Knud Meldgaard: "Jeg føler mig aldrig overdressed"
Vi har kåret den 75-årige redaktør Knud Meldgaard som en af Danmarks bedst klædte mænd, og han må være listens mest bæredygtige kandidat. Ikke at det er til at se på hans eminente beklædning. Knud er næsten lige så kendt for sit three piece suit som for sine tydelige holdninger, når han deltager i pressemøder. Hans nyeste habit blev syet i 1990 og hans Church’s sko købt for 22 år siden. Når man er en feinschmecker som Knud, køber man sjældent, men godt.
Jeg føler mig aldrig overdressed. Da jeg lige var fyldt 21, blev jeg ansat i reklame og marketing ved Den Socialdemokratiske Presse. Jeg havde et samarbejde med den daværende partisekretær og senere kulturminister Niels Mathiasen. Han var altid umådeligt velklædt, og han sagde til mig: ’Unge Meldgaard, når du skal ud og lette erhvervslivet for tusinder og tusinder af kroner, så kan det ikke nytte, selvom du repræsenterer en arbejderavis, at du tropper op i en snavset skjorte, en fedtet kasket og sorte negle. Vi skal være klædt ligesom dem.’ Han lærte mig, at hvis jeg havde nålestribet habit på, så var jeg klædt på til det meste.
Hullede jeans og en T-shirt med vest kan jeg også sagtens have på, når jeg arbejder hjemmefra, eller hvis jeg skal i Netto eller over til frugthandleren. Om sommeren vil jeg allerhelst bare sidde i et par boxershorts, når jeg er herhjemme. Men når jeg skal til byen, som man siger, så tager jeg pænt og nydeligt tøj på. Når jeg er på Christiansborg, er jeg fx altid i jakkesæt. Det er ikke fordi, jeg er gammel socialdemokrat, at jeg klæder mig pænt på, det er fordi, jeg der befinder mig i den fineste bygning i Danmark. Det er magtens højborg, og det er derfra, vores demokrati udgår.
Jeg rejser ingen steder uden min blå nålestribede habit. Det er ud fra devisen, som jeg lærte fra min mor: Blåt er altid pænt. Hvis du har rene negle, er vasket bag ørene og har blåt på, så går du ikke helt galt i byen. Jeg har også lært af bitter erfaring, at hvis jeg er i tvivl, så er jeg ikke i tvivl, og så skal jeg også have en smoking med. Det er hændt to gange – i Paris, naturligvis, hvor fanden skulle det ellers ske – at jeg er blevet inviteret til et cocktailparty, hvor en smoking var den eneste rigtige påklædning, og så havde jeg ikke pakket den i kufferten. Det er simpelthen for ærgerligt.
I Marais i Paris ligger en meget grim butik, og der køber jeg skjorter. I deres udstillingsvindue hænger skjorterne på bøjler, og jeg tror, det er en blind, der har hængt dem op, for det ser forfærdeligt ud. Når du kommer ind, bliver du mødt af en ekspedient, der er ved at falde i søvn, og hun siger til dig, at du skal gå ind og prøve en skjorte, så du får den rigtige størrelse. Bagefter informerer hun dig om, hvad én skjorte koster, hvad to skjorter koster, og hvad tre skjorter koster. Så siger du, at du skal have tre af de lyserøde, og så går hun hen til en papkasse på gulvet, river lidt i pappet, finder skjorterne frem og fortæller dig, at du skal gå op til kassen for at betale. Normalt vil jeg gerne have god service, men lige i den butik kan jeg godt lide, at det bare er take it or leave it: ’Hallo, vi sælger skjorter, hvilken størrelse vil du have, vi har tre farver, farvel og tak.’