Få et friskt pust: Her er de bedste restauranter, oplevelser og hoteller ved Vesterhavet
Der er alt fra rå natur og vilde kystlinjer til god mad og afslappende omgivelser at finde ved Vesterhavet.
Foto:Arnbjerg Pavillonen, Bjørn Ellermand, Colin John Seymour, Flying October, SEMO Media
Offentliggjort
Bragt i samarbejde med Visit Vesterhavet.
Den danske vestkyst fremtræder som en kant af verden, en grænsestrimmel mellem land og hav, hvor naturen taler sit eget uomtvistelige sprog.
Her har mennesker i århundreder kæmpet med og bøjet sig for det store, vilde hav, der uden ophør sender sine skummende bølger ind over klitter og strande, for derefter at trække sig tilbage som en uforanderlig rytme i tidens lange strøm.
Annonse
Turismen, en nyere tilføjelse til kystens fortælling, har for længst slået rødder i de små samfund, der ligger spredt op langs den uendelige kystlinje. Og med god grund, for efterspørgslen på havets rå kraft, klitternes linjer og heden med dens egne farver synes kun at vokse.
Overalt springer vi i vandet, også når temperaturen for længst er styrtdykket, og vestkystens folk svarer igen med mobile saunaer, vinterbadeklubber og endda festivaler til ære for det isnende hav.
Samtidig rejser nye museer sig på egnen – moderne, frygtløse bygninger, der tør udfordre både landskabet og beskueren.
Her er der måske en beskedenhed i sproget blandt folkene mod vest, men lad os sige det for dem: Vestkysten er ikke bare et sted. Det er en helt særligt dragende kraft. En sand livskraft.
Oplevelser
Rå skønhed
Annonse
Der er nok at tage sig til, når man sætter fødderne i Naturpark Vesterhavet, tro os! Naturparken indeholder nemlig et utal af perler, herunder Filsø med sine spejlblanke vandflader og de mystiske tilsandede ege, der fortæller om tidens gang.
De bølgende plantager – fx Nymindegab og Kærgård – og den rå skønhed ved Grærup Langsø, Skallingen og Langli indbyder til eventyr og opdagelse. Men parken indbyder ikke kun til storslåede naturoplevelser.
Der er også flere kulturelle nedslagspunkter langs de mange vandrestier, der snor sig gennem området. Fx de mange kirker samt Vesterhavn, hvor du får et indblik i det gamle fiskersamfund, der dominerede på egnen.
Når kontraster mødes
Vestjylland, med sin barske skønhed og fjerne horisonter, er måske ikke det første, man tænker på, når samtalen falder på dansk design. Men ved Ringkøbing Fjord, tæt på det raslende Vesterhav, åbenbares en historie om Finn Juhl – en af Danmarks mest indflydelsesrige møbeldesignere.
Den særudstilling, der nu pryder Ringkøbing Museum, kaster lys over Juhls unikke tilgang til form og funktion. Her præsenteres hans ikoniske møbler, der kombinerer æstetik og elegance med brugervenlighed.
I samarbejde med OneCollection har museet skabt en visuel fortælling om, hvordan en sjællænder med kosmopolitiske ambitioner fandt sin plads i det vestjyske landskab. Og ja, du må gerne se og røre møblerne.
Annonse
Herningvej 4, 6950 Ringkøbing
En frisk start
Hvad skulle du have for pinligt ædru at hoppe en tur i et skummende, brusende Vesterhav midt på nytårsdag, når havets temperatur er tættere på nul end 10?
Langt hovedparten ville sandsynligvis ryste på hovedet ved tanken og i stedet finde et glas tempereret Pouilly-Fumé frem, mens de lægger sidste hånd på caviaranretningen og stryger sættet. Men ved Vesterhavet er man ikke, som folk er flest.
Her tropper et par tusind storsmilende koldtvandsentusiaster op på stranden i Søndervig klokken 11 den 31. december og kaster sig ud i den blågrå masse i samlet flok. Efterfølgende trakteres de med kransekage og champagne. Hvad kalder man sådan et påhit? I Søndervig kalder de det en vinterbadefestival. Og det er med tiden blevet Danmarks største.
Badevej, Søndervig
Historien glemmer ikke
Tirpitz Museum i Blåvand, tegnet af Bjarke Ingels Group, står som en stille vogter over fortidens mørke skygger, et mindesmærke for de begivenheder, der formede Danmarks historie under Anden Verdenskrig.
Her, over de gamle tyske bunkere, åbner der sig en verden af fortællinger, hvor fortidens ekkoer stadig kan høres. Udstillingerne, der blander originale artefakter med moderne teknologi, inviterer besøgende til at dykke dybt ned i historien – fra besættelsens grusomheder til hverdagen for dem, der levede under skyggen af krigen.
Bunkernes kolde, hårde linjer kontrasterer med naturens bløde former, og som man vandrer gennem rummene, er man konstant mindet om de valg, der blev truffet, og de konsekvenser, de medførte. Tirpitz er et sted, der insisterer på, at vi husker, lærer og aldrig glemmer.
Tirpitzvej 1, 6857 Blåvand
Vestjysk whisky
Den danske whiskyscene er med årene blevet noget, vi kan være stolte af. En væsentlig årsag til dette er Stauning Whisky – det vestjyske destilleri ved Ringkøbing Fjord – som har rejst sig som et fyrtårn inden for sit felt.
Det hele begyndte i 2005 med ni venner (fire ingeniører, en lærer, en kok, en slagter, en pilot og en læge) og en passion for whisky, som på en eller anden måde måtte forløses. Resultatet blev deres eget destilleri, som siden da har vundet internationale priser og modtaget masser af lovprisninger.
