Iværksætter Varan Pathmanathan: “Som forbrugere tænker vi meget på nu og her, men hvis vi tænker mere langsigtet, bliver vi også mere bæredygtige"

Den 34-årige iværksætter Varan Pathmanathan har afdragsfrie lån i både lejligheden og sommerhuset, fordi han spår, at vores generation kommer til at arbejde, til vi er 80. Derfor skal livet nydes nu, synes han. Han har købt Google Home, fordi han vil sikre sig, at hans børn forstår, hvordan teknologien virker.

Iværksætter Varan Pathmanathan: “Som forbrugere tænker vi meget på nu og her, men hvis vi tænker mere langsigtet, bliver vi også mere bæredygtige'
Offentliggjort

Var det en svær beslutning at springe ud som selvstændig?

”Jeg havde hele jobpakken, så det var sindssygt at vælge at blive selvstændig, når jeg samtidig har to små unger. Derfor arbejder jeg også som deltidskonsulent ved siden af. Men jeg har altid haft en iværksætter i mig. Min første virksomhed startede jeg allerede som 16-årig. Det var et grafisk designbureau, hvor jeg byggede design til hjemmesider, udviklede logoer og visitkort. Først for venners venner, men senere også for virksomheder. Allerede da jeg var 18 år, fik jeg projekter til mellem 5.000 og 30.000 kroner, så det var egentlig rimelig gode penge i forhold til min alder. På den måde skabte jeg mit eget studiejob. Det betalte mine studiebøger, jeg tog ingen studielån, og det betød, at jeg kom i økonomisk plus på alle kanter.”

Vil du altid bo i ejerbolig?

”Jeg er opdraget af forældre, der siger, man skal eje det, man bor i. Min kone og jeg flyttede til København i 2011. Det var gode tider på boligmarkedet efter finanskrisen, og vi købte en lejlighed på ydre Østerbro i 2012. Vi vandt på opsvinget, og den var steget 50 procent, da vi valgte at sælge i 2016, fordi vi gerne ville have et barn mere og derfor gerne ville have noget større. Den fortjeneste betød også, at vi kunne købe en lejlighed, vi aldrig havde regnet med at få råd til. Fortjenesten på den første bolig brugte vi til at få det dyre banklån væk på den næste bolig. Resten af lejligheden lånte vi til meget billigt via et variabelt forrentet F5-lån. Det var sindssygt fedt at stå i den situation som andengangskøber. Hvis vi ikke havde solgt den første lejlighed med fortjeneste, ville vi sidde meget mere stramt i det i dag.”

Hvorfor valgte I lige netop at købe lejligheden på Øster Søgade?

”Den var ikke dyr i forhold til, hvad den bør blive i fremtiden. Vi gik på kompromis med metrobyggeriet på den måde, at vi havde støv på vinduerne og skulle kigge ind i en metrovæg i to år. Det kunne vi godt leve med, for vi vidste jo, at det en dag ville forsvinde, og vi ville få udsigten til søen igen. Vi tænkte meget over, at hvis vi købte den her lejlighed med den beliggenhed, så ville der komme en prisstigning i fremtiden. I sommer fik jeg for sjov en ejendomsmægler til at vurdere den. Ud fra hans vurdering var lejligheden allerede steget knap 40 procent, siden vi købte den i 2016. Jeg synes, det er vildt, at man – selvfølgelig kombineret med lidt held – kan tage de der strategiske beslutninger om at købe sådan en lejlighed og så få værdi ud af det.”

Afdrager du på boliglånet?

”Vi kører afdragsfrit med variabel rente, og det har vi faktisk altid gjort. Da vi købte vores første lejlighed, havde vi et stort bryllup, der skulle betales. I dag bruger vi penge på fleksibilitet og til at leve for. Vi bor i speltfeltet midt på Østerbro og køber havremælk og økologi. Samtidig vil jeg ikke bruge flere timer om ugen på at købe bleer og de andre ting, vi skal have, så vi køber ind på nemlig.com. Det koster ekstra, men så kører familien også bare. De penge, vi har tilovers, bruger vi derfor på at være en familie, der har tid til at være der for hinanden. Vi er en generation, der kommer til at arbejde, til vi er 80 år. Når vi skal arbejde så længe, kommer vi aldrig til bare at nyde det. Derfor skal vi nyde præcis der, hvor vi er i livet, både når ungerne er to, fem og 13 år.”

Hvorfor har I investeret i et sommerhus?

