Donald Trump og den røde knap

Kan Trump alene starte en atom-krig?

Folkene bag ’Duty to Warn’-kampagnen er nervøse for, om en morgensur Trump vil trykke på knappen og sende atomraketter mod fx Nordkorea. Men er det så let? Svaret er ja – i hvert fald i princippet.

Donald Trump og den røde knap
Offentliggjort

1

Trump har som øverstkommanderende beføjelse til at bruge atomvåben. Han skal ikke have andres tilladelse.

2

Hvis Trump beslutter sig for at bruge atomvåben, skal han indkalde til møde i Det Hvide Hus’ ’Situation Room’ med sine militære topfolk. Er han på rejse, er han med på telefonen. Mødet varer så længe, som Trump ønsker det. Hvis USA er under angreb, vil det formentlig være et spørgsmål om sekunder.

3

Når Trump giver ordre til at sende atomraketter afsted, skal den øverste officer i Forsvarsministeriets ’War Room’ verificere, at ordren rent faktisk kommer fra præsidenten. Det sker ved, at officeren læser en kode fra det militære alfabet, fx ’Delta-Echo’. Trump har en seddel, den såkaldte ’biscuit’, og her står det matchende svar, som han skal give til officeren, fx ’Charlie-Zulu’.

4

Forsvarsministeriet udsteder affyringsordre til de militære enheder – enten i de velkendte raketsiloer på land eller på ubåde.

5

På ubåde skal ordren verificeres af kaptajnen, den vagthavende officer og to andre. Derefter modtager de en kode til et aflåst skab, hvori affyringskoden befinder sig. På landjorden skal to officerer i hvert af militærets fem underjordiske kontrolcentre, som alle har 50 atommissiler til rådighed, sammenligne koder. Affyring sker ved, at en officer fra hvert kontrolcenter samtidig drejer en nøgle.

6

Der er gået højst fem minutter, siden Trump traf sin beslutning. De interkontinentale missiler er på vej mod deres mål. De kan ikke kaldes tilbage.

Nervøse, demokratiske kongresmedlemmer forsøger nu at få ændret processen, så præsidenten aldrig kan gennemføre et ’first strike’ med atomvåben, med mindre Kongressen vedtager en krigserklæring. ’Duty to Warn’-kampagnen støtter forslaget og vil med videoer på Facebook og Twitter næste år forsøge at samle folkelig opbakning.

Kilde: Bloomberg News.

Teksten her er et uddrag af det store Trump-tema, du kan læse i det nye nummer af Euroman, der er på gaden i dag 14. december.

LÆS OGSÅ: Amerikanske psykologer: ”Trump er en ond narcissist”

LÆS OGSÅ: HuskMitNavn har illustreret Trump: “Jeg overvejede om hans næse skulle være en raket eller hans mund en jordklode, men det er jo håret, der er hans signatur”

LÆS OGSÅ: Kristian Jensen: "Det ville være et problem, hvis mine venner syntes, jeg var kedelig"