Dramaet på Borgen: Se de bedste billeder fra valgaftenen
Politiske karrierer blev skabt og smadret. Regeringspartierne Liberal Alliance og Dansk Folkeparti styrtblødte, mens venstrefløjen dansede med armene over hovedet ind i den hede sommernat. Vores fotograf Nikolaj Thaning Rentzmann fangede de smertefulde stunder og sejrsfesterne.
Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann Mette Frederiksen trådte op som den sidste partileder op på talerstolen for at fejre sejren, selvom partiet gik en smule tilbage. Samlet gik den røde blok dog stærkt frem.
Ethvert folketingsvalg er selvsagt historisk, men 5. juni-valget vil alligevel sætte et ekstra tykt aftryk i hukommelsen efter vælgernes markante dom. Hovedlinjerne i udfaldet var nok ventet, men ingen havde forudset lussingens sviende styrke til Dansk Folkeparti, der blev mere end halveret, og til Liberal Alliance, hvis politiske leder Anders Samuelsen slet ikke kommer ind i Tinget, og nu har trukket sig.
Det var en tropisk sommernat oven på det utilregnelige forår, og sveden løb af Kristian Thulesen Dahl, da han måtte erkende, at hans parti blev banket 20 år tilbage i vælgertilslutning. Det var det største valgnederlag i 100 år, og der har aldrig været et parti, som procentmæssigt har haft en lignende tilbagegang. Det seneste store nederlag, der kommer i nærheden, var i 1973, hvor Socialdemokratiet gik 24 mandater tilbage, men procentmæssigt mistede de kun 11, 7 procent mod Dansk Folkepartis 12, 4.
”Vi respekterer danskernes valg på en valgdag som i dag. Vi siger ikke, som nogle kulturradikale gjorde efter valget i 2015, at de overvejede at flytte ud af landet. Vi truer ikke med at rejse, vi truer med at blive,” sagde Kristian Thulesen Dahl.
Annonse
I Liberal Alliance var det muligvis en tand værre. Og Henrik Dahl var allerede ude sidst på aftenen i DR for at anklage Anders Samuelsen for hans ansættelse af sin søster som kulturminister og Thyra Frank som ældreminister.
”Det har været fuldstændig gennemsyret af nepotisme, og det er jo en nepotisme, der kommer fra Anders. Det er jo i egentlig forstand nepotisme at udnævne familiemedlemmer til ministerposter for eksempel, men i lidt videre forstand er det jo også nepotisme at gøre Thyra Frank til minister for eksempel. Det er jo totalt vanvittigt, for hun har ikke én af de kvaliteter, der skal til for at være minister.”
Her til morgen har Anders Samuelsen så meddelt, at han trækker sig for politisk leder af partiet.
På vindersiden står De Radikale og SF, som ellers ved sidste valg for fire år siden var de store tabere. Nu har de fået fornyet styrke, når de skal forhandle om den nye regering med Socialdemokratiet og Mette Frederiksen, der vinder et mandat, men som faktisk går en smule tilbage. Dermed kan de ikke sparke døren ind til statsministeriet med den selvtillid, de nok havde håbet.
Den mest overraskende vinder var (igen) Lars Løkke Rasmussen. Ingen havde forventet, at han ville få et godt valg og slet ikke gå ni mandater frem, som tilfældet var. Her til morgen har han været hos dronningen for at fortælle, at der ikke længere er flertal bag hans regering, men han sender senere næstformand Kristian Jensen med en anbefaling om, at Venstre danner en midterregering med Socialdemokratiet og Venstre - med ham selv i spidsen. Det mest sandsynlige er dog, at et flertal peger på Mette Frederiksen som forhandlingsleder til at stå i spidsen for rød blok.
Annonse
Vores fotograf Nikolaj Thaning Rentzmann var med på hele den historiske aften, og du kan se hans billeder her.