Fjender i Formel 1
5 interne opgør i Formel 1-historien
Teamkammeraten er din bedste fjende i Formel 1 – her er fem gode eksempler.
Foto: Grand Prix Photo Fernando Alonso var i 2007 sikker på, at han skulle være førstekører hos McLaren. Da Hamilton så begyndte at køre fra ham, væltede Alonsos verdensbillede.
De to Mercedes-kørere voksede op på Europas gokart-baner som hinandens bedste venner. Venskabet holdt langt ind i Formel 1-karrieren, og de bor i dag i samme lejlighedskompleks i Monaco.
Men da de blev teamkammerater i det overlegne Mercedes-team, ændrede forholdet sig. Med VM-titlen på spil blev venskabet glemt, og de tidligere barndomsvenner er de seneste år flere gange ramlet sammen på banen. I både 2014 og 15 havde Hamilton overtaget, men i år er Rosberg startet med fire sejre i træk.
Nu venter Formel 1-folket kun på, at Mercedes-makkerne for alvor går i clinch, for det tyske team er igen så stærkt, at kun Hamilton og Rosberg kan vinde VM 2016. Det bliver ikke kønt – men det bliver stensikkert spændende.
Som dobbelt verdensmester i 1985-86 følte Alain Prost med en vis ret, at han ’ejede’ McLaren-teamet. Men da Ayrton Senna i 1988 kom ind i teamet, udfordrede han omgående franskmanden, og McLaren-ledelsen gav de to superstjerner frit løb.
Det var i denne periode, at Senna gjorde Formel 1 til en kontakt-sport – med sin aggressive kørsel sendte han flere gange et klart signal til Prost: ”Enten flytter du dig – eller også sker der en ulykke.”
I 1989 kæmpede de to McLaren-kørere om VM, og titelkampen blev afgjort ved et sammenstød i sæsonens næstsidste grandprix i Japan. Prost blev verdensmester, men valgte alligevel at forlade teamet. Året efter, da Prost kørte for Ferrari, kæmpede de endnu en gang om VM og afgørelsen faldt igen i Japan – og igen med et sammenstød, der sikrede Senna titlen.
Nelson Piquet og Nigel Mansell hadede hinanden, da de i 1986-87 var teamkammerater hos Williams. Og naturtalentet Piquet, der kom fra den brasilianske overklasse, elskede at drille arbejdersønnen Mansell. At kalde Mansells kone ”en grim ko” i pressen var ikke særligt elegant.
Brasilianeren var langt mere raffineret, da Mansell under træningen til Mexicos Grand Prix blev ramt af et maveonde: Han sørgede for at fjerne al WC-papir på toilettet i Williams-pitten.
Som regerende verdensmester og med debutanten Lewis Hamilton som teamkammerat, var Fernando Alonso i 2007 sikker på, at han skulle være førstekører hos McLaren. Da Hamilton så begyndte at køre fra ham, væltede Alonsos verdensbillede.
Han forsøgte at true teamchef Ron Dennis, og han havde en trumf: Alonso vidste, at McLarens designafdeling af mystiske veje havde fået adgang til hundredevis af hemmeligstemplede Ferrari-dokumenter. ”Hvis du ikke sætter Hamilton på plads, afslører jeg vores industrispionage”, var beskeden til McLaren-bossen.
Ron Dennis valgte herefter selv at fortælle det internationale bilsportsforbund FIA om Ferrari-dokumenterne, og McLaren blev udelukket fra VM og idømt en bøde på 500 millioner kroner. Og Alonsos langtidskontrakt blev droppet.
På de personlige plan havde rookien Kevin Magnussen og erfarne Jenson Button et fint forhold hos McLaren i 2014. Men sæsonen var ikke ret gammel, da det blev tydeligt for dem bagge, at de kæmpede om det samme sæde i teamets 2015-lineup, hvor man skulle have plads til Fernando Alonso.
Det var et enormt pres for begge kørere, og Button modstod det bedst: På trods af en af de flotteste debut-sæsoner i Formel 1-historien, blev Magnussen rykket ud på McLarens reservebænk i 2015 og i efteråret forlod han teamet.