Som dansker snyder man sig selv, hvis man ikke med jævne mellemrum tager til Nordjylland.
Dels på grund af byerne; Aalborg er en stor by med levende havnefront, rige kulturelle tilbud og et godt byliv, men selvfølgelig også naturen. Råbjerg Mile, Skagen Klitplantage, Vildmosen, Jyske Ås og selvfølgelig Læsø og dens kulturarv er blot nogle af de fænomener, der kan udvide en i forvejen stolt nationalfølelse hos enhver.
Annonse
Vinteren er knap så turistet, men Nordjylland lever i den grad også i de mørke måneder, hvor museerne (nogle af landets bedste), hotellerne og restauranterne byder indenfor i varmen med attraktive udstillinger, gode overnatningssteder og restauranter med ambitioner om at få resten af landet til at løfte blikket nordpå. Og naturen? Den bestemmer heldigvis helt selv, at den aldrig holder lukket. Og altid er forførende.
Og naturen? Den bestemmer heldigvis helt selv, at den aldrig holder lukket. Og altid er forførende.
Oplevelser
Hvor elementerne råder
Skagen Klitplantage byder på fantastiske muligheder for både mountainbike og vandring, men det er ikke det eneste, der gør området unikt. Mens du cykler eller går ad de snoede stier, kan du også tage en pause ved den berømte tilsandede kirke, en historisk perle, der næsten er blevet opslugt af klitterne.
Her kan du mærke historiens vingesus, mens du nyder udsigten over det naturskønne – og barske – landskab, hvor fyrretræerne står som stille vogtere. Det er sådan en naturoplevelse, der sætter skub i både krop og sind.
Annonse
Visuelle visioner
Trænger din vintertrætte sjæl til en ordentlig omgang kunstnerisk stimulering, er Kunsten et godt sted at søge hen sæson efter sæson. I de smukke, stringente rammer, der er designet af selveste Alvar Aalto, den finske stjernearkitekt, der også fik sin egen udstilling på Kunsten i 2022, finder du denne vinter en udstillingen ’Solar System’ fra den danske wonderboy Esben Weile Kjær, som alle vil have en bid af i disse år.
Weile Kjær har skabt sit helt univers af popkultur, kitsch, skulpturer, installationskunst, og denne gang har han peget sin projektor mod fremtiden og det mulige kollaps, der ligger og venter derude. Og for at blive i den popkulturelle verden: Kunsten har allieret sig med Stine Goya, en af landets helt store modedesignere, som har fået lov til at gå i Kunstens samling på lige knap 4.000 kunstværker for at kuratere sin egen udstilling. Udstillingen løber til juni i 2025.
Kong Christians Allé 50, 9000 Aalborg
Øbesøg
Man skal gøre det, man er bedst til, og på Læsø er det mange ting. Vi kan starte med saltet: På Læsø Saltsyderi har man produceret salt siden 1100-tallet ved at syde saltet med sydepander over levende ild. Det var munke fra Vitskøl Kloster, der opdagede det salte grundvand på op til 12 procent (havvandet i Kattegat har kun ca. 2 procent saltindhold).
De er også gode til tang, eller nærmere bestemt er de rigtig gode til at lave tangtage – som det eneste sted i hele verden. Heldigvis er der blik for det unikke ude i den store verden. I 2023 kom ’Læsø Salt og Tang’ nemlig på den internationale Tentativliste hos UNESCO, og september 2024 blev den formelle foreløbige ansøgning på 92 sider sendt afsted til UNESCO i Paris.
Annonse
Læsøboerne – og resten af danskerne – afventer nu spændt svar. Og i mellemtiden kan vi så lige nå at indskyde, at du for alt i verden heller ikke må snyde dig selv for øens fantastiske jomfruhummere, når du skal turnere Læsø rundt denne vinter.
Lysets kunst
Kunstnerkolonien i Skagen blev grundlagt, da Holger Drachmann efter sit besøg i Skagen i 1872 trak en gruppe af unge kunstnere fra akademiet i København med sig. Senere blev de kendt som skagensmalerne: Michael og Anna Ancher, P.S. og Marie Krøyer, Laurits Tuxen, Holger Drachmann og Ulrik Plesner var blot nogle af de prominente navne, der skildrede menneskene, livet, naturen og ikke mindst lyset.
I 2014 blev Skagens Museum, Anchers Hus og Drachmanns Hus lagt sammen til det, der i dag er Skagens Kunstmuseer (de individuelle bygninger består, naturligvis), og hvis du besøger Skagen, er der ingen vej udenom: Det er din pligt at opsøge en af de vigtigste bevægelser i dansk kunsthistorie. Man bliver aldrig skuffet.
Brøndumsvej 4, 9990 Skagen
Overnatning
Plesners Badehotel
Plesners Badehotel i Skagen har i over 100 år været en magnet for kunstnere og badegæster, der søger det magiske lys, som kendetegner det øverste af Danmark. Med en grundig renovering stråler hotellet nu endnu stærkere – uden at have mistet sin sjæl.
Værelserne er indrettet med omtanke, restauranten har fået seriøst nøk op, og så er der den hyggelige have, der nok er mere relevant i sommermånederne, men som ikke desto mindre også er værd at sidde i med tæppe, bål og en varm drik mellem hænderne. Placeringen er der ikke ændret på, hvilket vil sige, at man stadigvæk er tæt på lystbådehavnen og Skagens Kunstmuseer.
