Da det franske satiremagasin Charlie Hebdo udkom i onsdags, var det med den kontroversielle forfatter Michel Houellebecq på forsiden.
Samme dag udkom hans sjette bog ’Soumission’ – på dansk ’Underkastelse’ – der ifølge kritikere gøder den anti-muslimske racisme i det franske samfund.
Da dagen begyndte, var Houellebecq overalt i de franske medier for at snakke om sin nye roman, der tegner et fremtidsportræt af Frankrig anno 2022, hvor landet mere eller mindre har bekendt sig til islam og fået en muslimsk præsident. Universiteterne er blevet islamiseret, flerkoneri er blevet tilladt, og ligestillingen mellem mænd og kvinder har taget et stort skridt tilbage.
Annonse
I morgenfladen på radiostationen France Inter svarede Houellebecq i over en time på spørgsmål fra journalister og lyttere - primært om islam.
Michel Houellebecq tegnet som spåmand på forsiden af sidste udgave af Charlie Hebdo, der udkom samme dag, som det franske terrorangreb ramte. "I 2015 taber jeg mine tænder, i 2022 fejrer jeg ramadan," siger taleboblerne.
Et par timer senere trængte to terrorister ind på Charlie Hebdos redaktion i Paris og skød og dræbte 12 personer, og fiktionen blev med ét overgået af virkeligheden lyset af alt det her har Houellebecq indstillet promoveringen af sin bog og er rejst ud af Paris. Han er meget berørt, fordi en af hans venner (journalist og aktionær på Charlie Hebdo, Bernard Maris, red.) er blandt de dræbte,” siger Politikens korrespondent i Paris, Michael Seidelin.
Han fortæller, at Houellebecqs bog, der frem mod onsdag skabte mediestorm i Frankrig, er fuldstændig glemt i lyset af terrorangrebet, der har hensat Frankrig i landesorg.
”Debatten om hans bog er fuldstændig underdrejet i forhold til aktualiteten, men allerede fra næste uge vil vi debattere islamisering og islamofobi igen,” vurderer Michael Seidelin.
Sammentræffet mellem bogudgivelsen og angrebet mod ytringsfriheden er blevet bemærket af flere franske medier – blandt andet de store aviser Libération og Le Figaro.
”De konstaterer, at der er et sammenfald. Selvfølgelig er det tilfældigt, men uanset hvad er det et latent element i det franske samfund, at flere og flere tænker i samme baner som de her banditter, som er rede til hvad som helst for at fremme deres synspunkter.”
Kort tid efter massakren på Charlie Hebdos redaktion i Paris blev Houellebecqs forlag evakueret og sat under politibeskyttelse af frygt for, at Michel Houellebecq kan figurere på en terrorliste.
Selv har den franske enfant terrible sagt, at han med sin roman ikke har provokation i sinde.
”Nej, jeg vil ikke sige, at bogen er en provokation, hvis man med det forstår, at jeg skriver ting, som jeg anser for at være fundamentalt usande bare for at gå folk på nerverne. Jeg foregriber en udvikling, som, jeg mener, er sandsynlig,” sagde Michel Houellebecq i et interview i The Paris Review inden angrebet mod Charlie Hebdo.
Onsdag klokken 11:30 fik to maskerede mand med automatgeværer tilkæmpet sig adgang til Charlie Hebdos redaktion i Paris. De skød og dræbte 10 medarbejdere, herunder fire tegnere og chefredaktøren, samt to politifolk. Ifølge politiet tyder alt på, at de to er identiske med brødrene Chérif og Said Kouachi, der efterfølgende forskansede sig i et trykkeri i Dammartin-en-Goële nordøst for Paris og tog ejeren som gidsel. Nogenlunde samtidig udspillede sig et gidseldrama i udkanten af Paris, hvor en person, som politiet mener har forbindelse til de to brødre, og som torsdag skød og dræbte en kvindelig politibetjent, tog flere personer som gidsler i et jødisk supermarked. Politiet mente ikke, at nogen af de tre gidselstagere var til at forhandle med, og de blev alle tre skudt. Også fire gidsler mistede livet i det jødiske supermarked.
I alt kostede de tre dages terrordrama i Frankrig 20 personer livet, herunder 17 civile.