Københavns oaser: De 10 bedste steder at hænge ud, når solen skinner

Københavns oaser: De 10 bedste steder at hænge ud, når solen skinner
Offentliggjort

Det positive ved at bo i et land, som er mørklagt fra november til marts er, at en kraftig lykkefølelse fylder vores kroppe, når solen stritter frem gennem skyerne.

Parker, pladser og broer er blevet samlingspunkter for københavnerne. Det er her, man hænger med vennerne, kysser med kæresten eller får nye bekendtskaber.

De fleste har formentlig pakket tæppe og picnickurv og taget en tur i Kongens Have, taget en dukkert ved Bryggen eller drukket øl på Dronning Louises Bro eller Sønder Boulevard.

Men København er fyldt med mere hemmelige oaser, hvor solens stråler kan nydes i enten smukke eller gadesmarte omgivelser. Steder, hvor menneskemyldret er væsentligt reduceret.

LÆS OGSÅ: 30 tegn på at du er jyde i København

Euroman.dk har jaget København tynd for at finde frem til de bedste og hyggeligste små oaser.

Det Kongelige Biblioteks Have eller Bibliotekshaven – Indre By

Søren Kierkegaards Plads 1, 1221 København

Foto: Andreas Houmann

Trukket lidt væk fra shopping-gale turister med lavt blodsukker og tilsvarende tålmodighed ligger Bibliotekshaven som den perfekte oase midt i København.

Underligt nok får haven lov til at stå næsten uberørt. Man skulle ellers tro, at haven ville tiltrække mange turister med placeringen lige mellem Det Kongelige Bibliotek og Christiansborg Slotsplads.

Arkitekt og designer, Jens Emil Nielsen, er blandt de få der bruger haven ofte:

”Lige nu sidder jeg her på bænken og designer nogle møbler til Syddansk Universitet. Jeg kommer her rigtig meget. Både når jeg har brug for et pusterum, og når jeg tager hele familien og et udendørslys med og spiser aftensmad her. Hvis man sætter sig ind på nogle af de små græsplaner, kan man være helt for sig selv.”

Haveselskabets Have – Frederiksberg

Pile Allé 6, 2000 Frederiksberg

Foto: Andreas Houmann

En sovende kvinde på en bænk. Et par, som spiser lidt tidlig aftensmad fra et af de mange nærliggende spisesteder, og børn der løber rundt og leger på de velfriserede græsplæner.

Nu er København ikke den mest larmende og kaosfyldte hovedstad, men man kan alligevel godt have brug for lidt ro en gang i mellem. Og så er Haveselskabets Have, lige ved siden af den propfyldte Frederiksberg Have, det helt rigtige sted at tage hen.

LÆS OGSÅ: 14 budgetvenlige restauranter i København

En tur blandt de kunstneriske træer kan oplagt kombineres med et besøg på Storm P-museet, som ligger lige ved havens indgang.

Papirøen – Indre By

Trangravsvej, 1436 København K

Foto: Andreas Houmann

Med udsigt til Skuespilhuset og menneskemylderet i Nyhavn og med Operahuset som nabo kan man ikke klage over Papirøens beliggenhed. Tager man cyklen derud over Christianshavn, støder man på Henrik Vibskovs café ’Den plettede gris’.

Bag kontorer og showrooms viser Københavns Havn sig. Blandt de små madboder i gamle containere finder man sin plads i de opstillede solstole, hvor der allerede er godt fyldt op med velfornøjede københavnere.

Som flere andre nyder Helle Amie Hansen solen i sin frokostpause:

”Der kom en amerikansk herre forbi mig før og gav hende et glas champagne. Han sagde, at jeg var alt for ’gorgeous’ til kun at drikke kaffe. Han gik uden yderligere anmærkninger. Lidt efter kom han forbi igen og råbte, at næste gang ville det være en hel flaske.”

Carlsberg Byen, bag Boblehallen (lige ved Dansehallerne) - Vesterbro

Vesterfælledvej 6, 1750 København V

Foto: Andreas Houmann

Skateramper har det med at samle folk. Både dem som er kommet for at udfolde sine tricks, og dem som har mere afslappende planer. Ude i Carlsberg Byen finder man Boblehallen, som er en indendørs skatehal.

Bag hallen er der flere opstillede elementer, hvor skaterne kan forbedre deres tricks. Sammen med work-out stationer og klatrebane er der crossfit- og yogahold på pladsen bag hallen.

LÆS OGSÅ: 19 ting du skal opleve i Aarhus

Jacob Juul er en af dem, som bruger området meget. Sammen med sine inline-skate-kollegaer kæmper han for, at Boblehallen ikke bliver revet ned.

”Her er altid mennesker, og mange som hygger sig med forskellige aktiviteter. Det er en utrolig afslappet og glad atmosfære. Alle har det godt. Vi afholder en ugentlig workshop i inline-skating, men kommer her hele tiden.”

