Forbandet rigdom?
De rigeste mennesker i Danmark sidder på en stigende del af landets samlede indtægter. Men hvorfor skilter de færreste af dem med deres rigdom? Og kan man være rig på enten den rigtige eller den forkerte måde? Kristian Lauritzen er gået ombord i dyre biler og privatfly i jagten på svaret på, hvordan de superrige herhjemme – i Holte, ved Vejle Fjord og i Gug Alper i Nordjylland – ser på deres egen position i samfundet.
RIGE MENNESKER SIGES OFTE at have næse for at udnytte muligheder, der gavner dem. Måske gælder den veludviklede sans også for at fornemme, om en situation ikke gavner dem.
”Der er ingen upside,” sagde en unavngiven velhaver, da jeg ringede og spurgte, om han ville medvirke i en artikel om samfundets syn på rigdom. Han ville vældigt gerne interviewes, bare så længe emnet var et andet.
Samme svar lød fra en anden rigmand, jeg kontaktede. Siden indløb et ekko af afvisninger fra en række andre af landets superrige via deres pressefolk.
Danfoss-ejeren Jørgen Mads Clausens ”interesse og engagement ligger et andet sted”, og Bjarne Hessel, direktør i autoforhandleren Ejner Hessel, sagde nej tak med den sagnomspundne jantelov som begrundelse.