Kejserens nye klæder? Lars laver NFT’er til modebrands og er sikker på, at du i fremtiden også vil iføre dig tøj, som kun findes i den digitale verden
Forestil dig, at du både har en fysisk og digital garderobe. Tøj, du tager på, når du går ud ad døren og tøj, du kun ifører dig online. Det virker abstrakt, men ifølge Lars Rahbæk, der er Creative Director i NFT-virksomheden MojoMoto, og som arbejder med digital mode, bliver det fremtiden. Vi har talt med ham om NFT-teknologiens potentiale, og hvordan det vil komme til at revolutionere modebranchen.
Er du i tvivl om, hvad NFT’er er, vil vi anbefale dig at læse dette interview med Mikkel Malmberg, som forklarer alle de relevante begreber, inden du læser dette interview.
Hvad er MojoMoto?
”Vi er en virksomhed, som både tilbyder at lave 3D-prøver og NFT’er for modebrands. Gennem mit indblik og min baggrund i modebranchen kunne jeg se, at der var et kæmpe ressourcespild med produktionen af de her prøver, man producerer hele tiden. Typisk, når man skal lave en kollektion, starter man med at lave måske 300 førstegangsprøver, og så kommer der en grovsortering, og i anden omgang er der måske 200 prøver, og til sidst er der måske 100-130, der lander og bliver en del af den endelige kollektion.
Annonse
Vi tegner i stedet tøjet i 3D, så man kan gengive det fuldstændigt, som var det packshots af en rigtig fysisk prøve. Vi kan få det til at være i bevægelse, og kunderne kan se, hvordan faldet er på tøjet, og hvordan det sidder. Så nøjagtigt kan vi lave det.
Udover at mindske tøjspild er fordelene ved 3D, at det er en langt hurtigere proces, det er billigere end fysiske prøver. Det tager mellem fire og otte uger, fra de sender tegninger ud, til de får en salgsprøve hjem, før de kan lave en ordre på det. Det kan vi gøre indenfor to døgn, så det er en helt anden proces hastighedsmæssigt. Og så er der selvfølgelig hele CO2-aftrykket. Det er jo markant mindre uden sammenligning. Der er ingen forurening ved at lave det digitalt udover den strøm, man skal genere for at få computeren til at køre.
Parallelt har NFT’er bare vokset sig større og større, og det har et så kæmpestort potentiale for modebranchen og livsstilsbranchen, at vi har valgt også at satse på denne del foruden 3D-prøver.
Modebrandsene har brug for nogen til at tage dem i hånden og få dem ombord i NFT’er. Og den stafet har vi så valgt at tage.”
Hvordan kan NFT-teknologi være relevant for modebranchen?
”Jeg vil næsten sige, at svarene står i kø. Helt overordnet spår jeg i hvert fald, at modebrandsene inden for den nærmeste fremtid vil have to omsætningskilder. De vil have deres fysiske kilde, som de altid har haft, og så vil de have en digital, som ligger parallelt med, der har langt, langt større potentiale.
Man skal tænke på, at når man opererer digitalt, er man ikke begrænset geografisk. Du er ikke begrænset af, at du har en produktion med en deadline og noget, der skal shippes rundt i hele verden. Du kan agere sindssygt hurtigt på markedet. Du kan mere eller mindre launche i nuet og agere på ting, der sker i samfundet, der kan være vigtige for din brand value. Og så kan brandsene også bruge det digitale space til at skabe noget brand awareness omkring sig selv. De kan begynde at lave noget community og få nogle helt andre brugere ind og skabe et helt andet kundesegment.
Jeg ser et stort potentiale. Fx havde rapperen Travis Scott en livekoncert i Fortnite, hvor han var en avatar af sig selv, og optrådte, som var det en liveperformance. Der var 27 millioner, der var inde og overvære denne koncert. Jeg kan ikke komme på noget stadion, der kan rumme så mange mennesker, så det er nogle helt andre størrelser, man taler om. Og hvis man bare kan sælge en NFT-merchandise af en art til 10 procent for 50 kroner, så er der pludselig en kæmpe forretning i det.
Og det her er kun starten. Det bliver langt, langt større. Derfor mener jeg, at man som brand skal tage NFT hamrende alvorligt. Man er nødt til at få kigget på en strategi over, hvordan man kommer ind i det.”
Annonse
Hvordan skal sådan en strategi lyde?
