Vild med tacos, ceviche og mezcal? Så bør du besøge Mexicos gastronomiske hovedstad

Vild med tacos, ceviche og mezcal? Så bør du besøge Mexicos gastronomiske hovedstad

Alle, der har været i Oaxaca, får et drømmende blik i øjnene som kun gudesmuk kystlinje og fremragende mad kan frembringe. Regionen i det sydlige Mexico stormer frem. Vi guider til det bedste, du kan spise og drikke i regionens hovedby.

Offentliggjort

DET BOBLER AF HISTORIE, stolthed og kreativitet. Travle markeder, boder, barer og tavernaer, som ligger side om side med ikoniske bygninger og katedraler. Frisk fisk og lokalt køkken. Her vil man gerne spise sig gennem tilværelsen.

Oaxaca, Mexicos gastronomiske hovedstad, er stedet, når det kommer til mad og drikke. En stor del af ansvaret kan tilskrives den mexicanske stjernekok Enrique Olvera. Han driver en af landets bedste restauranter i Mexico City, men det var i Netflix-serien ’Chef’s Table’, at han gav et så velnæret blik ind i byens vibrerende madkultur, at turister med appetit på andet end bare at dase ved stranden siden har sat kursen i hobetal mod Oaxaca.

I Olveras afsnit af ’Chef’s Table’ bliver man klogere på, at mange af regionens mest berømte retter stammer fra de år, hvor zapotekerne slog sig ned i Oaxaca-dalen. Eksempelvis mole, tamales og tlayuda. Men Oaxaca er meget mere end det. Hovedbyen Oaxaca de Juarez er nemlig også kendt som arnestedet for mezcal. På snart sagt hvert gadehjørne i byen kan du træde ind på en bar og drikke den populære agave-spiritus. Og lige uden for centrum af Oaxaca ligger omkring 50 palenques, gårde, hvor agave bliver dyrket og mezcal brygget.

Flere og flere danskere får også øjnene op for Oaxaca, og vi er rejst i forvejen for at finde de bedste steder i byen, der altid smager af mere.

Dag 1, formiddag

Indlogér dig på Hotel Escondido Oaxaca. Bag de tunge træporte gemmer sig en gårdhave, hvor historisk koloniarkitektur møder moderne design og interiør. Det fungerer. Omgivet af store planter befinder du dig pludselig midt i en regnskovsagtig oase, og bestiller du den kardemommekrydrede kaffe, er din dag godt i gang.

Hvis du har lyst til morgenmad uden for hotellet, så søg mod det nærliggende Boulenc Pan. Et hipt morgenmadssted, der tiltrækker mange gæster med deres brunch, som også serveres i en gårdhave med frodige planter og kunstværker. Bank på døren, og vent på, at de åbner. Er der for travlt, så ligger Kiyo Café på den modsatte side af gaden – en lille butik og café, hvor de serverer den specielle Especial Kiyo; espresso, mezcal, mynte, og tonic.

Bevæg dig videre ud i Oaxaca og start ved den storslåede Templo de Santo Domingo de Guzmán-katedral, som er bygget i det 16. århundrede. Fortsæt til kunstgalleriet Galeria Jacobo & Maria Angeles. I deres hyggelige gård kan du nyde (endnu) en kop kaffe.

Dag 1, eftermiddag

Hop i en taxi, og kør til nabolandsbyen San Juan Bautista la Raya. Turen tager cirka 30 minutter. Her kan du spise en god frokost i Alfonsinas frodige gårdhave.

Restauranten er blandt de bedste, der laver traditionel mexicansk mad, og bestiller du en fem-retters menu, får du lokale specialiteter som kikærtesuppe med portulak og zucchini, tamales med bønner, toast med persille og nødder samt Oaxacas berømte mole – en sauce lavet på bananer, chokolade og ristet chili.

