så har de modet til at være sig selv. Her fortæller den 35-årige Jacques-Louw Pienaar om komfortabelt tøj, genbrugsbutikker og sin grønne silkeskjorte fra Versace.
Foto: Rasmus Weng Karlsenn Jacques-Louw Pienaar er indehaver af magasincaféen 11o og Oilstudios.
”Det skal føles komfortabelt og passe til ens kropstype, så tøjet ikke bærer dig. Jeg har oplevet at blive stylet i et outfit, hvor det så godt ud, men ikke føltes rigtigt. Men ærlig talt tænker jeg ikke særlig meget på stil. Jeg er mere praktisk anlagt, så jeg elsker materialer som denim og fløjl, for de er slidstærke samtidig med, at de er komfortable. Jeg er meget aktiv i løbet af dagen, og det er vigtigt, at tøjet underbygger min hverdag.”
Hvornår føler du dig mest velklædt?
Annonse
”Når jeg har min grønne silkeskjorte fra Versace på. Jeg fandt den i en genbrugsbutik og har brugt den flittigt siden. Jeg er sådan en Steve Jobs-type, der har en uniform bestående af noget fløjl, en skjorte og et par jeans, for det ved jeg, fungerer for mig, og Versace-skjorten er bare en sikker vinder.”
Barbara Gullsteins begrundelse:
Jacques-Louw Pienaars stil er skødesløs, men ikke tilfældig. Han bærer sine brede jeans og kortærmede skjorter med cubanerkrave velovervejet og selvsikkert. Den amerikanske heritage-stil er gennemgående, kun afbrudt af hawaiiskjorten og enkelte sportselementer. Stilen er lige til at kopiere og så alligevel ikke. For Jacques formår at bære sit tøj med overbevisning.
Hvilken ting i din garderobe kan du ikke undvære?
”For 17 år siden købte jeg en jakke ved siden af det college, jeg gik på i England. Det er sådan en tynd, grøn sommerjakke uden label i. Jeg havde den på, da jeg ankom til Danmark tilbage i 2013, og her blev jeg konfronteret af to mænd, der sagde, at de ejede et rejsebureau, og de ville gerne tage et billede af mig. Jeg afviste dem, men lod dem låne jakken, så de kunne tage et billede af hinanden med den på. Af en eller anden årsag gav jakken dem lyst til at åbne en genbrugsbutik, hvilket de vist også endte med at gøre. Den er gået i stykker utallige gange, og jeg er blevet bedt af flere om at smide den ud, men det nænner jeg ikke. Jeg ved, at jeg vil komme til at savne den, hvis jeg gør det, for jeg har haft så mange gode somre i den.”
Hvornår har du følt dig mest fejlpåklædt?
”Jeg gik på universitetet i Bournemouth i England, hvor jeg studerede filmvidenskab. Her sad vi ofte og så film fra instruktører som Jean-Luc Godard og Andrei Tarkovsky, der om nogen havde stil. Vi var nok meget selvindbildske, for vi troede alle, at vi var sådan nogle smarte, upcoming instruktører, der skulle ud og vise verden, hvor seje vi var. Jeg husker, at vi sad og spiste frokost, da min ven gjorde mig opmærksom på, at vi ikke var særligt velklædte. Det var en kollektiv vækkelse, hvor det gik op for os, at vi bare var nogle unge drenge, der gik i slidte hættetrøjer og bukser, der var lidt for store på den der kiksede måde. Det var et vendepunkt for mig rent stilmæssigt, og jeg gik fra at købe alt mit tøj i H&M til at bruge væsentligt mere tid i genbrugsbutikker.”
Hvilken modetrend vil du aldrig kunne tage til dig?
”Jeg voksede op i en Jehovas Vidne-familie, så hver tirsdag, torsdag og søndag gik vi i kirke, hvor jeg havde jakkesæt og slips på. Det er ikke fordi, at jeg traumatiseret af det, og jeg vil sikkert godt kunne gøre jakkesættet til mit eget, men for mig har det bare altid været forbundet med det at gå i kirke og være et Jehovas Vidne. Men derudover er det også bare for ’stramt’ og upraktisk til mig. Jeg er en rodet person, som skal have noget på, jeg kan bevæge mig i.”
Du ejer en butik, der sælger mode- og livsstilsmagasiner. Er der nogle af dem, der har en konkret indflydelse på dig?
”Magasinerne og bøgerne er helt sikkert med til at skabe en stemning, som er meget inspirerende og giver en lyst til at gøre noget ud af sin egen æstetik. Det hollandske magasin MacGuffin havde et helt tema dedikeret til bukser, som gav mig øjeblikkelig buksehunger. Apartamento (spansk indretningsmagasin, red.) har altid nogle meget stilfulde og inspirerende mennesker med, der alle har deres helt egen unikke stil, og som altid får mig til at lede efter lignende tøj i forskellige butikker.”
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.