Økologiske gårde, klassiske badehoteller og masser af fisk: Det skal du spise, se og opleve i Nordsjælland

Nordsjælland – området mellem København i syd, Isefjorden i vest, Kattegat i nord og Øresund i øst – er stopproppet med gode sager.

Økologiske gårde, klassiske badehoteller og masser af fisk: Det skal du spise, se og opleve i Nordsjælland
Offentliggjort

Denne artikel blev oprindeligt bragt i Euromans Vintermagasin, som er udkommet med støtte fra en række destinationsselskaber, herunder Visit Nordsjælland, der har fingeren på pulsen i deres lokalområder. Alt indhold er redaktionelt frit og forankret hos Euroman.

Fra nogle af landets flotteste royale bygningsværker i Hillerød og Fredensborg til naturområder som Heatherhill og Gribskov, der indrammer Nordsjællands spænd fra det rå til meget kultiverede på bedste vis.

På selve nordkysten bugner det med små havnebyer, der ikke bare er hyggelige at opholde sig i, men som nu også er begyndt at tage gastronomien aldeles seriøst. Og det er en generel tendens i det nordsjællandske.

Går man nogle få kilometer ind i landet, finder man flere økologiske gårde, der laver mad på det, de selv har dyrket og avlet – eller det, som deres fiskerven lige har fanget. Det er lokalt, indbydende og skønt.

Ja, måske de ligefrem har en god grund til at være lidt glade for sig selv i Nordsjælland?

Til bords

rest_credits Knud KNUD_142.jpg

Det var mere end velkomment, da Jens Heding og hans kone, Charlotte Emanuelsen, tilbage i foråret 2019 åbnede spisehuset Knud på havnen i Hundested.

Stedet er opkaldt efter Hundesteds berømte bysbarn, polarforskeren og grønlandsfareren Knud Rasmussen.

Til frokost skal især anbefales det meget gavmilde smørrebrød, hvor der ikke er lagt på med pincet. Skyl gerne efter med Schumachers snaps Blå Hund, der er lavet til stedet.

Aftenkortet er tilsvarende gavmildt og igen ikke ’forfinet’, men bare godt, friskt og velsmagende.

Havnegade 18, 3390 Hundested

rest_Helenekilde Badehotel Credits Helenekilde Badehotel 11.jpg

Helenkilde Badehotel

Der er dømt fuldstændig klassisk badehotel med hvidmalet træ, verandaer, sprossede vinduer og flagrende gardiner. Man behøver dog ikke at tjekke ind på hotellet for at få en dosis badehotel.

Man kan ’nøjes’ med at spise på stedet, dog ikke morgenmad, der kun serveres for hotellets gæster (så måske du bare skulle tage og tjekke ind alligevel). Helenekilde har to restauranter, Kilden og Haven, og på denne tid af året er det nok kun relevant at nævne Kilden, der byder til bords indendørs i den hyggelige spisestue.

Frokosten står på klassisk smørrebrød, og til aften er der en årstidsbestemt menu – begge baseret på lokale råvarer. Ja, det vil ikke være forkert at påstå, at Helenkilde Badehotel besidder den fulde pakke.

Strandvejen 25, 3220 Tisvilde

rest_Credits Sletten Søtunge_1.jpg

Restaurant Sletten

Sletten er formel B-drengenes sted i Nordsjælland, og det ejerskab alene underbygger en anbefaling. Ligesom på formel B kører man med et menukort bestående af retter i forretsstørrelse, eller man kan vælge menuer.

Køkkenet er klassisk dansk-fransk, nok med en overvægt til den danske side, ikke mindst hvad valg af råvarer angår. Som altid, når formel B er inde over, så er vinkortet ikke for svage sjæle – man bliver så fristet!

Restaurant Sletten, der ligger idyllisk på Sletten Havn mellem fiskerhuse med direkte udsigt til havnen og Øresund, er et af de skønneste steder, hvis man vil opleve Øresundskysten, og det er sandt at sige et af Nordsjællands bedste steder.