”Når du er et high-end-brand og hedder Gucci, Prada eller Balenciaga, er du langt bedre stillet end modebranchens bredde, fordi de bare skal lave et eller andet, og så er der nogle, som vil købe det. De har så høj en brand value. Men de resterende 95 procent af modebranchen er slet ikke oppe på dette niveau, og de er nødt til at være mere kreative i deres tilgang til, hvordan de kommer ombord i NFT, og hvordan de kan lykkedes med det.
Det kunne blandt andet være ved at gå ud og lave et collab med en musiker, som deler samme værdier som brandet. Det kan også være, at de kigger ind på at lægge goder ind i NFT’en. Dvs. hvis du køber denne her NFT, så giver den dig adgang til fx nogle rabatter, ligegyldigt hvor du handler henne i verden. Det kan også være de her Massdrop-tendenser, hvor du går lidt væk fra, at det er nogle få udvalgte NFT’er, som bliver solgt til mange penge, men i stedet laver 10.000 af den samme NFT, og den vil nok aldrig stige meget i værdi og blive et stort investeringsobjekt, men den repræsenterer nogle andre værdier.
Det kan være, at den giver dig adgang til at deltage i en bestemt konkurrence om at vinde en unik NFT til en højere værdi. Eller den giver adgang til nogle andre gevinster. Sådanne ting bliver det nye, tror jeg. Indtil videre har vi mest set, at man køber en NFT, har en GIF-fil, der drejer rundt og so what? Mulighederne bliver langt større i fremtiden.”
Hvad kommer vi ellers til at se af muligheder?
”Fx at man også vil kunne iføre sig tøjet digitalt. En ambition og teknologi, som jeg selv arbejder på at udvikle gennem et andet projekt, der hedder FashHub. Vi går ind og skaber NFT’er, som du kan gå med digitalt, og det betyder, at du køber tøjet digitalt, og du går med tøjet digitalt. Det bliver aldrig nogensinde produceret fysisk.
Det unikke ved vores produkt er, at denne mulighed for at iføre sig tøjet digitalt ikke findes andre steder endnu. Jo, man gå med tøjet med Augmented Reality via Snapchat, men Snapchat har nogle begrænsninger, for du ikke kan låse den ned til en NFT. Hvis jeg tager et Snapchat-billede med et filter og sender til dig, så får du rent faktisk også direkte adgang til også at kunne gå med det. Og det er rigtig godt i forbindelse med marketingsstrategi, hvis man skal have noget spredt ud, men hvis du skal have noget helt unikt, og som kun du kan gå med, så er man nødt til at have kodet det ned til en NFT.
Vi har folk i vores team, der koder på det her og er ved at skabe en helt nyt AR-sprog.”
Hvad skal man med en digital garderobe?
”Hvis fx Justin Bieber går ud og laver en NFT-kollektion, så kan du få adgang til det, han har lavet og bruge det digitalt. Du kan gå med det digitalt og kan dele det på sociale medier, at nu har du denne NFT. Vi arbejder os også på, at hvis du fx har et Teams-møde, kan du vælge i din digitale garderobe, hvilken skjorte du vil have på.”
Annonse
Man kan altså sidde i sin pyjamas, uden nogen opdager det?
”Ja, du kan i princippet sidde uden noget tøj på og så selvfølgelig håbe på, at teknologien ikke driller og begynder at hakke. Ha, ha.”
Set med investeringsøjemed, hvorfor skal man så købe mode-NFT’er?
”Hvis du kigger på det som en investering, så skal du skære alt skrællen væk omkring NFT’en. Det er en aktie, der skal repræsentere en værdi. Og så kan du begynde at lægge noget fyld på. Om det så er en GIF-animation af en tegning, eller en jakke fra et brand, det er lidt underordnet.
Som udgangspunkt vil man hellere betale 1.000 kroner for en NFT, hvis der står Prada end Jack & Jones på den. Og det er egentligt det, som det handler om set i investeringsøjemed. Prada har allerede en høj værdi.”
Hvad har været den bedste case, I har haft med MojoMoto?
”Vi havde en case ude på modemessen, der fortæller meget godt om, hvad der sker med NFT’er i øjeblikket, men det var også noget, der kom bag på os. Vi kontaktede Ciff-messen og spurgte, om de kunne være interesserede i, at vi lavede et collab om en NFT-kollektion. Jeg designede to NFT-jakker, og hver jakke lavede vi i seks forskellige farver og i 100 stykker af hver, så der var 1200 NFT’er i alt.
Hver farve havde vi kodet som et AR-filter, hvor vi ude på messen havde sat en skærm op med et kamera på, så når folk kom forbi, så fik de automatisk smidt én af de her jakker på sig. Det interessante var, at salget på de 1200 NFT’er startede om onsdagen, og fredag morgen var de allerede solgt.
