Hvad skal man vide, inden man går på jagt efter et ur til sin 18-årige?
”Det vil være et ur, der bliver brugt meget, og det vil som regel være deres første ’rigtige’ ur. Derfor skal det både være et, som de vil beholde og bruge, men heller ikke være så eksklusivt, at de bliver kede af, hvis det får mange brugsspor. Man skal finde det, ur-nørder kalder en ’daily beater’.
Det er jo i øvrigt ikke kun drengene, der giver deres ure tæsk, det er også pigerne, der ofte efterspørger ure med guld og stål, og som også udsætter ure for en del, når de går i byen og slår sig løs på et dansegulv.
Man skal vide, hvad der hitter på sociale medier. Det er jo uundgåeligt, at de unge kigger der. Endelig skal man vide, at mange af de ure, som unge synes er interessante, fås væsentligt billigere pre-owned.”
Har du et eksempel?
”En Omega Seamaster 300M, som vi sælger mange af til 15-årige og 18-årige i forbindelse med konfirmation og fødselsdag, koster over 50.000 kr. i vejledende udsalgspris. Der kan du købe den forrige model, hvor du ikke har bølger på urskiven og et keramisk indlæg i kransen til under halv pris. Der er mange penge at spare.”
Hvad er en klassisk begynderfejl, når forældre køber ur til deres barn?
”At de ikke sætter sig ind i markedet. Mange går ind til ur-handleren og siger, at de har et budget på 10.000 eller 25.000 kroner, eller hvad det nu er. Det er bekvemt, men man risikerer, at ur-handleren så bare finder noget ude på varelageret, som vedkommende gerne vil af med. Mange er heller ikke opmærksomme på, at de faktisk kan forhandle en rabat på de fleste nye ure.”
Hvilke profiler på Instagram er værd at holde øje med?
”Jeg ville gå ind på de store sider: Teddy Baldassarre fra USA er stor i det segment for de unge, vi taler om. Jeg ville også gå ind på engelske Watchfinder eller kigge på uafhængige ur-eksperter som Andrew Morgan Watches eller Federico Talks Watches. Der kan man ofte få ideer til brands, der går lidt under radaren og er gode til prisen.”
Hvor gammelt må et pre-owned ur være?
”Jeg ville ikke købe noget, der er mere end 20 år gammelt. Serviceomkostningerne kan være høje. Hvis du tager et 25 år gammelt Breguet Type 20, som man i dag kan finde til fornuftige priser, så koster det 18.000 kroner at få serviceret. Dit barn skal jo også have råd til at få uret serviceret, ellers får de ikke glæde af det.”
Mange køber et ur fra deres børns fødeår. Er det en god ide?
”Det skal man gøre, fordi, man synes, det er sjovt. Det er en gimmick, som kan give gaven en høj emotionel værdi. Man kan også være ret sikker på, at ens barn så beholder uret. Omvendt kan man også vælge et nyere ur, som man så lader indgravere. Det skal man ikke være så bange for. Fortryder man indgraveringen kan den fjernes igen for 1.000 kr.”
Har du bud på ure, man ikke går galt i byen med?
”Køb klassikerne, men måske dem med et lille twist. Hvis man tager et Rolex Submariner, der fås i mange udgaver, så ville jeg købe en ref. 14060M i den eftertragtede 4-linjers udgave, som kun blev produceret i få år. Så har du noget unikt. Eller en Tank Normale Paris, hvor der står ’Paris’ på skiven. Det er en dyrere anskaffelsespris fra omkring 50.000 kroner, men til gengæld holder de værdien.
Et andet populært ur er Omega Speedmaster, der findes i et hav af limited editions. Her er udfordringen at finde et, der er lavet meget få af, men som stadig er prisvenligt. Fx en Apollo 13 eller deres 50-års jubilæumsudgave.”