Coronavirussen tvinger restauranter i knæ: ”Det bliver et blodbad”
I et forsøg på at inddæmme den hastigt spredende coronavirus lukkede statsminister Mette Frederiksen tirsdag aften store dele af Danmark ned. Det har efterladt restaurationsbranchen i krise.
Foto: Magnus Omme Restauratør Philip Skovgaard udtrykker bekymring for fremtiden.
”Ingen her er uenige med myndighederne. Men det er en svær beslutning at tage, for det har sindssyge økonomiske konsekvenser.”
Ordene er Philip Skovgaards, ejer af den populære italienske restaurant Mangia på Vesterbro i København.
Coronavirussen, som tirsdag aften fik statsminister Mette Frederiksen til at lukke institutioner og opfordre til at minimere social aktivitet, har bragt restaurationsbranchen i knæ.
Annonse
”Det bliver et blodbad rundt omkring. Der bliver fyret og fyret og fyret,” siger Philip Skovgaard.
De skærpede tiltag, statsministeren tirsdag aften præsenterede, tvinger indtil videre ikke restauranter og barer til at lukke. Men ordlyden var ikke til at tage fejl af, da den landede på landsdækkende fjernsyn, og Philip Skovgaard har sammen med mange andre fulgt trop.
”Vi tog beslutningen i morges (onsdag morgen, red.). Vores personale, som for en stor del udgøres af italienere, gav udtryk for, at det var det, de ønskede.”
Hos restaurantselskabet DiningSix, der råder over restauranter i Aarhus, København og en i Oslo, blev beslutningen om at lukke alle restauranter taget prompte.
”Vi havde et telefonopkald partnerne imellem fem minutter efter Mette Frederiksens pressemøde, og der var enighed om at følge trop med det samme,” siger Morten Pedersen, direktør og partner i DiningSix. ”Det handler ikke om vores restauranter, det handler om samfundet, om vores gæster og vores ansatte.”
Allerede fredag i sidste uge, da statsminister Mette Frederiksen ved et pressemøde blandt andet opfordrede til at aflyse arrangementer med over 1000 mennesker, begyndte DiningSix’ restauranter at mærke den nye virkelighed.
Annonse
”Folk begyndte at aflyse bordbestillinger. Især selskaber, der skulle have haft internationale gæster, begyndte at melde fra,” fortæller Morten Pedersen, som i et opslag på mediet LinkedIn opfordrede folk til netop at aflyse i stedet for bare at blive væk.
”Det var både for at undgå at have tjenere og kokke på arbejde uden grund, men også for at undgå, at vores ansatte overhovedet skulle færdes unødvendigt udenfor.”
Morten Pedersen afventer sammen med resten af branchen, hvor stort det økonomiske tab bliver, og hvordan det juridiske efterspil vil udfolde sig.
”Men det kommer i anden række, hvor dyrt det bliver,” siger han.
Hos Philip Skovgaard og Mangia ophæves vagtplanerne for de timelønnede, og alle fastansatte, der har optjent ferie, bliver sendt på ferie.
”Og dem, der ikke har optjent ferie, må jeg sætte til at male eller pudse bestik helt vildt her de næste uger,” griner Philip Skovgaard.
Det er ikke alle restauranter i København, der har valgt at lukke ovenpå de seneste dages omfattende tiltag. Det undrer Philip Skovgaard. Men det undrer især hans italienske ansatte, fortæller han.
Annonse
”Vores italienske ansatte forstår ikke den lidt laissez-faire-agtige stemning; at nogle steder holder åbent, mens andre lukker,” siger Philip Skovgaard. ”De synes også, at det er for dumt, at man i Italien indtil for et par dage siden kunne gå på restaurant. Hvorfor ikke bare gøre det med det samme, spørger de?”
Philip Skovgaard har hele torsdag morgen talt i telefon med sin advokat. Der er ikke rigtig nogen, der ved noget, siger han.
Hvad han dog ved, er, at det ikke kan vare ved i mange måneder.
”Hvis det trækker ud i 12 uger, som nogle snakker om, så klarer vi den ikke.”
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.