Mad-mekka, krogede kyster og knitrende pejs: Her er Fyns bedste restauranter, oplevelser og hoteller
Her er alt det gode, man kan bruge sin tid på, når man befinder sig på Fyn.
Foto:Anja Panduro, Anne Bæk, Kent Rasmussen, Valdemar Ren
Offentliggjort
Bragt i samarbejde med Visit Odense og Destination Fyn.
Man har til alle tider kaldt Fyn for hele Danmarks køkkenhave, og selvom ordene kan synes slidte, ligger der dog en uomgængelig sandhed gemt i dem.
På Fyn og dens øer spiser man godt, om man så indfinder sig ved odenseanske Aro eller Falsled Kros noble borde eller i en af de mange små kroge, hvor lokale råvarer fremtrylles til enkle, men prægtige måltider.
Annonse
Det dansk-franske køkken er fantastisk repræsenteret her, og man skal næppe køre mange mil uden at møde et stykke fisk, der er stegt til perfektion og serveret med en smørsauce, der drager som en fynsk vise.
Men Fyn og Odense er mere end blot føde; det er fortællinger. Det er H.C. Andersens eventyr, fynbo-malernes farvemættede lærreder og forrygende samlingssteder – i særdeleshed i Odense.
Det er kysternes krogede linjer og vinterbaderens kolde gys. Fyn, Odense og Det Sydfynske Øhav er en samling af små underværker, en historie, der genfortælles med glæde og genklang, sæson efter sæson. Og hvad man så end måtte mene om talemåder og klichéer, så står det fast, at Fyn forbliver fin, ligesom den altid har været.
Oplevelser
Det kunstneriske hjerte
På Kunstmuseum Brandts i Odense har man samlet 250 års kunsthistorie under ét tag. Resultatet er et museum, der vil bide skeer med de store, og er du i Odense, er det et kulturelt must at lægge vejen forbi museets hele fem etager. På Kunstmuseum Brandts viser man med klassiske værker forståelse for fortiden, samtidig med at man også tager ansvar for at formidle samtidens kunst og fremtidens talenter. Denne vinter kan du, udover den permanente udstilling med værker fra blandt andre Johannes Larsen, Asger Jorn, Sonja Ferlov Mancoba og Vilhelm Hammershøi, se udstillingen ’Nål & tråd’, der med udgangspunkt i den danske kunsthistorie siden 1750’erne præsenterer en lang række kunstnere – herunder Anna og Michael Ancher, P.S. Krøyer, C.W. Eckersberg – som på hver sin måde har arbejdet i krydsfeltet mellem kunst og håndarbejde. Frem til den 30. marts 2025 må du heller ikke snyde dig selv for udstillingen ’Lundstrøms evighedsblå’, der stiller skarpt på den danske maler Vilhelm Lundstrøm (1893-1950) og hans ikoniske brug af farven blå. Fra den 8. februar sætter Brandts fokus på en af deres egne: maleren og fynboen Jens Juel (1745-1802), som får sin første museumsforestilling i 30 år.
Annonse
Amfipladsen 7, 5000 Odense C
Koldt vand, varmt hjerte
Der er to måder at komme igennem vinteren: Enten går man i hi, eller også læner man sig ind i kulden og lever med elementerne, som de kommer. En frisk sommerdukkert er ingen sag, men når temperaturen falder, er det kun de mest hårdføre, der holder ved. I 2016 fik Odense sit eget havnebad, der har åbent hele året (dog ikke 25. december og 1. januar) med både adgang til omklædning, brusere og sauna.
Føler du dig klædt på – eller af, om man vil – til endnu flere kolde gys, så sæt kursen mod Bagenkop på Langeland, når der den 21.-23. februar bliver afholdt Vinterbadefestival i det gamle fiskerleje. Der bliver både badning, fiskebuffet, foredrag, gus, vildmarksbade og selvfølgelig prisuddeling af årets badehat.
