Efter et år med corona: Hvordan har den danske modebranche det?

Modebranchen herhjemme har det seneste år været igennem store forandringer. Vi tager temperaturen hos fem danske brands, der alle har oplevet op- og nedture, siden corona-virussen vendte hele verden på hovedet.

Offentliggjort

Efter et år med dommedagsprofetier, der kæmpede om at være den mest dystre, fyringsrunder nogle steder, frygt for konkurser og nedsat omsætning, er der endelig ved at være lidt lys for enden af tunnelen for de fleste danske modebrands.

Verden går – forhåbentlig – i retning af at åbne op igen, og de tyndslidte joggingbukser og de nussede hjemmesko kan endelig parkeres bagest i skabet i en lykkelig erkendelse af, at der er et liv uden for de fire vægge, der skal beklædes med andet end lodne gevandter.

Derfor er det tid til at gøre status: For vil modebranchen i Danmark forsøge at vende tilbage til en svunden tid og satse på det velkendte? Eller har coronakrisen medført en bittersød læring, de forskellige brands vil tage med sig ind i fremtiden?

MFPEN - Stiftet i 2016 af Sigurd Bank (f. 1987).

Hvordan har det seneste år været for jer?

”Det har været virkelig godt salgsmæssigt, og vi har haft travlt. Jeg har endda ansat en ny mand inden for det sidste halve år, så vi nu er tre. Næsten 70 procent af vores omsætning ligger i Japan og Sydkorea, hvor der ikke har været lockdown på samme måde som her, og samtidig har vores webshop klaret det rigtig godt. Men det har selvfølgelig været en udfordring at rejse ud i verden og finde de restmetervarer, som vi bruger til at lave vores tøj,” siger Sigurd Bank.

Hvad tager I med jer videre?

”Jeg kan godt lide at have tøj i hænderne, og jeg kan godt lide at vise tøj fysisk, når jeg sælger det til butikker. Men det seneste år har virkelig lært mig vigtigheden af at have et velfungerende internetsalg. Vi har lavet verdens lækreste uldfrakke helt i sort til næste vinter, men indkøberne har ikke rigtig købt den hjem til butikkerne, da den måske ser lidt kedelig ud på vores online-showroom. De stykker tøj, hvor der er mere variation i stoffet, har til gengæld solgt bedre, da de fungerer bedre på billeder. Hvis folk havde haft uldfrakken i hænderne, ville det have været en helt anden sag, fordi de så kunne mærke kvaliteten.”

Hvad har du selv haft på det seneste år?

”Jeg fik en datter et par måneder før, corona ramte, så den største ændring i mit tøj er, at det er mere beskidt nu. Jeg har savnet at klæde mig pænt, og det har været lidt for nemt at tage hættetrøje på og så drøne ned på kontoret, fordi jeg ikke skulle noget bagefter. Man ryger lidt ned i den samme spiral af det samme tøj hver dag.”

Mfpen ’Installation Coat’ til 3.500 kr.

ANDERSEN-ANDERSEN - Stiftet i 2009 af Cathrine Lundgren-Andersen (f. 1966) og Peter Kjær-Andersen (f. 1964 - d. 2018).

Hvordan har det seneste år været for jer?

”Salgsmæssigt har vi været heldige, og 2020 har trods corona været et godt år. Foråret er i forvejen vores lavsæson, så kombineret med en nedlukning var de måneder selvfølgelig lidt tunge, og vi solgte ikke gennem de fysiske butikker, som vi plejer, da de jo var lukket. Til gengæld fik vi mange flere besøgende på vores webshop, end vi normalt har haft. Vi kan godt mærke, at kendskabsgraden til Andersen-Andersen er vokset, og det er alt fra skaterdrengen til garvede arkitekter, der har fået øjnene op for vores strikkvalitet,” siger Cathrine Lundgren-Andersen.

Hvad tager I med jer videre?

”Vi er blevet bekræftet i, at den måde, vi laver tøj på, holder. Og at vores kunder er glade for strik, der kan tåle at blive brugt også gennem flere år. Vores sømandssweaterkollektion på 24 styles fra huer til jakker går igen år efter år, så det er nemt for kunderne at forstå vores kollektion. Vores erfaring er, at kunderne kommer tilbage igen og igen, når først de har lært vores kvalitet at kende. At vi arbejder så dogmestyret, som vi gør, har jeg været meget taknemmelig for. Vi laver kun unisex maritim strik. Jeg håber, at andre i branchen vil lave deres eget lille nørdede projekt på bagkanten af det her, hvor man kan fordybe sig i sine egne produkter. Vi står i et krydsfelt, hvor vi er nødt til at tage stilling til det aftryk, vores branche har på kloden.”

Hvad har du selv haft på det seneste år?

”Jeg går stort set altid i vores ’Seaman Crewneck’, og sådan har det også været hele sidste år. Den er – i navy blue – min favorit i hverdagen.”

