Henrik Drusebjerg: ”Renterne kan sagtens vise sig at være ekstremt lave i en hel generation”

Chefstrateg i Danske Bank Henrik Drusebjerg låner til sin bolig med et kort flekslån, fordi han tror, renterne vil forblive lave i en hel generation. Privat bruger han penge på at jagte hurtige vildsvin i Sverige og Polen, ligesom han har nedlagt en gnu og en impala i Sydafrika.

Henrik Drusebjerg: 'Renterne kan sagtens vise sig at være ekstremt lave i en hel generation'
Offentliggjort

Hvorfor har du valgt at bo i ejerbolig?

”For at være ærlig, så overvejer jeg, om det kunne være en fordel at leje. Kravene til boligen ændrer sig ret meget. Nu har jeg større børn efterhånden, og så har det en stor værdi at få mere plads, fordi børnene vil have større værelser og venner på besøg. Men hvis vi køber efter det, risikerer vi at binde os til noget, som vi om få år ikke har brug for mere. Der går ikke meget mere end fem år, så begynder den første måske at flytte hjemmefra. Så kan man hurtigt komme til at stå med en masse kvadratmeter, man ikke har brug for.”

Hvordan låner du til dine boliger?

”Jeg ligger med så korte renter, som det kan lade sig gøre. Jeg tror, vi lever i en verden, hvor renterne sagtens kan vise sig at være ekstremt lave i en hel generation – måske i 20, 30 eller 40 år. Det giver ingen mening at lave prognoser, der er så lange, jeg har bare meget svært ved at se, at renterne bliver sat op. Finanskrisen var et resultat af gæld, og gælden er steget med 25 procent siden. Det er overvejende staterne, der har gælden, og hvis renterne bliver sat op, er der mange nationer, der ikke kan vedligeholde deres gæld. Derfor bliver renterne ikke sat op.”

Afdrager du på lånene til villaen og sommerhuset?

”Jeg har ikke afdraget, men det kunne jeg godt finde på at gøre på et tidspunkt. Jeg opfatter det som om, jeg bor til leje. Vi købte huset i 2011, hvor priserne var trykkede. Ejendommen er nok min bedste investering, hvor jeg har sparet op via værditilvækst. Samtidig har vi fået hjælp af, at renten er faldet.”

Hvordan sparer du ellers op?

”Den overvejende del af min opsparing er i min pension. Jeg har så høj risikoprofil, som jeg kan få hos pensionsselskabet, fordi der er relativt lang tid til min pension. Desto mere risiko du tager over tid, desto højere afkast vil du få. Det handler om at være tro mod den investeringshorisont, du har. Hvis der er 20 år til du skal på pension, så invester efter det, og lad være at kigge på det. Des oftere du kigger, des oftere vil du overveje, om du skal ændre din risiko, men det skal du ikke, for tidshorisonten er 20 år. Den fejl, de fleste begår, er, at når kursstigninger og -fald indfinder sig, glemmer de deres egentlige tidshorisont, og så begynder de at arbejde på en kortere bane. Det fører oftest til, at man sænker og øger sin risiko på de forkerte tidspunkter. Mange mennesker er meget følelsesdrevet, især når det går dem imod.”

Hvad er det bedste råd, du har fået om penge?

”Det bedste råd jeg nogensinde har fået er, at jeg skal sætte mig i en situation, hvor jeg har luft i økonomien. Det gør, at jeg selv er i stand til at træffe mine valg. Det mest ubehagelige er at blive sat under administration, hvor banken har en mening om, hvor man skal bo, hvad man skal bruge penge på, og om man overhovedet skal bruge penge på noget. Køb derfor en bolig, du kan overskue økonomisk, hvis den ene indtægt falder bort. Det handler om at skabe sig en eller anden form for økonomisk frihed. Man skal indrette sig efter, at man skal kunne tåle en del økonomiske udsving, før de faste udgifter bliver et decideret problem.”

Hvordan er du opdraget i forhold til penge?

”At man skal klare sig selv. Mine forældre har ikke oplevet andet, så det er det, jeg er opdraget til. Jeg arbejdede som flaskedreng i Irma, fra jeg var 15 til 18 år, og har altid forstået det sådan, at det, man gerne vil have råd til, må man selv fikse.”

Har du en dyr vane?

”Jeg går på jagt. Det foregår typisk ved, at man enten rejser til udlandet eller lejer sig ind forskellige steder i Danmark. Alt efter ambitionsniveauet kan det gå fra at være overkommeligt til at være forholdsvis dyrt. Det bruger jeg nogle penge på, men af hensyn til min kone, kan jeg ikke sige hvor mange. Det er dog lidt en misforståelse, at det er sindssygt dyrt, for så ville jeg aldrig gøre det. Det skal ikke koste familien efterårsferien, at farmand ikke kan holde snitterne fra aftrækkeren.”

Hvad har du skudt?

”Jeg har skudt en gnu i Sydafrika og en impala og en blisbuk. Jeg går meget op i, at den jagt, jeg er med til, er reguleret og hænger sammen. Jeg har ingen ambitioner om at skyde løver eller giraffer, men de har fantastisk smukke hjortearter i Sydafrika, der er svære at jage. Det er også sjovt at tage til Sverige eller Polen efter vildsvin. Det er virkeligt svært, for de er sindssygt hurtige, og de er som udgangspunkt kun aktive om natten, så det kræver noget at få dem på benene i løbet af dagen. De er heller ikke helt ufarlige, så det giver det en ekstra dimension.”

Du flexleaser din bil, hvorfor?

”Det er en fordel, fordi afgiftsreglerne på flexleasing gør, at biler, der ellers er helt utilgængelige, bliver lidt mere spiselige at komme i nærheden af, når de fylder tre år.”

Hvilken bil leaser du nu, og hvilken skal du have næste gang?

”En BMW X5. Jeg synes, det er den pæneste, og af de firehjulstrækkere, der er i øjeblikket, kører den vanvittigt godt. Jeg er meget i tvivl om, hvad jeg skal have næste gang. Hvis jeg blev skubbet op ad væggen og skulle skifte i morgen, ville jeg skifte til en magen til. Aftalen løber et år ad gangen, og man kan sagtens forlænge.”