Ohøj: Derfor er det altid på mode at ligne en sømand
Peacoat, striber, sømandsstrik – og din hvide T-shirt. Det hele stammer fra søens mænd, fortæller modeforsker Maria Mackinney-Valentin, der har kurateret en ny udstilling på Museet for Søfart om den 100 år lange romance mellem havet og moden.
Foto: Getty Images
Hvorfor har I valgt at lave en udstilling om sømandsmode?
”Moden har været forelsket i sømandstøj- og kultur i over 100 år. Det bunder især i, at sømandens stil er klassisk, cool og ikke mindst sexet. Jeg mener: ’Hvem kan ikke lide en mand i uniform?’ Med ’Oceanista’ vil vi gerne hylde den kærlighedshistorie i et brag af en international udstilling, der samtidig har køn, bæredygtighed og moden som kunst højt på agendaen.”
Hvad kan man opleve på ’Oceanista’?
”Udstillingen er delt op i to afdelinger, hvor den ene går tæt på sømandens garderobe med blandt andet strik, striber og matroskraver, mens den anden tager fat i havet som inspiration med blandt andet en Craig Green ’redningsbåd’ for Moncler og en kjole af over 1.000 håndpustede glasbobler af Iris van Herpen (hollandsk haute couture-designer, red.). Udover at fejre mode som et kunstnerisk udtryk og sømandsmode som langtidsholdbar, går udstillingen også bag om mange af de gode historier, der ligger i forholdet mellem mode og søfart. Det er for eksempel myten om, at de 21 blå striber i den franske flådes berømte trøje – elsket af ikoner som Kurt Cobain og Pablo Picasso – efter sigende skulle symbolisere Napoleons sejre.”