Det var et Massdrop, og vi solgte dem kun for én euro stykket, og det var fuldstændig uhørt på det tidspunkt, at man nærmest forærede dem væk, men vores mål med projektet var ikke at sælge en eneste faktisk. Det handlede mere om at vise branchen, at det her eksisterer, virker, og det skal de som brand tage del i. Så vi var meget overraskede over, at vi solgte dem alle sammen.
Efter jakkerne blev udsolgt en efter en, kunne vi løbende se, at folk begynde at lægge dem tilbage og sælge dem videre. Og der var altså nogle af køberne, som solgte dem for 100 gange prisen. Det var stadig kun én euro stykket og nede i småbeløb, men lad os sige, at jakken havde kostet 20, 50 eller 100 euros, så begynder det at blive sjovt.
Annonse
Og vi kan se, at køberne ikke var nogen i branchen, men unge folk udefra, som i forvejen er inden for dette NFT-univers, og som har tænkt, at vores NFT’er godt kunne gå hen at vokse med tiden.”
Hvilken case udefra har også overbevist dig om NFT’s relevans for modebranchen?
”For kun to år siden begyndte to unge gutter fra Paris at lave digitale sneakers, de kalder sig for RTFKT. Begge to arbejdede i en spillevirksomhed, hvor de sad og designede de her skins, som man i dag trader og køber for mange millioner kroner, og på grund af corona var de sendt hjem, og så hookede de op og blev enige om at sidde og lege lidt med at tegne nogle digitale sko og så lægge dem på som NFT’er.
De ramte lige ind i det her samlerunivers, som især præger NFT-branchen. Folk vil gerne samle på noget unikt, som få mennesker har. De her RTFKT-drenge har på kun to år først lykkes med at blive finansieret med otte millioner dollars, senere 64 millioner dollars, og for et halvt år siden blev de opkøbt af Nike. Og det beløb kender vi slet ikke.”
Emil Thorup var prøvekanin på MojoMotos teknologi ved et Samsung-event tidligere på året.
Møder I skeptisk fra branchen?
”Både og. Når jeg først kommer i dialog med folk og snakker, så oplever jeg, at det største lag af skepsis handler om de Bitcoinsfupnumre, der kører i øjeblikket. De ved heller ikke, hvad kryptovaluta er for en størrelse.
Men når man så begynder at gå dybere ned i det og forklare, hvad det er, Blockchain kan, og hvorfor det er så sikkert at bruge Blockchain, så ændrer de opfattelse. Det er jo ikke Bitcoin, der i sig selv er et fupnummer, det er folk, der udgiver sig for at være Bitcoin-tradere og fupper folk til at overføre en masse penge.”
Hvorfor er NFT’er i modebranchen ikke bare kejserens nye klæder?
”Det er det jo rent faktisk også, fordi du kan gå med noget tøj, som ikke eksisterer fysisk. Men det klinger bare noget negativt i folks øre. Når jeg ser, at de store brands som Nike, Prada, Gucci og også Samsung kigger ind på det her og investerer mange penge, så indikerer det for mig, at det ikke er en døgnflue. De er velinformerede og ved, at det kan blive stort.
Vi er stadig ikke kommet i gang med Facebooks metaunivers Meta. Det Metavers, vi kender i dag, er inden for spil, og de har en milliardforretning på de her skins, som de sælger. Så når de begynder at åbne op for, at modebrands kan komme ind i spillene og sælge Gucci- og Prada-tøj og de nye sneakers, som er de rigtige at gå med, tager det fart. Du må ikke glemme, at den måde vi skaber vores identitet på med det tøj og de mærker, vi iklæder os i den virkelige verden, det samme behov har vi også i den visuelle verden. Det gør ingen forskel.
Annonse
Snart begynder man også at kunne købe NFT’er med kreditkort, så man egentlig ikke behøver en kryptowallet for at kunne komme ind og handle. Og det er jeg overbevist om, kommer til at skabe et kæmpe boom, for det bliver meget mere tilgængeligt.”
Lars Rahbæk
Er Creative Director i NFT-virksomheden MojoMoto og arbejder til dagligt med digital mode. Holdt for nyligt oplæg på Samsungs festival, Otherlands, hvor man satte fokus på innovation og ny teknologi inden for både mode, kunst og musik. Er oprindelig uddannet Art Director, har arbejdet i modebranchen for blandt andet Bestseller og har levet af at sælge sin egen kunst.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.