”Jeg har aldrig drømt om murermestervillaen, men vi har mange køreture til familien i Jylland. Derfor opstod tanken om et sommerhus på Sjællands Odde, hvorfra vi kan tage færgen til Aarhus. Vi tænkte, at vi ville skabe det som en bolig, hvor vi har det hele, så det er i stedet for at købe et hus. Det koster os cirka 5.000 kroner om måneden, og de penge kunne vi selvfølgelig bruge på meget andet, fx en større lejlighed i København. Men vi bruger sommerhuset cirka hver tredje uge, og ungerne føler, det er mere deres hjem end lejligheden, så pengene er ret godt givet ud. Da vi købte det i 2016, tænkte jeg, at det her sommerhus har vi i fem-seks år, og så ville vi skyde det af, når ungerne blev større. Men under corona-nedlukningen kørte vi derop og boede i fem uger, og mine tanker om det er anderledes nu. Jeg kunne godt tænke mig at blive økonomisk uafhængig som 50-årig. Lige nu har jeg to unger, der skal i skole inden for de kommende år, men en dag kan vi måske sælge lejligheden og leve i sommerhuset uden at skylde nogen noget.”

Varan Pathmanathan34 år. Stiftede bæredygtigheds-appen Makeimpact i 2018. En app, der med udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål skal hjælpe private investorer med at investere i bæredygtige aktieselskaber. Sideløbende arbejder han som forretnings- og strategikonsulent. Han har tidligere arbejdet i Saxo Bank og Danske Bank og som managementkonsulent i NNIT. Kandidat i informationsteknologi fra Aalborg Universitet i 2011. Bor i ejerlejlighed i København og har sommerhus på Sjællands Odde. Gift med Gitte, som han har to døtre med på henholdsvis fem og to år.

Hvordan investerer du selv bæredygtigt?

”Jeg har ikke selv den største investeringspulje. Til mine børn investerer vi for at spare op til det, vi kalder et virtuelt kørekort. Jeg fik selv et kørekort af mine forældre, men ingen ved, hvordan man kører bil om 18 år, og vi tror, det bliver noget andet til den tid. Når der er nogle begivenheder i vores børns liv – fødselsdage, navngivningsfester, julegaver eller børnepenge – så smider vi nogle penge ind på deres opsparing. Pengene investerer vi i de virksomheder, vi mener, har et bæredygtigt mindset. Lige nu er det Novo Nordisk, Ørsted og Christian Hansen, der for et par år siden blev kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed. Når børnene bliver 18, får de muligheden for at få pengene ud, og så kan de bruge dem til et kørekort, eller hvad der nu passer ind i den tid.”

Hvad er det bedste råd, du har fået om penge?

”Tænk langsigtet. Ikke kun med økonomi og investeringer, men i alt, hvad du gør i livet. Som forbrugere tænker vi meget på nu og her, men hvis vi tænker mere langsigtet, bliver vi også mere bæredygtige. Da jeg blev færdiguddannet, købte jeg en computertaske fra Mulberry til 4.100 kroner. Nu har jeg haft den i 10 år, så det er kun knap 35 kroner om måneden. Du kan godt købe produkter, der er lavet bæredygtigt, men man kan også have et produkt i længere tid. Der er mange måder at se på bæredygtighed. Kvalitet har noget at sige i forhold til, om dit køb bliver en langsigtet investering. Jo længere det holder, des mere får du ud af det – og des mere bæredygtigt er det.”

Har du dyre vaner?

”Jeg kan godt lide teknologi og gadgets, når de har en funktion. Jeg har købt Google Home, som jeg kan stille spørgsmål til om alt. Jeg bruger det til at få indsigt i, hvordan min kalender ser ud, og hvornår posthuset og Irma lukker. Og til at afspille musik. Vi spiller jo meget børnemusik, så jeg siger: ’Hey Google, vil du lige afspille Babyshark på Spotify’, og så spiller den. Det første, vi siger om morgenen, er: ’Hey Google, kommer det til at regne i dag?’, for vi skal vide, om vi skal have regntøj på. Vi har også købt det, fordi vi gerne vil sikre os, at ungerne forstår, hvordan teknologi virker. Google Home er dog stadig lidt fake. Du kan godt spørge, hvad premierministeren i Storbritannien hedder, men systemet er endnu ikke der, hvor du kan have en direkte samtale. Ud over gadgets bruger jeg en del penge på takeaway. Vi har ingen til at passe børnene herhjemme, så vi henter det ude og spiser det hjemme i stuen som restaurantafløser, mens børnene er små.”

Hvor køber du takeaway?

”Hos den lokale pizzamand på Øster Farimagsgade Da Gigi Pizzeria. De laver rigtig gode italienske pizzaer, og så har de god service. Han husker sine kunder og spørger ind til, hvordan det går, i stedet for at man bare skal have nummer 22. Han hører lige, hvordan det går med ungerne og med konen, han har også selv tre børn og fik de sidste lige i rap. I det hele taget spørger han ind til nogle ting, jeg ikke ville forvente fra en pizzamand på Øster Farimagsgade. Men det er fedt, at man får en personlig relation til et pizzasted i sit eget kvarter.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Iværksætter og Penge