I USA kureres knas i parforholdet med MDMA. Vil det samme ske i Danmark?
Normalt er MDMA, også kaldet ecstasy, kendt som et party drug, der giver kunstige superkræfter til de fester, som slutter i morgentimerne. I USA er stoffet, trods begrænset evidens, nu også begyndt at finde indpas i parterapien, når forholdet skal have støttehjul. Men vil lignende tendenser sprede sig i Danmark? Fire eksperter er vidt uenige.
I USA ER EN ULOVLIG, men efter sigende effektiv behandlingsform begyndt at vinde frem blandt (ægte)par, hvor krisen på den ene eller anden måde har taget kvælertag på relationen. Ifølge medier som Time Magazine, Vice og The New York Times skulle MDMA og andre psykedeliske stoffer i samspil med parterapi nemlig vinde frem hos et stigende antal amerikanere. Normalt er MDMA kendt som et populært party drug på grund af sin euforiserende virkning, og i forkerte mængder kan det både være livsfarligt og forbundet med flere bivirkninger. Men noget kunne tyde på, at MDMA er mere end det.
Studier har indikeret, at MDMA-assisteret psykoterapi har et potentiale, når det kommer til PTSD og andre psykiske lidelser, da virkningerne blandt andet består af øget lykke, en reduceret angst, voksende selvtillid, empati og en stærkere tilknytning til andre mennesker
Og det er disse de positive effekter, som er interessante i denne kontekst. Det er blandt andet på grund af disse, at Australien i år har legaliseret blandt andet MDMA til behandling af akutte mentale lidelser, og som i skyggen og uden for de officielle statistikker har gjort stoffet til et populært parterapeutisk middel på grund af sin paradesænkende effekt.
”MDMA får folk til at føle sig mere følelsesmæssigt åbne og empatiske og mindre udløst af trusler eller vanskelige følelsesmæssige tilstande,” har Albert Garcia-Romeu, der er assisterende professor i psykiatri og adfærdsvidenskab ved The John Hopkins University School of Medicine, tidligere sagt til Time Magazine, mens en kvinde, der har prøvet stoffet under en parterapi til Vice beskrev det som ”en mulighed for at være sårbar og dele ens dybeste følelser uden frygt for at blive dømt.”