Se René Mammens biler gennem tiden

Se René Mammens biler gennem tiden

Man kan sige meget om en mand alene ved at betragte hans bilvalg – se blot her.

Offentliggjort

1990 Fiat Tempra, grå

Opvasker på restaurant Norsminde Kro.

Jeg er jo opvokset på landet, og der skal man have sig en bil. Så jeg fik mit kørekort, den dag jeg fyldte 18, og jeg havde allerede sørget for at få en bil. Drømmen var en BMW 325i, men dels var den for dyr, og dels tror jeg, at min far havde luret, at det måske nok var lige lidt voldsomt at starte med. Så han foreslog meget snedigt, at jeg kunne købe familiens Fiat Tempra for 15.000 kroner. Den skulle vel have kostet 40.000, så det var en god handel, og den voksede på mig. Jeg fik den sænket og fik sat en cd-radio i og 15-tommer fælge på.

1992 Ford Sierra GT, sort

Kokkeelev på restaurant Norsminde Kro.

Jeg havde mange gode oplevelser med den Tempra, men den blev desværre stjålet, og så skiftede jeg til en Ford Sierra. En GT med 120 hk, baghjulstræk og et Cosworth-bodykit på. Den lignede noget, der havde 500 heste, og det kunne jeg lide. Jeg har altid været lidt af en ’Brian’ med biler fra den periode. De må gerne se ud af noget, og jeg har stadig et blødt punkt for spoilere, skørter og sænkede undervogne.

2003 BMW M3, Estorilblå

Indehaver og køkkenchef på restaurant Substans.

Jeg har haft 94 biler, og der var en tid med hurtige japanere. En Nissan Skyline og noget Toyota Supra, som man kunne få til ingen penge dengang. De er fede, men ikke mere end det. Den første bil, der virkelig ramte mig og definerede de kriterier, jeg kigger efter i dag, var en BMW E46 M3. Da jeg fik den, tænkte jeg: ’Aha, det er det, der menes, når man taler om, at en bil kører godt.’ Kombineret med den der sydpreussiske præcision, så var det bare en helt anden følelse end japanerne.

Jeg blev så grebet, at jeg byggede den om og begyndte at køre trackdays. Det gik godt, indtil jeg smadrede den efter at have kørt fem ud af Nordsløjfens 22 kilometer. Så var det hjem igen og starte forfra.

2016 Ford Focus RS, blå

Indehaver og køkkenchef på restaurant Substans.

Min vej ind i kokkefaget var meget tilfældig. Jeg havde et ungdomsjob som opvasker på Norsminde Kro. En dag manglede de en til at køre frituren til børneretterne, og det blev mig. Jeg havde et godt overblik og var hurtig på hænderne, så de foreslog, at jeg blev kokkeelev. Helt tilfældigt – som mange andre ting i mit liv – men jeg har det sådan, at hvis noget føles rigtigt, så skal det være det.

Da jeg blev udlært kok, gik jeg i lære som tjener for at få lidt mere perspektiv og lære noget om vin. Jeg rykkede til København og var en af de første tjenere på Noma. Derpå til Ensemble, og der var jeg jo allerede bidt af det her med at ramme et højt niveau. Det tog jeg med mig hjem til Aarhus, hvor vi åbnede Substans i 2015. Bilmæssigt skiftede jeg til en Focus RS med 305 hk. Det var min drøm om en bil, der både kunne køre trackdays og fungere til hverdag, men det blev aldrig en succes, og min hustru hadede den.

2012 BMW M5, sort

Restauratør på Substans og Pondus samt vært på ’High on Cars’.

Igen er der nogle biler imellem. Blandt andet en BMW E92 M3, som måske er den bedste bil, jeg har haft. Og en BMW X5, som er den ringeste BMW, der er lavet. Den byttede jeg til udbetalingen på en leaset M5 med 4,4 liter V8 bi-turbo og 550 hk. Det var sådan, jeg mødte Niels Becker fra ’High on Cars’. Han havde bilen til salg, og jeg havde bare en god fornemmelse med ham. Blandt andet leverede han den med fuld tank, hvilket jeg aldrig har oplevet før eller siden. Så vi holdt forbindelsen, og da de senere besluttede at være tre værter i stedet for to, spurgte de mig. Siden har vi lavet YouTube, podcast, træf og alt mulig sjovt sammen.

2016 Porsche Cayman GT4, hvid

Restauratør på Substans og Pondus samt vært på ’High on Cars’.

Vi slutter med en masse Porscher. I mange år kiggede jeg bare på dem og tænkte, at mine M-biler havde flere hk. Så blev jeg forelsket i den 911 Turbo, der hedder 996. Sådan en fik jeg, og jeg faldt pladask for den. Fantastisk bil, som jeg dog solgte efter et år til en lidt for fristende pris. Dernæst fik jeg en nyere 911 Carrera 2 via Porsche i Aarhus plus en Cayman S, som jeg købte privat. De er begge videre i dag, og i stedet har jeg kørt Porsche Taycan. Igen via Porsche i Aarhus, som så faktisk lige har fået den tilbage, fordi de har mange kunder til dem, og jeg hellere vil have en 911’er. Det bliver nok i løbet af efteråret, og så har jeg netop købt en Cayman GT4, som jeg kører i hen over sommeren.

René Mammen

41 år. Født og vokset op i Odder syd for Aarhus. Udlært kok og tjener og har blandt andet arbejdet på Norsminde Kro, Noma og Ensemble. I 2005 åbnede han restauranten Substans sammen med sin hustru og senere fulgte Pondus. Udover at være restauratør er Mammen vært på YouTube-kanalen og podcasten ’High on Cars’.