Modedetaljen: Derfor skal dine loafers være chunky
Loaferen behøver ikke være så formel. De chunky udgaver skaber en federe og sjovere pendant til et jakkesæt eller et par denimjeans, mener Euromans moderedaktør, Søren Kolborg Sørensen. Her får du seks bud på loafers med mere pondus.
Foto: Dr. Martens
Det er måske den mest tidløse sko, du finder i herregarderoben. Alligevel er loaferen ikke for alle. Nogle finder den for pæn, voksen og business-agtig, andre kan ligefrem blive provokeret af skoens elitære image. Men faktisk mener man, at det var noget så lidt elitært som de norske fiskere, som oprindeligt opfandt en afart af skoen.
I 1936 tog G.H. Bass eftersigende inspiration i de norske slips-ons og lancerede den ikoniske Weejuns-silhuet. En penny-loafer, som sidenhen er blevet et synonym med Ivy League og hele preppystilen: Tænk chinos, loafers og en polotrøje.
Det var nemlig de amerikanske universitetselever, der for alvor tog penny-loaferen til sig i 1950’erne. Penny-loaferen adskiller sig fra den klassiske loafer ved at have en læderstrop, der løber over forfoden og danner et lille rum under stroppen. Dette rum kunne netop rumme en penny, hvilket det cirka ville koste eleverne at ringe hjem til forældre fra en mønttelefon i nødstilfælde. Det var også i 1950’erne, at tassel-loaferen kom. Den differencer sig fra Penny’en ved at have en kvast, som hænger foran.
Det var dog først i 1953, hvor Gucci lancerede deres første loafer, at den blev blåstemplet som en luksusinvestering og et statussymbol, og hvor folk på Wallstreet også begyndte at tage den på.