Hvad er din bedste investering?
”Det er helt klart min forrige andelslejlighed på Frederiksberg, som jeg var heldig at købe af min søster i 2001. Jeg købte den for 70.000 kroner, og endte med at sælge den for næsten 800.000 kroner i 2012.”
Hvorfor har du valgt at bo i andelsbolig?
”Jeg havde en ide om, at det var nemmere at komme ud og ind af andelsboliger, og at det var forbundet med færre omkostninger. Desuden er vi blevet boende meget længere, end vi regnede med. Det tog længere tid for os at få barn nummer to, og da han kom, orkede vi ikke at rykke teltpælene op. Vores lejlighed ligger på Sønder Boulevard, den er på 95 kvadratmeter, og vi er glade for at bo her. Vi vil også gerne have en have, og derfor har vi i flere år diskuteret, om vi skal købe et hus. Både min kæreste og jeg har dog kun fem minutter til vores arbejde. Derfor tænker vi i stigende grad over, at et kommende hus skal ligge tæt på, hvor vi bor nu, så vi kan bruge vores tid på børnene og ikke på transport.”
Har du dyre vaner?
”Vi bruger mange penge på mad, både i husstanden og på restauranter. Min kæreste er kok, og det spiller ind. Alt, hvad vi køber af madvarer, er af den bedste kvalitet, vi kan få. Vi går ikke i specialbutik hver dag – vi er en børnefamilie som alle andre – men vi går op i, at råvarerne er gode. Vi kan også godt lide at gå ud og se, hvad restauranterne kan. Det kan være små, hyggelige steder, men det kan også være fancy restauranter som Geranium og Noma. Det er en hobby for mig, og både hobby og professionelt for min kæreste.”
Hvornår var du sidst på en dyr restaurant?
”For en måned siden var vi på Kadeau for 6.500 kroner. Jeg tror, det er sværere for min kæreste at lægge sådan et beløb for at spise ude, men det er en oplevelse for os begge. Da vi var på Noma, var der en elev, der havde brugt fire timer på at rense noget mos med en pincet. Det er klart, at så kommer det til at koste. Jeg synes, det er okay at betale meget for maden, som er fremkommet med et hav af eksperimenter, hvor de har smagt og lavet lidt om og smagt igen, og der er også mange mennesker i køkkenet. Til gengæld synes jeg, det er urimeligt, hvis kaffen koster 100 kroner per kop, da der ikke nødvendigvis er gjort det samme ekstra ud af den.”
Hvilken oplevelse får du, når du besøger de dyreste restauranter?
”På de fineste steder bliver jeg inspireret og udfordret af smagsoplevelser og tilberedningsformer, jeg ikke havde forestillet mig. Min oplevelse på det gamle Noma var større end på det nye. Den meget dogmatiske stil, de kører nu, hvor der er én type råvarer – fisk og skaldyr – bliver mindre helstøbt som måltid. Det er meget eksperimenterende og æstetisk flot, men jeg synes, jeg kom mere rundt i maduniverset og fik en større helhedsoplevelse med mere forskellige retter på det gamle Noma. Til gengæld synes jeg, de danske restauranter i den finere ende er gode til at skabe en afslappet stemning. Jeg har også været på Michelin-restaurant i Italien, hvor det var ulideligt stift. Der stod en tjener ved siden af os under hele middagen, og vi var hele tiden bange for at gøre noget forkert.”
Hvor vil du gerne spare?
”Jeg tænker ikke så meget på at spare. Vi er i den gunstige situation, at vi har meget få faste udgifter. Jeg er ikke ekstravagant, og jeg hader at smide ting ud. Hvis jeg kan, sælger jeg vores babyting for symbolske beløb, så jeg sikrer mig, at tingene får noget mere liv. Jeg forsøgte selv at købe en køjeseng på DBA, men det lykkedes ikke at finde en med de rigtige mål, og det irriterer mig. Selv billige ting fra Ikea vil jeg gerne købe brugt. Vi skal passe bedre på vores verden og vores ressourcer. Derfor vil jeg gerne spare på ting, så der ikke skal produceres et ekstra produkt.”
Hvad er din næste investering?
”Jeg håber, det er et hus, selv om jeg hellere vil tænke en bolig som en brugsgenstand end en investering. For mange mennesker ender det med at være i boligen, de har en stor opsparing, men udgangspunktet skal være, at man kan lide at være der. Det vil være fantastisk, hvis vi kan finde et hus, vi kan bo i resten af vores dage. Det er der noget hyggeligt over, også for børnene. Mine forældre bor stadig i det hjem, hvor jeg havde mine teenage- og gymnasieår. Mit kælderværelse står der stadig med min gamle seng, og det er der, vi bor, når vi er hjemme i Risskov hos mine forældre. Der er noget over at have et barndomshjem, og det vil jeg også ønske, jeg kan give mine egne børn.”
Frederik Engholm
Frederik Engholm
41 år, chefstrateg i Nykredit. Her står han i spidsen for analyser af international økonomi og de finansielle markeder, der bliver brugt til at rådgive pensionsselskaber, virksomheder og private om investeringer.
–
Bor i andelslejlighed på Vesterbro i København med sin kæreste siden gymnasietiden og sine to børn på 2 og 6 år.
–
Tidligere har han arbejdet i finansafdelingen hos Novo Nordisk, i Danske Banks afdeling for kapitalforvaltning samt i den svenske bank SEB.
Se, hvad vi ellers skriver om: Penge og Business