Gl. Strandvej 137, 3050 Humlebæk

rest_Tinggaarden 4 credits Tinggården.jpg

Restaurant Tinggården

Tinggården er en nordsjællandsk institution, og mange af dagens stjerner er rundet af Jan Friis-Mikkelsens køkken, blandt andre Eric Vildgaard, der i dag driver tostjernede Jordnær. Jan Friis-Mikkelsen er garant for præcist, klassisk og bundsolidt kokkehåndværk.

Selv kalder han sit køkken for et ’arbejdende museum’ forstået på den måde, at alt laves fra bunden, og forbilledet er det franske landkøkken.

Tinggården er ikke stedet, man møder det nyeste nye, men til gengæld stedet, der minder én om, hvor stor forskel der er på godt og dårligt kokkehåndværk.

Frederiksværksvej 182, 3300 Frederiksværk

rest_Rabarbergaarden2.jpg

Rabarbergaarden

I Italien kalder de det agriturismo, men vi kender det ikke rigtig herhjemmefra i større stil – det at køre ud på landet og så finde et sted, hvor man på det nærmeste spiser on location, lige der hvor hovedparten af måltidets råvarer kommer fra.

Det kan man på Rabarbergaarden, og alene det gør stedet til noget helt særligt. Det meste grønt er fra gården, grisen er fra gården, lammet er fra gården, fisk og skaldyr er naturligvis ikke, men det er udvalgt med nidkærhed.

Og det er ikke slut med de gode nyheder. Til februar rykker Rabarbergaard nemlig også ind på Frederiksborg Slot med deres holistiske landkøkken, hvor de skal drive museumsrestauranten, der får det passende navn Rabarbergaarden på Slottet.

Holløse Gade 21, 3210 Vejby

rest_Credits gilbjerg strandhotel IMG_0009.jpeg.jpg

Gilbjerg Strandhotel

Det kan være svært at skille skidt fra kanel i det store hav af trends, men én ting, der er nem at udpege som en af helt gode tendenser, er de mange dejlige strandhoteller i landet, som også vælger at lægge en masse kræfter i at få en god restaurant, der baserer sig på råvarer i sæson.

Et af de strandhoteller ligger bogstaveligt talt på toppen af Sjælland mellem Gilleleje og Smidstrup. Gilbjerg Strandhotels beliggenhed er til at få våde øjne over, men køkkenet er nu heller ikke værst.

Fredag og lørdag kan du komme forbi til frokost, som byder på klassisk dansk mad i eleveret udgave, mens aftenmenuen består af syv retter, hvor du både får vegetarisk samt kød eller fisk.

Krogskilde 6, 3250 Gilleleje

rest_Teddy by Bjørn Teddy_28.02.23_0129 (1).jpg

Restaurant Teddy

Hvis der kun må bruges et ord til at opsummere Restaurant Teddy i Hillerød, går vi nok med ’hyggeligt’. Heldigvis må vi gerne bruge flere end det.

De kalder selv køkkenet for ”en god blanding af det bedste fra hele verden,” og i dette tilfælde betyder det altså mad, som er forankret i det franske køkken, men som sagtens kan tage afstikkere til andre verdensdele; det afhænger af årstiderne og de råvarer, de har at gøre godt med.

Køkkenchef og ejer Martin Bjørn var elev på Søllerød Kro i 2006 under Jakob de Neergaard, bare hvis du manglede det sidste argument for at tage til Hillerød og spise god mad.

Frederiksgade 6, 3400 Hillerød

rest_Fyrkroen.jpg

Restaurant Fyrkroen

Vi har nok allerede påstået det en eller to gange og kommer helt sikkert til at hævde det igen: at lige præcis dette spisested – ofte ved vandet – gemmer på en beliggenhed ulig nogle andre.

Men sådan er det, når Danmark ligger inde med over 8.500 kilometer kystlinje. Der gemmer sig nemlig et utal af perler helt ude ved vandkanten. Se bare Restaurant Fyrkroen, der har til huse i de smukke og historiske lokaler på Fyrvejen i Gilleleje.

Her har der været drevet kro og restaurant siden 1772, ligesom det tilhørende fyr hjalp sømænd sikkert i havn indtil 1898. Heldigvis kan køkkenet sagtens hamle op med historien og beliggenheden. Forvent klassisk dansk mad i smukke, sirlige anretninger.

Fyrvejen 29A, 3250 Gilleleje

rest_Fredensborg Store Kro - Restaurant - Credits Tine Uffelmann - VisitNordsjælland DSC_6473.jpg

Fredensborg Store Kro

Okay, hvordan lyder det her: helleflynder, jomfruhummer, torsk, tatar, rødspætte, and, sortfodsgris og ribeye? Umiddelbart meget godt, ikk’?

Det er i skrivende stund, hvad der udgør hovedrolleingredienserne på aftenkortet hos Fredensborg Store Kro, og vi skulle hilse og sige, at de på den historiske kro, der blev færdigbygget i 1723 i forbindelse med opførelsen af Fredensborg Slot, på ingen måde formøbler de fremragende råvarer.

Maden er, som du nok kan ane, med udgangspunkt i det franske, men som det nærmest er blevet lov – og heldigvis for det – baserer det hele sig på sæsonens råvarer. Tænk, at vi er kommet dertil, mon dieu.

Har du fået lidt for meget over tørsten, triller du bare op på det værelse, du selvfølgelig har booket.

Slotsgade 6, 3480 Fredensborg

Det skal du lave

opl_Louisiana2.jpg

Louisiana behøver ikke nogen introduktion. Museet i Humlebæk ikke bare holder et konstant højt niveau, men bliver også ved med at lægge på, hvilket – sjovt nok – er hovedårsagen til, at det er at regne for nok det bedste museum, når det kommer til moderne (populært kaldet contemporary) kunst, vi har herhjemme.

Det er den slags sted, Dua Lipa selvfølgelig tager forbi, når hun spenderer en weekend i Danmark, og det er nemt at forstå, hvis man først har sat fødderne på Louisiana.

For nok er der tale om altid interessante udstillinger, men museets arkitektur og naturen, parken og Øresund, placerer det i en liga for sig – også uden for landets grænser.

Gl Strandvej 13, 3050 Humlebæk

opl_Frederiksborg Slot.jpg

Gang i slottet

Vi skulle hilse at sige, at der sker ting og sager i Hillerød lige for tiden. Nærmere bestemt omkring Frederiksborg Slot, der vel nok er at regne for et af de allersmukkeste, der står på dansk jord.

Renæssanceslottet, der tager navn efter Frederik 2., som opførte det første slot på stedet (det slot, der står der i dag, er opført af Christian 4.), er ikke bare noget i kraft af sin vilde arkitektur og natur – prøv at se det! – men også på grund af de kulturelle tilbud, man kan opleve indeni.

Og så er vi tilbage ved aktuelle: Foruden slottets faste portrætsamling af alskens kulturpersonligheder kan du nemlig se en særudstilling af fotografen Petra Kleis’ portrætter, hvor der blandt andet gemmer sig flere Euroman-forsider, ligesom man fra februar og fire år frem kan se, hvordan man har arbejdet med at genhugge skulpturerne fra Frederiksborg Slots facade.

Ja, det er næsten til at blive forpustet af alt det, der sker i Hillerød for tiden.

Frederiksborg Slot 10, 3400 Hillerød

opl_Rudolph Tegners Museum - Credits Tine Uffelmann - VisitNordsjaelland (5).jpg

Drama under åben himmel

Det er ikke første gang, vi skriver om Rudolph Tegners Museum, og det er helt sikkert heller ikke sidste. Der er nemlig noget ufatteligt bjergtagende over museet, der ligger i det lyngbeklædte naturområde ved Dronningmølle med det lidt uheldige navn Rusland.

Det er brutalt på en smuk måde, både inden i museet, hvor den salige danske billedhuggers skulpturer i gips, marmor og bronze har til huse, og i bakkerne omkring, hvor de dramatiske bronzeskulpturer troner.

Vi skal være ærlige og sige, at vi mest af alt har frekventeret stedet i de varmere måneder, men de vitalistiske skulpturer i Rusland skulle efter sigende virkelig komme til sin ret under en mørk og stjernefuld vinterhimmel.

Museumsvej 19, 3120 Dronningmølle

opl_Kirkegaard By Nature Gilleleje Credits Tine Uffelmann 79.jpg

Tankevirksomhed

De fleste vil nok forbinde den danske filosof og teolog Søren Kierkegaards velkendte gåture med de københavnske gader og stræder. Og det er nu også helt fair, eftersom det rent faktisk var der, at han bevægede sig og levede det meste af sit liv og derfor også tænkte de fleste af sine store tanker.

Men Kierkegaard havde også en sommer i det nordsjællandske, nærmere bestemt i Gilleleje, hvor han i 1835 spenderede otte uger på rekreation. Her gik han lange ture langs nordkysten, og særligt Gilbjerghoved, hvor der i dag står en mindesten for filosoffen, blev et favoritsted for ham.

Der er ingen garanti for, at svarene på dine eksistentielle spørgsmål vil åbenbare sig, når du tager den 12 kilometer lange vandrerute i fodsporene på Danmarks største filosof, men det er da forsøget værd.

Glbjerghoved, 3250 Gilleleje

Thornaes.jpeg.jpg

En dram med drøn i

Vi er efterhånden blevet lige så glade for at lave alkohol herhjemme, som vi er for at drikke det. Heldigvis er vi også blevet rigtig gode til det.

Når det kommer til vin, er vi lige nu godt i gang med at komme efter det, selvom vi stadigvæk er at regne for lilleputter på den globale scene, mens vi omvendt på ølsiden er at regne for nogle af de bedste i verden. Og så er der vores whisky, som man virkelig ikke må kimse ad.

Vil du prøve noget af det bedste, Danmark har at byde på, skal du slå et smut forbi Thornæs Destilleri i Kagerup, hvor du kan smage dig igennem stedets Single Malt Whisky, som endda har høstet international anerkendelse i form af en pris ved World Drinks Awards. Det er en god måde at få varmen på.

Kagerup Byvej 20B, 3200 Helsinge, Denmark

3 gode steder at overnatte

ovn_Gilleleje Badehotel.jpg

Man er helt bogstaveligt på toppen af Sjælland, når man melder sin ankomst på Gilleleje Badehotel.

Badehotellet ligger på en 30 meter høj klint med formidabel udsigt over vandet, skuldrene sænker sig med lynfart, og alt, hvad man nogensinde kunne drømme om et over 100 år gammelt badehotel, er samlet lige her.

Tænk gåturene i skumringstid, en tur i dampbad og mahognisauna, og så mangler vi bare, at tiden går (helt) i stå.

Hulsøvej 15, 3250 Gilleleje

ovn_Haldbjerg Shelters - Credits Daniel Villadsen - VisitNordsjælland P8241939.jpg

Haldbjerg Naturcampus

Indrømmet: Det kan føles en lille smule forceret at insistere på, at man godt kan sove udenfor i vintermånederne. Men det kan man altså.

I hvert fald hos Haldbjerg Naturcampus, hvor du kan krølle dig sammen inde i shelters og telte af forskellig størrelse med vennerne, familien eller – gud forbyde det – kollegaerne, mens man kan høre bålet knitre.

Er du heldig, spotter du en ørn hænge oppe på himlen, men mindre og andet kan også gøre det. Så væk med skepsissen, du kære bybarn, og omfavn den natur, som vi alle i sidste ende både beundrer og elsker. Du bliver en bedre person af det.

Kagerupvej 21, 3200 Helsinge

ovn_Johan Jeppe Lynæs Surfcenter Portræt Credits Sarah Rønholt VisitNordsjælland 38.jpg

Lynæs Surfcenter

Brødrene Ingversen, Johan og Jeppe, har, siden de åbnede Lynæs Surfcenter, gjort det til et samlingssted for både vandsportsentusiaster og hyggehungrende familier på sommerferie.

Men Lynæs Surfcenter er i skrivende stund godt i gang med at udvikle sig til mere end det. Som noget nyt holder de hen over vinteren gang i deres såkaldte surfshacks med udsigt over Lynæs Strand samt deres pænthouse, så du også kan få et ordentligt skud iskoldt dansk idyl – efter at have fanget et utal af bølger, selvfølgelig – i en tid, hvor du virkelig har brug for det.

Lynæs Havnevej 8, 3390 Hundested

Se, hvad vi ellers skriver om: Danmark og Guide