Nokken Strandvej – Amager

Vilkårligt sted på Nokken Strandvej

Foto: Andreas Houmann

Har man fået for meget af menneskemyldret og svineriet med tomme øldåser og pizzabakker ved Islands Brygge, kan man med fordel tage sin egen pizza og dåsebajer og køre længere sydpå ad Bryggen, indtil man kommer til Nokken Strandvej.

Efter at være kørt igennem haveforeningen Nokken på det vestlige Amager, åbner landskabet op, og menneskerne forsvinder. Slå dig ned i det høje græs helt nede ved vandet eller sæt cyklerne og bestig nogle af stedets små bakker og find jeres helt eget hemmelige spot.

BaNanna Park – Nørrebro

Nannasgade 4, 2200 København N

Foto: Andreas Houmann

Klatrevæggen i BaNanna Park er både for dem, som kommer for at klatre på den ca. 14 meter høje væg, og dem der spiller fodbold på enten asfalt-fodboldbanen i buret eller på græsplænen midt i parken. Og så er der bare dem, som nyder roen væk fra Ydre Nørrebros larmende gader.

Grunden, der tidligere var kraftigt forurenet, er blevet totalt oprenset og lavet om til en hyggelig lille park, hvor der udover klatrevæggen og fodboldbanerne også bliver opsat bordtennisborde om sommeren.

Øster Anlæg – Østerbro/Indre By

Sølvgade, 2100 Østerbro

Foto: Andreas Houmann

Klart en af byens mest undervurderede parker. De fleste cykler lige forbi og stopper i stedet 200 meter længere nede af Sølvgade og slentre den sædvanlige tur ind i Kongens Have. Mange tror, at Øster Anlæg blot er en lille grønt plet bag Statens Museum for Kunst, men faktisk er parken over 12 hektar stor og strækker sig fra Østerport Station til Sølvgade.

Psykomotorisk terapeut-studerende Sanna Banna bruget tit anlægget til at catche op med veninderne:

”Her er virkelig smukt og meget mere stille og roligt end Skt. Hans Torv og Dronning Louises Bro, hvor jeg ellers også tit sidder. Det er klart et af mine yndlingssteder i byen, da man kan være privat, og man føler man sidder ude i en have, selvom man er midt i en storby. Men i aften sætter vi os nok et sted hen, hvor der sker lidt mere.”

Universitetshaverne (Landbohøjskolens Have) – Frederiksberg

Bülowsvej 17, 1870 Frederiksberg.

Foto: Andreas Houmann

At en have, der er tilknyttet det Biovidenskabelige Fakultet, er yderst velholdt med smukke træer, planter og blomster, er næppe særlig overraskende. De forskellige botaniske haver og universitetshaver i byen bliver tit overset, når københavnerne skal ud i det gode vejr.

Haven bliver - meget oplagt - brugt af skolens studerende, men efterhånden er der også flere udefrakommende borgere, der benytter sig af de perfektionistiske, men også hyggelige rammer. Den er mere åben og atmosfærisk end Haveselskabets Have, men har stadig en haves ro og lukkede rammer.

Trekanten mellem Nordbanegade, Stefansgade og Julius Bloms Gade – Nørrebro

Stefansgade 31, 2200 København N

Foto: Andreas Houmann

Området mellem de tre gader kandiderer uden tvivl til Nørrebros nye hæng-ud sted. Her emmer af sommer så snart solen viser sig. Der er ikke noget hemmeligt over den her lille Bermuda-trekant, som alle Nørrebros hipstere lader til at blive opslugt af, men den er langt fra lige så slidt som fx Dronning Louises Bro.

Stefanos Pizza skulle ifølge rygterne lave bydelens bedste pizzaer, og området tæller flere barer som fx den populære ølbar Mikkeller & Friends. Trekantsområdet rammes ind af Nørrebroparkens fodboldbaner.

ByOasen i De Gamles By – Nørrebro

Indgang fra Møllegade 25 eller fra Guldbergsgade overfor nr. 47, 2200 København N

Foto: Andreas Houmann

Bybondegården ved Møllegade skiller sig ud fra alt andet, der er i København. Med geder, høns og kaniner gående rundt i en indhegning, har Byoasen en helt særlig stemning. Udover at huse dyr, består ByOasen af 15 kolonihaver, et stort opvarmet drivhus og flere robuste træborde til fri benyttelse.

Tag pølser, bøffer og vin med i kurven, og tilbered maden i bybondegårdens hyggelige udekøkken, og grill kødet over bålpladsen. Hvis man eftersøger ro og land-stemning er man taget det helt rigtige sted hen.

I løbet af året afholdes der mere end 160 arrangementer i ByOasen. Her kan man blandt andet deltage i dyrepasning, dyrkning af grønt og tilberedning af bæredygtige måltider.

LÆS OGSÅ: Vammens guide til sommerens events og festivaler

LÆS OGSÅ: Aalborg, du er stadig min havneluder

LÆS OGSÅ: Københavns 10 bedste restauranter