5 steder, du skal spise og drikke i Dublin
Dublin er med rasende fart blevet Europas moderne tech-metropol, og i kølvandet følger et spændende og gæstfrit nightlife, som slår de fleste andre storbyer. Karl Erik Stougaard indtog et aftenmåltid, både fast og flydende, på fem fede steder i og omkring Temple Bar – hovedstadens hårdt pulserende centrum.
Foto: Privat
1. Bono giver en drink før maden
Så snart døren lukker, har man egentlig ikke lyst til at gå videre. Cleaver East er navnet på restauranten på The Clarence Hotel, og de hundredvis af økser på væggene fortæller, at her serveres noget af verdens bedste kød fra kvæg og får, som smager af Irland, den grønne ø. Men efter et glas champagne og et sultent blik på menukortet – og på rullevognen med et smukt udvalg af gin og tonics – er det videre til forretten. Desværre uden at have hilst på ejerne, Bono og The Edge fra U2.
The Clarence Hotel, 6-8 Wellington Quay.
2. Et nationalsymbol til forret
Kartoflen indtager en særlig plads i den irske historie. Kartoffelpesten i midten af 1800-tallet førte til en regulær hungersnød, der kostede en million irere livet og fik yderligere en million til at emigrere, især til USA. Irland var dengang under britisk styre, som ignorerede irernes pinsler.
Hungersnøden satte fut i den nationale selvstændighedsbevægelse, og den dag i dag betragtes kartoflen som et nationalt symbol. På Gallaghers Boxty hylder de symbolet på måder, som er langt fra en udkogt dansk rod. Lækre chips, brød og dumplings – alle lavet af kartofler – og dertil en let og forfriskende lokal IPA (Irish Pale Ale).
Gallagher’s Boxty, 20-21 Temple Bar.
3. Irsk opstand og stuvning
Uden for døren, for lidt mere end 100 år siden, byggede den republikanske hær barrikader, men overmagten fra et britisk kanonskib på floden Liffy var for stor i påskeoprøret i 1906, og irerne måtte vente endnu seks år på deres uafhængighed. Men det smager af Irlands barske historie på Gallaher & Co., som ligger i en smuk hjørnebygning fra 1891.
Husets klassiske irske Beef Stouw kommer med kartoffelmos og varmer på en kølig aften, og den skylles ned med aftenens første Guinness.
Gallaher & Co. Bistro and Coffee House, D’Olier Street/Hawkins Street.
4. Kaffe som vores forældre drak den
Hemmeligheden i en irsk kaffe ligger i siruppen (glem alt om brun farin). En irsk bar med respekt for sig selv mixer sin egen sirup, og i Dakota’s udgave er der flere end 20 hemmelige ingredienser. Dakota serverer en lokal marengskage, og kunderne kan mixe drinken selv – under skarp overvågning fra bartenderen. Først en god sjat whisky, så siruppen, derefter kaffen og til sidst hældes en letpisket flødeskum med omhu, så den lægger sig øverst i glasset.
Det ligner et glas Guinness med skum på toppen – og det er såmænd hele humlen i en irsk kafffe. Hvilket giver den gode idé at forlænge aftenen med en pint.
Dakota Bar & Restaurant, 8/9 South William Street.
5. Toppen af pubben
Ifølge den lokale folklore er forskellen på en bar og en pub, at man foran en pub ofte finder to ældre mænd med tweetkasketter og hver sin pint of Guinness. Det skulle også være på pubberne, at de er bedst til at skænke øllet. Men det holder ikke altid. Uden foran The Palace Bar sidder i hvert fald to ældre mænd med kasketter og drikker en yderst velskænket Guinness. Svært ikke at gøre de to gentlemen selskab, mens endnu en aften i Dublins bymidte udvikler sig til en fest.
The Palace Bar, 21 Fleet Street.
LÆS MERE: Guide til en forlænget whiskey-weekend
LÆS MERE: Nu kan du overnatte på et Game of Thrones-hotel
LÆS MERE: De bedste barer i Bangkok