Jyden, han er stærk og stenrig

De ti mest velhavende familier i Jylland er rigere end resten af landets milliardærer tilsammen. Søren Jakobsen, erhvervsjournalist og forfatter til bogen ’Guldjyderne’, fortæller Euroman om de gennemgående træk, der fik de største jyske skattekister til at svulme.

Offentliggjort

Hvis du tror, de største formuer i Danmark ligger og putter sig i Nordsjælland og på det centrale Frederiksberg, tager du fejl. Jylland har overhalet whiskybæltet i Ferrari-tempo, og hovedlandet fra Grenen til grænsen fører, når det gælder koncentration af formuer. De er skabt af byggematadorer, svinebaroner, fabrikanter, kvotekonger og storkøbmænd. De 10 mest velhavende familier i Jylland er rigere end resten af landets milliardærer tilsammen.

Forfatter Søren Jakobsen har kigget på de jyske familier, der har ophobet 200 millioner kroner eller mere i bogen ’Guldjyderne’. I den proces måtte han løfte bundgrænsen fra 100 til 200 millioner kroner, da navnelisten ellers ville blive for lang og bogen for tyk. Han fortæller her om, hvad de guldrandede familier har til fælles i skabelsen af deres enorme formuer.

1. Tænk stort fra start

Man kan godt blive millionær af at drive en enkelt købmandsbutik. Men hvis du gennem butiksdrift vil op at lege med de rigtigt rige – der hvor millionbeløbene bliver skrevet med tre cifre – er der ingen vej udenom: Du må udtænke et koncept, der kan skaleres op til mange forretninger, netop som en række af de rigeste jyder har gjort med de kendte eksempler Herman Salling, Lars Larsen og Hans Frede Fleggaard i spidsen.

”Når du køber stort ind, får du varerne billigere, og det er billigere og mere kraftfuldt at markedsføre mange forretninger under ét brand. Det handler om volumen, og hvis du skal være meget rig, skal du køre din forretning op i det ekstreme,” siger Søren Jakobsen.

2. Risiko med måde

Guldjyderne investerer ikke mere, end de har råd til at tabe. Deres formuer knækkede derfor ikke i samme grad under finanskrisen som fx flere ejendomsmatadorer i København, der havde spekuleret til langt op over skorstenen for lånte penge.

”De jyske formuer er skabt af handel, opfindelser, produktion, organisk vækst og hårdt arbejde. Tendensen er, at de begrænser deres risiko ved ikke at låne mere, end de kan tåle at tabe. Det er meget få, der er decideret spekulative og satser vildt,” siger Søren Jacobsen og tilføjer, at det er et godt princip både i en virksomhed og en privatøkonomi.

3. Vækst i formuen

De stenrige jyder sætter alt ind for at få virksomheden – og dermed formuen – til at vokse. Derfor geninvesterer de også en stor del af overskuddene i deres egen virksomhed.

”Vækst er det bærende fundament. Hvis du vil spille med de rigtigt rige, skal din forretning vokse. I det miljø er stagnation lig med tilbagegang,” siger Søren Jakobsen.

”Det er vækst og fremgang, der holder virksomheden sammen, og det er også sjovere for de ansatte at være et sted, hvor det går fremad.”

4. Spred pengene

En stor del af familierne sørger samtidig for at sprede formuens risiko ved at investere nogle af pengene i andre brancher, hvis det skulle gå galt i deres egen geschæft.

”De penge, de ikke sender tilbage i virksomheden, får ikke lov at ligge døde på en bankkonto. Guldjyderne sender pengene ud at arbejde via investeringer i andre selskaber,” fortæller Søren Jakobsen.

Han peger på de mest velhavende familier som eksempler på det. Familien bag Lego har fx også investeringer i Matas, Falck og i ejendomme. Ligeledes har Anders Holch Povlsen spredt overskuddene fra tøjgiganten Bestseller ud på så forskellige investeringer som skove, ejendomme, e-handelsvirksomheder og nystartede virksomheder.

5. Tag chancen med små virksomheder

Gennemgående for de rigeste familier i Jylland er, at flere af dem satser en lille del af overskuddet på små og nystartede virksomheder. De er altså ganske risikovillige med en mindre del af formuen for at have chancen for at score den store jackpot, hvis en af de små virksomheder bliver en kæmpesucces.

”De her rige familier tager chancer med åbne øjne for en mindre del af formuen. Der er nogle af de små, nystartede virksomheder, der kan blive virkeligt store,” siger Søren Jakobsen.

ko.gif

6. Fremskynd arven og spar skat

De rige jyder er eksperter i at give værdierne videre til deres børn. I nogle tilfælde sker det allerede, fra børnene er tre år gamle. Det foregår typisk på den måde, at forældrene opretter selskaber til børnene for så at videregive aktier fra moderselskabet til barnets selskab. Jo tidligere aktierne kommer over til børnene, jo større er fordelen, fordi værditilvæksten i aktierne så sker hos børnene i de kommende mange år. Dermed er arvingerne fri for at betale skat af de efterfølgende værdistigninger, fordi de skubber skatten af gevinsterne foran sig, indtil den dag de selv skal videregive formuen til næste generation.

”Det er virkelig noget, man kan lære af guldjyderne, for det her er noget, de gør i stort omfang,” siger Søren Jakobsen.

7. Vedholdenhed og store afsavn

Kendetegnene for guldjyderne er, at de arbejder som okser for virksomheden gennem mange år. Og i mange tilfælde i så stor grad, at de må sætte virksomheden over familien.

”At hente børnene fra skole eller fra fritidsaktiviteter rimer slet ikke på det arbejdsniveau, der er som selvstændig på det øverste niveau. Man kan ikke altid deles om hjemmearbejdet, og det er ikke sikkert, det er virksomhedsejeren, der tømmer opvaskemaskinen. Der er en privat pris,” siger Søren Jakobsen.

De 10 rigeste jyder

1: Familien Kirk Kristiansen

Kirkbi, der ejer Lego.

Formue: 230 milliarder kroner.

Hjemby: Billund.

2: Familien Anders Holch Povlsen

Tøjkoncernen Bestseller, e-handel, ejendomme og ventureinvesteringer.

Formue: 55 milliarder kroner.

Hjemby: Aarhus.

3: Lars Larsens børn, børnebørn og dødsbo

Jysk samt møbelforretninger som ILVA og Bolia.

Formue: 40 milliarder kroner.

Hjemby: Brabrand.

4: Familien Mads Clausen

Danfoss, der laver termostater og miljøteknik.

Formue: 35 milliarder kroner.

Hjemby: Nordborg, Als.

5: Martin Møller

Nordic Aviation Capital, som udlejer mindre fly.

Formue: 26 milliarder kroner.

Hjemby: Billund.

6: Familien Kasprzak

Ecco, som laver sko.

Formue: 21 milliarder kroner.

Hjemby: Bredebro.

7: Familien Bent Jensen

Linak, der laver aktuatorer, som bruges til fx hæve-sænke-borde og hospitalssenge.

Formue: 14 milliarder kroner.

Hjemby: Guderup, Als.

8: Familien Niels Aage Kjær

AVK, der laver metaldele fx tilbehør til de rørnet, der forsyner os med drikkevand og naturgas.

Formue: 5,3 milliarder kroner.

Hjemby: Galten.

9: Familien Mogens de Linde

Mogens de Linde A/S, byggeri og ejendomsinvesteringer.

Formue: 4,7 milliarder kroner.

Hjemby: Aarhus.

10: Familien Kirk Johansen

Kirk Kapital, investeringsvirksomhed.

Formue: 4,5 milliarder kroner.

Hjemby: Vejle.

Brug selv guldjydernes pengefiduser

1. Invester ikke mere, end du kan tåle at tabe.

Det må ikke ende med, at banken bestemmer, hvornår du skal sælge dine aktiver.

2. Løb den risiko, du kan tåle.

Har du et sikkert job og en lav gæld, kan du tage et lån i boligen til lav rente for

at investere.

3. Din forretning skal vokse.

Går du som selvstændig efter at blive rigtigt rig, skal din forretning vokse.

4. Spred din risiko.

Det kan gøres gennem investeringsforeninger. Aktiemarkedet giver over 10 år et afkast på cirka 10 procent om året.

5. Investér i små selskaber.

Kast med større risiko en smule penge i små selskaber gennem de mindre aktieindeks First North og Small Cap.

6. Giv værdierne videre til dine børn og få skattefordele.

Læg pengene over til dine børn, og invester dem. De får afkastet, og de skal betale lavere skat end dig. Beskatningen af afkastet af de første 72.000 kroner af deres børneopsparing er nul.

7. Afstem ambitionerne med din partner.

Hvis du skal opbygge en stor forretning, har du brug for opbakning på hjemmefronten.

Se, hvad vi ellers skriver om: Penge og Jylland