Holstvej 8, 9990 Skagen
Hotel Havnebakken
Med 50 meter til Kattegat ligger badehotellet Havnebakken, der oprindeligt blev bygget til at være sømandshjem. Det lille hotel, som drives af Elsebeth Røhl-Grønbech, har 15 værelser og en restaurant, der både er åben til frokost og aften også for gæster, der ikke bor på hotellet.
Det sæsonprægede kort er (selvfølgelig) domineret af fisk og skaldyr; der er bl.a. fiskesuppe lavet som bouillabaisse samt stjerneskud med pivfriske rødspættefileter, og den på Læsø allestedsnærværende jomfruhummer kan man her få i form af en jomfruhummerhotdog.
Havnebakken 12, 9940 Læsø
Pier 5
Meget i Aalborg foregår ved vandet. Limfjorden har altid været vandvejen, ad hvilken varer, historier og drømme kom til Nordjyllands hovedstad. Og man skal ikke gå mange hundrede meter ved havnen i Aalborg for at sande, at livet stadig udfolder sig her.
Pier 5 er et nyrenoveret hotel ved havnefronten med hele 154 værelser, hvor moderne design og historien fra havnen bliver rigtig fint vævet sammen. Et oplagt home-away-from-home i Danmarks fjerdestørste by. Snyd desuden ikke dig selv for et besøg i hotelbaren.
Rendsburggade 5
9000 Aalborg
Restauranter
Alimentum
Som andre af Aalborgs topsteder har Alimentum udgangspunkt i de lokale og regionale råvarer, men twister det uden blusel med asiatiske indslag, specielt fra det japanske køkken, som tidens tone siger, man bør gøre.
Køkkenet leverer små sirlige mesterværker med højintensitet på smagen, og vinkortet er sammensat med sans for det aktuelle mildt funky, små glemte områder, nordjysk vin af høj kvalitet og ikke mindst italienske klassikere.
Tidligere i år blev stedet hædret med en grøn Michelin-stjerne, der gives til restauranter, som har en i særklasse bæredygtig tilgang til madlavningen, og det forstår man godt, når man først har været der. Alimentum bliver ved med at lægge på deres tårnhøje niveau, og jo før, du aflægger dem et besøg, jo bedre.
Løkkegade 23, 9000 Aalborg
Restaurant Emil
Missionen for Restaurant Emil, der er opkaldt efter ejeren Emil Thaarup (udlært på Applaus, ligeledes i Aalborg) og har til huse i de gamle Textur-lokaler ved Gåsepigen i det centrale Aalborg, har hele tiden været at få fisken ud til folket på nye og velsmagende måder. Og den mission er de lykkedes flot med. Eller det er en underdrivelse. De er nemlig nået i mål og mere til.
I 2023, kun to år efter åbningen, blev restauranten endda kåret af Den Danske Spiseguide til at være Årets fiske- og skaldyrsrestaurant. Heldigvis har det ikke gjort noget for stedets selvforståelse, der stadigvæk er lige så meget nede på jorden som før den flotte pris. Du kan vælge mellem to menuer: Lille Emil (375 kr.) og Store Emil (575 kr.), der byder på henholdsvis fem snacks og tre retter og fem snacks og syv retter.
Vesterbro 65, 9000 Aalborg
Oké, Ruths Hotel
I de første mange år talte man blot om Ruths Gourmet, men køkkenchef Jack Cramer går i den grad efter stjernerne, så med ham ved roret er hotellets gourmetrestaurant seriøst trådt i karakter, så selvfølgelig skal den også have sit helt eget navn (efter den gamle fiskerbåd, hotellets afdøde ejer, Jørgen Philip-Sørensen, yndede at cruise rundt i).
Jack Cramers topgourmet tager udgangspunkt i det helt nære, ikke mindst de to have, der omgiver Skagen, og derfra er der så eksotiske afstikkere på tallerkenen. Vinkortet er også blevet turen værd.
Hans Ruths Vej 1, 9990 Skagen
Textur
Det er efterhånden ved at være to og et halvt år siden, Textur rykkede i nye og meget større lokaler (530 kvadratmeter måler lokalet på Stjernepladsen), men Dennis Juhl Jensens køkken er stadig et bæredygtighedskøkken, hvor alle rester genudnyttes som basis i fonder, henkoges, fermenteres og pureres og virker farligt simpelt.
Typisk er der en skræmmende enkelthed ved retterne, som dog i baggrunden rummer vældig kompleksitet på saucer, baser og juicer. Køkkenet på Textur er specielt dygtigt til fisk og kombinationer med grøntsager fra de foregående sæsoner. Vinkortet er mundvandsfrembringende med kombination af mildt tvistet personlig smag og klassiske vinområder. Du kan også med fordel aflægge stedets lillebror, den lidt mere uformelle restaurant og bar, Struktur, et besøg.
Østre Havnegade 28, 9000 Aalborg
Brøndums Hotel
Måske den restaurant i Danmark, der har lagt hus til mest danmarkshistorie, hvad man kan forvisse sig om på Skagens Museum ganske tæt på. Til frokost står den på smørrebrød og frokostretter såsom rødspætte a la skawbo (med kartofler, tyttebær og smørsauce) og Madam Brøndums fiskesuppe.
Til aften er kortet klassisk dansk-fransk med mulighed både for a la carte og menuer. Vinkortet er omfattende. Og behøver vi at fortælle dig, at spisestuen emmer af den stemning, som får dig til at sænke skuldrene og lade tingene komme til dig? Præcis som det skal være.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.