”Jeg burde have lavet et stort tweet, hvor der stod: Undskyld, undskyld”
Hækkerup-klanen går så langt tilbage i dansk politik, at de første Hækkerup’ere var med til at underskrive Grundloven. Den slags forpligter, når man som yngre generation vælger selv at blive politiker.
Foto: Niels Hougaard/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
To gange har der siddet fire Hækkerup’ere i Folketinget på én gang. 10 har været folketingsmedlemmer, flere har været ministre og den første, Lars Andersen Hækkerup, var endda været med til at stemme for Grundloven. Det forpligter at være en Hækkerup – selv når man blot bliver gift ind i familien, som Ole Hækkerups kone, Karen Hækkerup, der da også har levet op til navnet ved at have bestredet hele tre ministerposter.
I femte afsnit af den nye podcastserie ’De Politiske dynastier’, der handler om politiske familier, møder journalist Knud Brix de socialdemokratiske politikerbrødre Ole og Nick Hækkerup. Serien, der kan høres på euroman.dk og på app’en Talk Town, dykker ned i, hvad det vil sige som politiker at skulle leve op til forældre og forfædre, der har været med til at definere dansk politik.
”Nick sagde det rigtigt engang: ’Det er vigtigt at finde ud af at være sin egen.’ Politik kan være et giftigt miljø. Folk har en tendens til at sige, at det, der går godt, nok er på grund af dit efternavn, og det, der går dårligt, nok er på grund af dit fornavn,” siger Ole Hækkerup, som dog mener, at der er en fordel i at have et kendt navn – i hvert fald når man stiller op til Folketinget.
Mens Nick er den fungerende justitsminister i Danmark og har haft flere andre ministerposter bag sig, har Ole været borgmester i Hillerød og ellers været menigt medlem af Folketinget igennem en årrække. I dag har Ole forladt politik til fordel for en karriere i erhvervslivet, hvor han arbejder med public affairs og nu er administrerende direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening.