Knitrende pejse, lokale bryghuse og østerssafari: Det skal du spise, se og opleve på Nordvestkysten

Nordvestkysten er et af landets mest menneskefattige områder. Til gengæld er området rig på noget af den mest bemærkelsesværdige natur, vi har herhjemme.

Knitrende pejse, lokale bryghuse og østerssafari: Det skal du spise, se og opleve på Nordvestkysten
Offentliggjort

Denne artikel blev oprindeligt bragt i Euromans Vintermagasin, som er udkommet med støtte fra en række destinationsselskaber, herunder Visit Nordvestkysten, der har fingeren på pulsen i deres lokalområder. Alt indhold er redaktionelt frit og forankret hos Euroman.

Fra Thyborøn, hvor Vesterhavet løber ind i Limfjorden, og op til Hanstholm, cirka 60 kilometer mod nord, finder man nogle af vores kontinents bedste spots til surfing i det hele taget og windsurfing i særlig grad. Og inde i landet, strækkende sig langs med havet, er den enorme Nationalpark Thy.

Fortsætter man fra Hanstholm, hvor den vestligt vendte kyststrækning slår et knæk ind mod øst, og hele vejen over til Blokhus, finder man en kystnatur ulig andre steder i landet. Her er naturen stadig barsk og magtfuld, men vinden mere afdæmpet, landskabet mere rodet og varieret.

Og når Jammerbugten igen vender sig mod vest, fra Blokhus og op til Hirtshals mod nord, præsenterer nogle af landets fineste strande sig.

Det er denne natur, der i kombination med ambitiøs og lokalt forankret gastronomi gør, at området er værd at køre endog rigtig langt for.

Til bords

rest_Tri2.jpg

Restaurant Tri er et lyst, inspirerende spisested med sarte, japansk-nynordiske metoder og lokale råvarer, perfekt tilberedte, smagstilpassede med styr på konsistenser og ikke mindst dygtig håndtering af et næsten rent naturvinspræget vinkort med syrefriskhed i fokus, der netop understøtter køkkenets syre-umami-bitterhedsbalance.

Tag endelig turen til det allervestligste Thy, og mærk terroir og Tri, Danmarks vestligste toprestaurant.

Vesterhavsvej 5A, 7770 Agger

rest_Nørre Vosborg2.jpg

Nørre Vosborg

Ambitiøst køkken i det vestligste Jylland på en gammel herregård. Frokostretterne alene er værd at køre efter. Også den stegte torsk eller vol-au-vent med knasende sprød brissel.

Der er kommet et gastronomisk velfunderet blik på retterne på et sted, der tidligere ’kun’ var kursussted.

Vembvej 35, 7570 Vemb

rest_2_HanstholmMadbar_EM_Fotograf-Morten_Vaupell.jpg

Hanstholm Madbar

Halleluja en udsigt og sikke et spisested, som har modbevist alle fordomme om mangel på mod i den yderste provins. Smart og ungt image, retterne er som på de ’fede’ steder i København og Aarhus, men Madbaren emmer bare af ’sjæl’. Fisk og skaldyr, hep!

Helshagevej 98, 7730 Hanstholm

rest_4596_Bryghuset_Vendia.jpg

Bryghuset Vendia

Danmark er efterhånden beriget med et utal af gode lokale bryghuse, der konstant udvider danskernes ølhorisont. Og flere af dem er også begyndt at lave mad – heldigvis for det.

Tag bare Bryghuset Vendia i Hjørring, der ikke kun tilbyder klassisk ølvenlig mad i form af en solid brasseriemenu, men som også arbejder med et gastronomisk ambitionsniveau, man ikke ser hos mange andre bryghuse.

’En omvej værd’ hedder gourmetmenuen, som tager udgangspunkt i et væld af Danmarks bedste råvarer, og, ja, navnet er helt på sin plads.

Markedsgade 9, 9800 Hjørring

Det skal du lave

opl_FlyingOctober_Jyllandsakvariet_seafood-safari.jpg

Fra september til og med april har du mulighed for en oplevelse, der rækker langt ud over den trivielle familieudflugt.

Det er nemlig i denne periode, at man i Limfjorden finder en af landets mest udsøgte delikatesser – limfjordsøstersen – og i selskab med dygtige mennesker fra Jyllandsakvariet kan du komme med på jagt efter dem.

Det foregår i waders, og på safarien vil du høre om limfjordsøstersens særprægede liv, ligesom du naturligvis også vil lære både at fange, åbne og tilberede dem.

Efterfølgende skylles fangsten ned med et glas bobler. Og hvis du har fanget rigeligt, så tager du dem bare med hjem.

opl_Surfer_RedInk.jpg

Bølgen blå

Surfing i Danmark begynder og slutter på Nordvestkysten. Det er her, du finder de bedste spots og den mest vibrerende kultur. Bedst kendt er nok Klitmøller, der for surfing i Danmark er, hvad Struer er for lyd og Odense for robotter.

Men faktisk strækker surfparadiset sig hele vejen fra Thyborøn i syd og op til Hanstholm cirka 60 kilometer mod nord, lige der, hvor kysten knækker ind mod øst.

Strækningen betegnes populært som ’Cold Hawaii’, og her finder man virkelig også det meste af det, som et eventyrlystent vandsportshjerte begærer. Fra regulær surfing til SUP. Og så en tur i sauna bagefter.

3 gode steder at overnatte

ovn_Guesthouse2.jpg

Der er ikke så mange dikkedarer hos Guesthouse Klitmøller. Her støder du ikke på unødvendigt tingeltangel eller moderne påhit.

Til gengæld kan du være sikker på en god seng i kvalitetsbevidste, nordisk inspirerede rammer, der ikke forsøger at larme, men snarere så vidt muligt at passe ind i den natur, du er kommet for at besøge.

Stedet ligger lige i hjertet af dansk surfings guldkyst, kun 350 meter fra Klitmøller Bugt, og har siden 2005 drevet surfshoppen og -skolen Westwind Klitmøller, hvor du kan leje udstyr og melde dig på camps og kurser – fra helt ny til øvet.

Og lige bag byen ligger Nationalpark Thy, Danmarks første nationalpark.

Ørhagevej 84, 7700 Thisted

ovn_Strandhotellet_Nordvestkysten-sommer-2020©FlyingOctober-1210.jpg

Strandhotellet Blokhus

Hvad Strandhotellet Blokhus ikke har i år på bagen, har de i rendyrket sans for kvalitet og velvære. I 2017 slog folkene bag for første gang dørene op til deres moderne fortolkning af et klassisk dansk badehotel fra 1920’erne og 1930’erne.

Og der er alt, hvad et moderne badehotel kunne tænke sig at indeholde: pejs i lobbyen, en ambitiøs, lokalt forankret restaurant, rummelige værelser med altaner i træ og et gennemført wellnessområde med swimmingpool og sauna.

Hotellet er tegnet af den nordjyske arkitekt Jørgen Ussing, beliggende i et af regionens mest yndede ferieområder. Meget mere er vist svært at forlange.

Sønder I By 2, 9492 Blokhus

ovn_Vorupør Badehotel_030.jpg

Vorupør Badehotel

Det er ikke til at undgå at få øje på, hvis man kommer kørende ad Vesterhavsgade i Vorupør, der, som navnet antyder, fører direkte ud til det brusende hav mod vest.

Nej, Vorupør Badehotel stikker ud med dets vinduesfacader ud mod vejen, der ligner små stykker himmel, som er blevet sat sammen. Og det er bare det ydre. Indenfor er fornemmelsen for materialer og æstetik den samme.

I alt kan hotellet bryste sig af syv dobbeltværelser, der hver har sin særlige stemning. Fælles for dem alle er dog kvaliteten og detaljerigdommen. (Og nogle vanvittigt flotte brusekabiner).

Foruden selve hoteldelen byder Vorupør Badehotel også på Vø Surfshop og Bistro 123.

Vesterhavsgade 123, 7700 Thisted

Se, hvad vi ellers skriver om: Danmark, Guide og Restauranter