Han er selvstændig taleskriver og ved præcis, hvordan din bryllupstale ikke skal starte
Henrik Kryger er selvstændig taleskriver på engodtale.dk, og kommer her med sine bedste tips.
Foto: Instagram
Hvor mange taler har du selv holdt, og hvor mange har du skrevet?
”Det er egentlig ikke, fordi jeg selv har holdt så forfærdeligt mange. Og jeg vil helst ikke frem med, hvor mange jeg har haft igennem butikken, så at sige.”
Men du har skrevet et par taler efterhånden?
”Det må man sige, ja. Jeg har skrevet rigtig mange.”
Kan du – baseret på alle de her taler – koge det ned til en essens af tre komponenter, en vellykket tale skal indeholde?
”Den er lidt slidt, men billedet med fisken fungerer meget godt. Bid i starten, indhold i midten – og så et svirp med halen til sidst. Der skal være noget fængende ved indledningen. Man er nødt til at fange publikums opmærksomhed og skabe en interesse for talen. I midten kan man så folde en historie, en anekdote ud. Det kunne for en brudgom helt konkret være, hvordan man friede. Eller – mere simpelt – nævne nogle af de egenskaber, man holder af ved vedkommende, man taler til. Noget andet, der fungerer godt, er at henvende sig lidt til resten af rummet. Få aktiveret dem, der sidder og lytter, på en eller anden måde. Ja, og så skal svirpet med halen så komme til sidst. Svirpet skal indeholde det budskab, man gerne vil frem med, på en klar måde. Og så må en tale også altid gerne være sjov!”
Hvad tænker du om det her med at få assistance af AI?
”Hvis man er god til at fodre den, så kan den godt levere en standardtale, som man kan arbejde videre med. Et skelet, et udgangspunkt. Men den kan jo i sagens natur ikke levere noget originalt.”
Hvilke fejl begår folk oftest, når de skal skrive og holde en tale?
”Det er aldrig godt at lægge ud med at sige: ’Jeg er jo ikke den store taler.’ I den forbindelse kan man sige, at den nye udgave af den vending er: ’Jeg har bedt AI om at skrive en tale.’”
Hvad kan de fleste gøre, som vil løfte deres tale?
”Man kommer langt med humor. Og ellers handler det jo om at sætte sig ned og bruge nogle kræfter på det.”
Og til sidst: Hvor lang bør en tale til fx et bryllup være, hvis man bare er gæst?
”Jeg vil sige 5-10 minutter. Ikke mere end det.”