Tilbage i Oaxaca er det et rigtigt godt bud at slå sig ned på cocktailbaren Selva på en af balkonerne, hvor store, draperede gardiner er omkranset af fløjlssofaer. Bartenderen på stedet, Samantha Visguerra, som er flyttet hertil fra Mexico City, har et stort lokalt kendskab og deler gavmildt ud af sin viden om egnens råvarer og krydderurter.

Dag 1, aften

Los Danzantes ligger i et ypperligt lokale og serverer moderne, mexicanske retter med traditionelle råvarer.

Her spiser du dig hurtigt mæt, men hvis du er sulten på mere, så sæt kursen mod Lechoncito de Oro på Via C. de Los Libres – en tacovogn i udkanten af centrum, hvor køen til tider kan synes uendelig. Tålmodighed er en dyd, men bestil, en håndfuld taco de lechón con chicharrón; mørt, sprødt svinekød med varm grøn salsa. Tro os, det er ventetiden værd.

Dag 2, formiddag

Har du lyst til at kaste dig ud i en klassisk, mexicansk morgenmad, så byder La Atoleriaatole, en majsgrød, som drikkes fra et lerkar. Er det ikke noget for dig, så ligger der heldigvis et bageri ved siden af, som frister med frisk bagværk og kager.

Hernæst sætter du kursen mod Mercado Benito Juàrez. Her er alt, hvad hjertet begærer – fra urter og røget mescal til flettede kurve og stegte græshopper.

Et andet godt marked er Mercado 20 novembre, hvor Pasillo de Humo, det såkaldte rygestræde, byder på kød og grøntsager, som grilles over åben ild. Mere lokalt bliver det ikke.

Sådan kommer du hertil

Det bedste tidspunkt at rejse til Oaxaca er mellem oktober og april. Flyv med Air France via Paris til Mexico City. Alternativt AeroMéxico, Norwegian eller EasyJet. Fra Mexico City er der cirka syv timers busrejse. Eller et fly.

Dag 2, eftermiddag

En frokost på Origen er et must i Oaxaca. Her hænger majskolber fra loftet i gården, og en trappe fører op til en stor hall med franske altaner, orangerøde møbler og store, lyse vinduer. Den sæsonbestemte fem-retters menu indledes med en guacamole toppet med chapulines (græshopper) efterfulgt af tangceviche og steak tatar marineret i citrus, chili og tomatillo.

Vel bespist er det tid til at gå all in på mezcal-smagningen. Og intet bedre sted at gøre det end på La Mezcaloteca. I lokalerne, der minder om et klassisk apotek, kan du vælge mellem flasker fra over 100 producenter fra egnen. Et godt tip, du lærer her, er at hælde et skvæt mezcal ud og gnide det i håndfladen. Duft til væsken. Hvis det er en god mezcal, skal den ikke lugte af alkohol. Overhovedet. Er du nysgerrig på flere mezcal-drinks, er In Situ Mezcaleria et andet godt alternativ med over 180 forskellige afarter af mezcal, som indbyggerne i regionen har drukket i mere end tusind år.

Mezcal

Agavespiritus, som er et alternativ til den mere udbredte tequila. Under produktionen af mezcal ristes agave-planten over ild, hvilket giver den karakteristiske røgede smag. Tequila bliver omvendt skabt ved, at agave-planten dampkoges i ovn. Tequila produceres altid af blå agave-planter og skal indeholde 51 procent agave fra fem særlige regioner i Mexico. Mezcal kan produceres i hele Mexico og laves på forskellige agave-sorter. 

Dag 2, aften

Sidste stop er Sabina Sabe, den mest hippe cocktail-bar i Oaxaca – og i øvrigt på listen over Nordamerikas 50 bedste barer. Gå ikke glip af den syrlige Guava Verde-drink. På Sabina Sabe serveres der også virkelig god mad i den tilstødende restaurantafdeling. Bestil små retter i form af forskellige varianter af ceviche, tun og fisketacos, og spørg dig selv, hvorfor livet ikke bare kan være så nemt her altid? Slut aftenen af på tagterrassen på Hotel Los Amantes med en syrlig mezcalita og en storslået udsigt over byens katedral.