Hvis du udelukkende forbinder den franske rivieras metropol med sommervarme, så tager du grueligt fejl. Området omkring Nice er en lige så stor favorit i vintersæsonen, hvor der er utallige aktiviteter at kaste sig over. Og at rejse på storbyferie for at tage ud af byen kan noget helt særligt.
Du skal have et sted at bo. Bestil et værelse på Hotel Beau Rivage, der ligger på Promenade des Anglais, kun et minuts gang fra Place Massena, byens buldrende centrum og centrale plads. Beliggenheden fås ikke meget bedre. Hotellet ligger i smørhullet mellem kystlinjen og den gamle bydel med restauranter, barer og små designbutikker. Snup et morgendyp, også selvom det er vinter, og udnyt, at hotellet råder over en privat del af badestranden.
Langs kysten mod Monaco ligger den farverige kystby Villefranche-sur-mer, der frister med sin rolige atmosfære og pittoreske bugter. Vejen derop er kuperet og byder på stejle strækninger, så hvis du har en dag med dårlige ben, kan du leje en elektrisk cykel hos Mobilboard beliggende i en sidegade til promenaden. Stands undervejs ved små udsigtsposter på ruten såsom Le Château, hvor slottet i Nice lå frem til 1706, men i dag er en grøn park på et af de højeste punkter i Nice.
Landsbyen Saint-Jeannet nær Vence er et historisk udflugtssted for bjergklatrere. Siden midten af det 20. århundrede er klippesiderne her blevet brugt til at træne på. Der er masser af ruter til nybegyndere, mens de mest øvede vælger strækningen på 200 meter op til toppen. Et godt tip er at alliere sig med en erfaren instruktør og guide såsom Olivier Germain, der kender hvert et klippespring i området omkring Saint-Jeannet og kan guide dig til perfektion, når du hænger på en kølig stenblok med udsigt ned over den grønne dal.
Cuisine Nissarde er et særligt label, restauranter i Nice kan få, hvis de laver mad ud fra klassiske dyder, hvor de følger ældre opskrifter, bruger råvarer af høj kvalitet og serverer mindst tre traditionelle Nice-retter, såsom pan bagnat, socca eller fiskesuppe. Familierestauranten Chez Acchiardo lever om nogen op til kravene. Escalope maison er både her og på de omkringliggende spisesteder en af de mest populære retter, og vi forstår hvorfor. Kalvekød omslutter ost, skinke og basilikum, som paneres og serveres med provencalsk sauce. Panisses maison er en anden specialitet, der består af kikærtemel – og ja – de går fortrinligt til kalvekødet.
Chez Acchiardo, 38 Rue Droite, Nice
Høj galop
På toppen af bjerget Col de Vence ligger Ranch El Branco midt i en naturpark i et beskyttet område. I 1.000 meters højde kan du ride på heste i storslåede omgivelser med panoramaudsigt over bjerglandskaberne. Det familieejede landområde, der er bygget med inspiration fra amerikanske rancher, drives i fællesskab af Célia Krzmic, hendes bror og deres mor, som købte stedet sammen for fem år siden.
Hotel Le Negresco er et af de mest luksuriøse privatejede hoteller i Nice, og i mere end hundrede år har kunsten været i højsædet her. Hotellets restaurant La Rotonde er en institution i byen, ejet af kokken Virginie Basselot og udsmykket med blandt andet marmorskulpturer af karruselheste og en videoinstallation, der illuderer et kig op til himlen. Er du til det mere eksperimenterende køkken, kan du vælge hotellets anden restaurant, Le Chantecler, der har en Michelin-stjerne.
Det tager blot to timer og 20 minutter at flyve fra København til Nice, og der findes næppe mange storbylufthavne, hvorfra det er nemmere at komme ind til bykernen med den lokale tram.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.