Andersen-Andersen ’Sailor Turtleneck’ til 2.250 kr.

LIBERTINE-LIBERTINE - Stiftet i 2009 af Rasmus Bak (f. 1979), Pernille Schwarz (f. 1977) og Peter Ovesen (f. 1981).

Hvordan har det seneste år været for jer?

”Det har været lidt en Mona Lisa-situation: Smiler man, eller er man skeptisk? Det har ikke været uden konsekvenser for os, men udfaldet har bare været rigtig fedt, for vi har haft et år med transition og klarsyn. Det har handlet om at tage mange og store beslutninger på kort tid, og for vores vedkommende var vi allerede i gang med en større strømlining af brandet. Det skærpede fokus har gjort os klogere på vores egen virksomhed, og det vi gerne vil stå for,” siger Rasmus Bak.

Hvad tager I med jer videre?

”Denne indskærpelse af ens ramme har medført en langt større frihedsgrad. I virkeligheden går det lidt imod mit temperament, som handler om at have så meget frihed, som jeg kan rage til mig. Men det har været fedt at mærke kontrasten, og det har skabt en lyst til at raffinere produkterne i endnu højere grad. Det er der en kæmpe tilfredsstillelse i. Jeg står tilbage med en entusiasme, jeg ikke har følt i årevis, og en vigtig lektie om, at vi kan mere med færre midler.”

Hvad har du selv haft på det seneste år?

”Jo mere lockdown, der har været, jo mere har jeg gået i jakkesæt. For mig handler det om at starte en positiv spiral hver dag, og en af de ting, der virker for mig, er at klæde mig godt på – også selvom jeg bare skal være hjemme.”

Libertine-Libertine ’Smoke trousers’ til 1.399 kr.

MADS NØRGAARD - Stiftet i 1986 af Mads Nørgaard (f. 1961).

Hvordan har det sidste år været for jer?

”Charles Dickens skriver i sin bog ’The Tale of Two Cities’: ’It was the best of times, it was the worst of times.’ Det indkapsler meget godt mit syn på året. Vi står på en del ben, der har klaret det forskelligt. Vi har butikker, og det at have butikker, der ikke er åbne, er noget af det mærkeligste. Omvendt har vores engrosforretning haft det virkelig godt, og det samme kan siges om vores webshop. Men vi har også haft en fyringsrunde, der godt nok ikke var så stor, men derfor var det stadigvæk hæsligt,” siger Mads Nørgaard.

Hvad tager I med jer videre?

”Alle er rykket tættere til bordet, og kommandovejene er blevet meget kortere. Det har lært os, hvor fedt det er at arbejde så tæt sammen, men også hvor langt man når med færre midler og kræfter. Jeg er også blevet bekræftet i vigtigheden af vores nærhed til kunderne, altså de knap 600 butikker, som vi handler med. Dem er vi i kontakt med hele tiden i en erkendelse af, at deres problemer også er vores problemer. Men jeg er spændt på at se, hvilke konsekvenser det kommer til at få for os som branche på sigt, for krisen er ikke afsluttet endnu.”

Hvad har du selv haft på det seneste år?

”Jeg har par gamle joggingbukser fra Puma med et Arsenal-logo på, som jeg købte for mange år siden. Normalt kommer de ikke uden for matriklen, men de er blevet luftet en del, og det er lige før, at de ikke kan mere nu.”

Mads Nørgaard ’Overshirt’ til 1.400 kr.

SUNFLOWER - Stiftet i 2018 af Ulrik Pedersen (f. 1977)

Hvordan har det seneste år været for jer?

”Det har været svært på mange parametre, men samtidig har det åbnet nogle døre. Vi har mødt udfordringer, når det kommer til produktionen, udvikling af kollektioner og alle de ting, der ikke er digitale. Omvendt er hele onlinedelen blevet intensiveret i et højere tempo, end vi måske lige havde planlagt for et år siden, hvilket jeg betragter som positivt. Rent salgsmæssigt har vi haft vores bedste år,” siger Ulrik Pedersen.

Hvad tager I med jer videre?

”At måden, vi arbejdede på før, er meget federe, end den måde vi arbejder på nu. Vi vil gerne besøge vores kunder igen. Man kan forklare meget over Zoom, men man kan ikke få folk til at mærke, hvordan tøjet egentlig føles. Det har helt sikkert gjort det sværere at være kreativ, for det er jo nemmere at få et stykke tøj til at se flot ud på et billede, end det er at lave et stykke tøj af en vis kvalitet, som indkøberne og kunderne kan mærke i hænderne. Derudover synes jeg, det er meget tydeligt, at de brands, der har taget arbejdshandskerne på står meget stærkere, end de gjorde for et år siden.”

Hvad har du selv haft på det seneste år?

”Der har ikke været den store forandring. Det er stadigvæk sorte bukser og hvid T-shirt.”

Sunflower ‘Marble dyed jeans’ til 2.000 kr.