En dag bliver vi alle sammen slugt af et sort hul, men dansk fysiks vidunderbarn er ikke bekymret
Albert Sneppen udgiver nu sin første bog, der har den mundrette titel ’Sorte huller – Jagten på universets smukke hemmeligheder.’ Det er komplekst stof, men her forsøger han at give en forklaring på, hvad det egentlig går ud på.
Foto: Paw Gissel
Hvordan er bogen kommet i stand?
"Jonas Kuld Rathje har tidligere skrevet bøger med Holger Bech Nielsen, og han skrev til mig, efter jeg udgav den første artikel om lysets refleksion om sorte huller i 2021 – det var en cute lille forskningsting, hvor jeg prøvede at tage Einsteins ligninger om tyngdekraft og lege lidt med dem for at se, hvordan lys rejser tæt på sorte huller. Jeg fandt ud af, at de fungerer som spejle for universet. Det, syntes Jonas, lød meget poetisk. Så vi aftalte at skrive en håndbog om sorte huller, men nu har jeg udgivet flere forskningsartikler i løbet af sidste par år, så det er blevet lidt bredere med vores opdagelser om perfekte kosmiske eksplosioner, atomernes oprindelse og vores nye målinger af universets udvidelse.”
Kan du forklare mig, hvad sorte huller er, som var jeg en 13-årig, der havde haft fysik/kemi i et halvt års tid?
”Sorte huller er et sted i universet, man ikke kan komme ud fra. Der er samlet så meget masse på et lille område, så tyngdekraften bliver så stor, at alt vil falde sammen hurtigere, end noget kan komme væk. Det hurtigste i vores univers er lyset, der bevæger sig med en hastighed på 300.000 km/t. Selv det er ikke hurtigt nok. Hvis alt, inklusiv lys, falder ned i et punkt, så er det, som om den her lille bid af universet bliver afskåret fra os andre. Og det er det, der er det sorte hul.”