Gamle Havnekaj 3, 5000 Odense C
Overnatning
Hotel Odeon
Annonse
Skal du bo centralt i Odense, er det oplagt at bestille et værelse på Hotel Odeon. Med en placering midt i det hyggelige H.C. Andersen Kvarter er man tæt på både butikker, seværdigheder og spisesteder – samt naturligvis H.C. Andersens Hus. Hotellets egen restaurant, H.C. by Meyers, har med morgenbuffet, smørrebrød og bistrokøkken noget for enhver smag gennem hele dagen.
Odeons Kvarter 11, 5000 Odense
Broløkke Herregård
Efter det gamle gods, der kan dateres helt tilbage til 1758, har gennemgået en totalrenovering, som har bevaret det fredede og traditionelle og samtidigt tilføjet et knivspids modernitet, er det blevet lidt af et tilløbsstykke. Broløk’, som man siger på egnen, har i dag feriehytter, restaurant, eget bryggeri og destilleri, padelbane samt spa- og wellnessområde. Som sagt: lidt af et tilløbsstykke!
Hedevejen 33, 5932 Humble
Solbjerggaard B&B
Solbjerggaards historie strækker sig hele vejen tilbage til 1729, og dets nyeste kapitel er et bed & breakfast, hvor ejeren Marie-Louise Krause gør alt for at få gæsterne til at føle sig hjemme. Et vaskeægte home away from home, som man siger, med luksuslejligheder, fuldt udstyret køkken, håndlavede senge og et værtskab, der lægger vægt på nærvær og hygge. Altså, se det lige! Det er dansk landidyl, når det er allerbedst.
Assensvej 298, 5642 Millinge
Restauranter
Sortebro Kro
Sortebro Kro i Odense er fynsk idyl, så det flimrer for øjnene. Lave lofter, småprossede vinduer og et stråtækt bindingsværk, der er godt over 200 år gammelt, og som ligger i forbindelse med frilandsmuseet Den Fynske Landsby, danner rammerne for en groft overset kro: Sortebro Kro. I køkkenet, hvor ejeren igennem de seneste par årtier, John Kofoed, står, kombinerer man klassisk dansk tradition med ambitiøs fransk gourmet – et madægteskab, som fynboerne uden sidestykke er de bedste til at holde langt og lykkeligt. Og ligesom med ægte kærlighed går tingene ikke af mode på Sortebro Kro – de bliver blot bedre med tiden.
Sejerskovvej 20 , 5260 Odense
Storms Pakhus
Enhver by med respekt for sig selv har efterhånden et streetfood-marked. Og således også Odense. Bag navnet Storms Pakhus gemmer sig Odenses største streetfood-mekka med 18 madboder (fra stenovnspizzaer til vietnamesisk mad), seks barer og over 300 events om året. Men Storms Pakhus, der hører til i en over 100 år gammel lagerbygning, er ikke bare et streetfood-marked. Det er blevet byens samlingspunkt, et madmekka, der nævnes i internationale magasiner, og som trækker turister fra hele verden til. Tag et smut forbi, og du vil forstå hvorfor.
Lerchesgade 4, 5000 Odense C
Lieffroy
Patrick Lieffroy er søn af Jean-Louis Lieffroy, som gennem 38 år var køkkenchef på Falsled Kro. Far og søn arbejdede også sammen i køkkenet på Falsled, men da Jean-Louis takkede af på kroen og blev afløst af Per Hallundbæk, fulgte Patrick hurtigt efter. I stedet søgte han mod Nyborg og fandt Hesselhuset – et smukt, gammelt hus, som nærmest vokser ud af skovbrynet og skråner ned mod vandkanten og byder på helt formidabel udsigt over Storebælt.
Pejsen knitrer, og man sidder godt i de gamle stole, som er magen til dem, man finder på Falsled Kro. Arven fra kroen fornægter sig heller ikke på menuen, hvor der er håndværksbaseret og råvarefokuseret fransk velsmag for hver en krone. Det kunne være friskfanget torsk med muslingesauce, stegt andelever med brunet smør eller farseret morkel med grønne asparges. Man har det godt her, også fordi Helle Lieffroy på gulvet er én af landets dygtigste værter, og fra hende flyder ægte varme og velvalgte vine til menuen, som er prissat uhørt fornuftigt. Lieffroy er forrygende.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.