Danmark og Canada har ligget i fredelig konflikt om grønlandsk ø i over 90 år. Nu vil dansk whisky-destilleri løse konflikten
Et goldt stykke ubeboet klippeø ud for Grønlands nordvestkyst har i mere end 90 år været centrum for en venskabelig konflikt mellem Canada og Danmark. Soldater for de to lande har skiftedes til at plante enten en canadisk whisky eller en dansk snaps på øen for at markere, hvilket land øen hører til. Nu forsøger Stauning Whisky at råbe parterne op, så der kan findes en endelig løsning. For i deres optik skal whisky ikke bruges til at føre krig; det skal bruges til at finde fred.
Foto: Vædderen/Ritzau Scanpix Flagceremoni på Hans ø 13. august 2002. Mandskab fra inspektionsskibet Vædderen er gået i land for at bygge en varde og rejse en ny flagstang på øens sydøstlige hjørne
Danmark og Canada har i årtier kæmpet en stilfærdig kamp for ejerskabet af Hans Ø, der ligger i Kennedy-strædet ud for Grønlands norvestlige kyst. I 2018 nedsatte landene en arbejdsgruppe med det formål at finde en løsning på stridigheden, men indtil videre er der ikke fundet en aftale.
Det kan umiddelbart være svært at se det attraktive ved den 1,3 kvadratkilometer store ø, der mest af alt ligner en stor sten midt ude i ingenting. Men dens geografiske placering kan være vigtig i forhold til nærliggende handelsruter, og der spekuleres desuden i, at der kunne være værdifulde naturlige ressourcer at hente i undergrunden omkring øen.
I 1973 blev landene ’enige om at være uenige’, og siden da har øen været scene for en underfundig måde at markere sig militært. De danske soldater har plantet Dannebrog og en flaske snaps på øen, og når de canadiske soldater er kommet tilbage, har de udskiftet det med deres Maple Leaf Flag og en flaske whisky. Grundet disse spøjse militære aktioner, er konflikten blevet kaldt ’The Whisky War’.
Det har faldet Stauning Whisky, der specialiserer sig i whiskyproduktion, for brystet, og de forsøger nu med et glimt i øjet at råbe politikerne op, så de kan finde en løsning på problemet: