At kong Frederik har et stort bilhjerte, vidner denne halv-hemmelige italienske køremaskine om. For det utrænede øje ser Lancia Delta Integrale ikke ud af meget, men for de indviede er det intet mindre end en kultisk rallylegende.
Annonse
Ingen Delta-ejer har nogensinde købt sin uden at vide, hvad det var. Kongens eksemplar er endda en limiteret udgave Blu Lagos, som kun blev produceret i 215 eksemplarer i 1994.
Det første af dem blev leveret direkte fra fabrikken til kronprinsen. Han ejer den, ifølge vores oplysninger, stadig, og når vi kalder den halvhemmelig, er det, fordi det ikke er en bil med kroneplader på, men en privatejet bil.
Under hjelmen gemmer der sig 215 hestekræfter, som tilføjer en tophastighed på 220 km/t og en accelerationstid fra 0-100 km/t på 5,7 sekunder. Med Delta Integrale vandt Lancia VM i rally seks år i træk, før de i 1992 trak sig ud af verdensmesterskabet. Det har givet bilen et omdømme som den ultimative, underspillede italienske køremaskine.
Mange vil nok overse den i trafikken, men når du ved, hvad det er, så betaler du din respekt. Samme balance mellem det diskret overlegne og underspillede kendetegner den Maserati Quattroporte, der i mange år var Frederik Xs private bil.
Forkærligheden for det subtile og italienske ses også i den Fiat 124 Sport Spider, majestæten købte under sit studieophold i USA. Alt sammen udsøgte bilvalg til entusiasten, der hviler i sig selv.
Konge af tiden
2023 BMW i7
Over de senere år har kongehuset løbende elektrificeret sin garage. Det gælder også Kong Frederik 10., som er helt fremme i skoene med sin seneste embedsbil.
Nummerpladen Krone 68 pryder nu en BMW i7, der pt er det ypperste inden for elektriske limousiner, målt på komfort og udstråling. Umisforståeligt magtfuld at se på og komfortabel som ingen anden elbil med mulighed for at tilvælge en regulær biograf bagi og et bagsæde, der kan lægges ned som en seng.
Annonse
Skal det gå stærkt, kan bilen køre 240 km/t og accelerere fra 0-100 km/t på 4,7 sekunder. På en sommerdag med moderat kørsel dækker rækkevidden næsten hele kongeriget med sine 544 kilometer. Det er ikke den pæneste elbil og heller ikke den mest effektive, men det er den mest overdådige og den mest statelige, når det er det signal, der skal sendes.
Traditionen tro
1958 Rolls-Royce Silver Wrait
Kongehusets mest imposante bil er en Rolls-Royce, som kongens morfar, Kong Frederik 9., fik leveret i 1958. Gennem årene har bilen, der passende går under navnet Store Krone, transporteret alt fra statsoverhoveder til kongelige, og det gør den fortsat.
Det er på ingen måde kongehusets mest komfortable bil, men på kortere stræk er den det nærmeste, man kommer den synlighed og kontakt med omverdenen, man får på en tur i karet.
Under den gigantiske kølerhjelm gemmer Silver Wraith en sekscylindret motor på 4,9 liter, som giver bilen en topfart på 190 km/t og en accelerationstid lige under 13 sekunder. Vanvid i 1958 og stadig ganske anstændigt.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.