Man skal da være rød, før man kan blive brun, og solcreme er kun nødvendigt til børn og hysteriskekvinder … Det er på tide at få aflivet de gamle misforståelser om sol og creme, før de smadrer din hud og i værste fald giver dig en cancerdiagnose.
To til ferie på stranden
Gå efter produkter, der er nemme at smøre ud, så du får dem brugt.
Anti-shine matterende, ultrahurtigt absorberet og uden duft. Også god som almindelig ansigtscreme i sommersæsonen.
Dry Touch Formula 50+, 50 ml, Vichy Capital Soleil, 135 kr.
Der findes mange typer solcreme, der hverken fedter, er svære at gnide ud eller gør din hud hvid. Her er en af dem.
Invisible Protection SPF 20, 200 ml, Nivea Sun, 120 kr.
De værste myter og sære overbevisninger om sol og creme:
Man skal være rød, før man bliver brun: Falsk
Når din hud slår ud i en (brand)varm rødmen, er det fordi, den har fået for meget sol og reagerer med en mini-betændelse i overhuden. Det er rigtigt, at du bliver brun efter et par dage, men det er, fordi betændelsen har chokstartet hudens naturlige forsvar (melaninproduktionen, der gør huden brun) og har sat gang i en kædereaktion af cellemutationer, der i værste fald kan udvikle sig til modermærkekræft.
Solcreme er til kvinder og børn: Falsk
Din mandehud er måske lidt grovere i strukturen end kvinders, men ellers opbygget på præcis samme måde og lige så modtagelig for solens skadelige UV-stråler. Der er ingen undskyldning for at springe cremen over.
Guiden fortsætter på de følgende sider...
To til ferie i byen
Solen skinner også i byen, så skift cremen ud, så den har indbygget solbeskyttelse, eller suppler med et SPF-serum under din normale rutine.
Let serum, du kan bruge alene eller under din almindelige creme, hvis du ikke vil skifte noget ud.
City Sunscreen Serum SPF 30+, 50 ml, Supergoop, 395 kr.
Gør det let for dig selv, og skift din almindelige creme ud med en tilsvarende SPF-model.
Protect the Truth, SPF 50+, 50 ml, Ole Henriksen, 485 kr.
De værste myter og sære overbevisninger om sol og creme:
Jeg bliver ikke brun med solcreme: Falsk
Der er ingen solcreme, der beskytter 100 % mod UV-strålerne, så uanset om du bruger en SPF 15 eller en SPF 50, trænger stråler ned i huden og aktiverer den brunende melaninproduktion. Faktortallet er et spørgsmål om, hvor mange forholdsregler du vil tage i forhold til fremtidige rynker, slap hud, misfarvninger og kræftrisiko. Jo højere faktor, jo bedre beskyttelse. Men SPF 15 er et minimum.
Jo mere brun jeg er, jo mindre solcreme
behøver jeg: Falsk
Jo mere brun du bliver, jo mere modstandsdygtig bliver din hud over for UVB-strålerne, der skaber forbrændingerne og den varme rødmen. Men UVA-strålerne, der trænger dybere ned og forårsager skade på celler og dna, har samme gode adgang – uanset hvor brun du er. Strålerne kan kun bremses med solcreme, og jo bedre du beskytter dig fra starten, jo længere holder din farve.
To til den aktive ferie
Beachvolley, surfi ng eller ferie nær Ækvator kalder på højere faktortal og mere modstandsdygtig creme, så sved og sand ikke spolerer beskyttelsen.
Er du meget ude i solen, er en SPF 50 et must. Kan cremen klare mere end almindelig sved, er du godt beskyttet.
Cross Terrain UV Face Protector SPF 50, 40 g, Kiehl’s, 200 kr.
Vælg en creme til børn, der kan modstå mere sand, sved og vand, hvis du er den aktive type.
Anthelios Kids Solspray SPF 50+, 125 ml, La Roche Posay, 199 kr.
De værste myter og sære overbevisninger om sol og creme:
Jeg behøver ikke solcreme, når det er
overskyet: Falsk
Selv om det synlige lys ikke er stærkt på en overskyet sommerhimmel, er UVA-påvirkningen konstant. Det betyder, at du ikke ligefrem bliver brun, men de kedelige effekter af UVA-strålerne består.
UV-stråler
Solens lys består af en række ultraviolette stråler, hvor UVA- og UVB-strålerne er interessante i forhold til solbadning og beskyttelse. UVB udgør kun 5 % af de stråler, der påvirker huden, og det er dem, der forsager forbrændinger. UVA udgør 95 % og kan ikke mærkes, selv om de trænger dybest ned i huden.
SPF
Sun Protection Factor er en betegnelse, der angiver, hvor meget beskyttelse din solcreme giver, og altså hvor meget UV-lys der trænger igennem til huden. Jo højere tal, jo bedre beskyttelse, men der findes ikke 100 % solbeskyttelse. Du har sikkert hørt en håndfuld til en hel krop, men det er lavt sat, hvis du er en gennemsnitsmand på 1,80 meter. Trækker du cremen ud over huden, fortyndes intensiteten, og en oprindelig faktor 30 dækker måske kun til en faktor 8. Eller mindre.
Solkapital
Man taler meget om solkapital i hudplejekredse, og betegnelsen dækker over en teori om, at vi kun har en vis mængde modstandskraft i kroppen til at reparere de konstante skader på vores celler og dna, som solpåvirkning forårsager. Se på det som et klippekort eller en kassekredit, du bruger af, når du solbader eller bliver forbrændt. En dag er kroppens forsvar brugt op – man ved ikke hvornår, for det afhænger af gener, livsstil og det, du udsætter dig selv for – og når kassen er tom, får cellemutationer og dermed hudkræft frit spil. Så pas på, brug solcreme, og hjælp dig selv til et længere liv på solsiden, lyder rådene.
LÆS OGSÅ
En skrabet model »