I 2018 åbnede de dørene til deres nye og udvidede destilleri. Her er der mulighed for både traditionel rundvisning (med eller uden smagsprøver) og fadsmagning direkte fra lageret.
Stauningvej 38, 6900 Skjern
Overnatning
Hotel Skjern
Hvad skal man egentlig sige om Hotel Skjern? Man kunne starte med at fortælle, at det senest har tilføjet seks spritnye hotellejligheder, hvor du får komforten fra en lejlighed kombineret med hotellets convenience, som man siger på moderne dansk. Perfekt til et længere ophold i det vestjyske. Og så kunne man jo passende tilføje, at der i stuen befinder sig en mere end hæderlig restaurant med det passende navn Restaurant Stuen th. Behøver du mere? Nej, det tænkte vi nok.
Bredgade 58, 6900 Skjern
Møllegården
Det bliver næppe mere vandnært og afslappende end Møllegården, der tidligere i år slog dørene op for deres billedskønne lejlighedshotel ved Ringkøbing Fjords bred. Ejerne har skabt Møllegården med en drøm om at tilbyde dets gæster et ”hjem væk fra hjemmet i hjertet af Danmarks naturlige skønhed.” Spørger du os, kan de med deres lyse og tidstypiskindrettede lejligheder nemt sætte kryds ved den boks. Der er nok at se til i lokalområdet, men tillad os at foreslå en lille morgenrutine, inden dagen rigtig går i gang: yoga i deres yogarum, et koldt dyp i fjorden efterfulgt af en tur i saunaen. Bum!
Jagtvej 34, 6950 Ringkøbing
Bilberghus
Der er blevet lejet ferieboliger ud i Linda Bilbergs familie i mere end 60 år, så man kan vist roligt sige, at det løber i årerne på hende. Tidligere i år introducerede hun sit eget udlejningsformat, Bilberghus, der er en række såkaldte tiny houses beliggende i Bjerregaard ved Hvide Sande. Indretningen er mildt sagt minimalistisk, og det er helt bevidst, da det i Bilberghus handler om ro, ro, ro. Husenes vinduer vender mod Ringkøbing Fjord, som dermed bliver det første, du ser, når du slår øjnene op i det bette træhus, og det kan næppe være en helt skidt ting for dit sind.
Jeppesvej 10, 6960 Hvide Sande
Restauranter
Restaurant Gro
Der er lokale råvarer, økologi og ambitioner på menuen hos Restaurant Gro, som har til huse på hotellet Arnbjerg Pavillonen i Varde. Her samarbejder de med leverandører som Enghavegård, Toftegaard Økologi og Kathrinelund om råvarer, der gør det nemt at være kok, og så er der også lige den der lokale samler, der strejfer rundt i naturen og bringer alt fra hyben og tang til svampe ind i køkkenet.
Resultatet? Mad, der er lige så lokalt forankret, som det er velsmagende. En sand hyldest til det vestjyske terroir.
Arnbjergalle 2, 6800 Varde
Restaurant Stuen th.
Der er umiddelbart ikke så meget at rafle om på Restaurant Stuen th., der er en del af Hotel Skjern. Menukortet skifter ofte, men den røde tråd er velsmag. Her er der ofte ægte publikumsfavoritter såsom risotto, burger, kalvefilet med rødvinssauce og en dagens fisk m.m. Og ja, det er enkelt.
Men det sætter også krav til hvert enkelt element, og det er nemlig det, der er fokus på hos Stuen th. De tager udgangspunkt i lokale råvarer som Vesterhavsfisk og økologisk kød og æg fra Skjern Enge, og så laver de alt mad fra bunden. Heldigvis er det til at smage, når nogle gør sig umage. PS. Deres overdækkede terrasse med varmelamper gør det muligt at sidde udenfor året rundt.
Bredgade 58, 6900 Skjern
Von Lügenhals
Von Lügenhals, beliggende i kunsthaven Varde Garten, blev opført helt tilbage i 1626 og er den første og eneste kejser privilegerede kro i Danmark. Simpelthen. Det i sig selv skulle gerne være en årsag til at slå et smut forbi. Men menukortet er nu heller ikke noget at være ked af, hvis du er glad for franske og danske klassikere: tatar, smørrebrød (igen nomineret til Danmarks bedste frokostrestaurant), steak på Grambogård-oksekød.
Heldigvis arbejdes der med stor fleksibilitet, så du kan sammensætte din egen menu fra to til seks retter med dertilhørende vinmenu. Et kejserligt måltid? Det kan du tro.
Brogade 5B, 6800 Varde
Høfde4
Det bliver næppe meget smukkere end hos Høfde4, der vel nærmest kan siges at være placeret i strandkanten ved Blåvand.
Høfde4 er et fusionskøkken, der eksperimenterer med forskellige madkulturer og smage fra hele verden, der passer til årstiden, men de benytter sig, hvis det er muligt, allerhelst af lokale råvarer. Det er muligt at vælge mellem a la carte og menuer, og desuden er der åbent til både morgenmad, frokost og aftensmad.
Og får du lidt for meget god champagne til maden – eller har du bare lyst til en forlænget weekend ved det brusende Vesterhav – kan du tjekke ind på Hvidbjerg Strandhotel, som ligger side om side med Høfde4.
Hvidbjerg Strandvej 27, 6857 Blåvand
Restaurant Nordic
Restaurant Nordic, i Ringkøbings latinerkvarter med facade mod torvet, er sådan et sted, man gerne vil have i sin by. Køkkenet er dogmefrit – eneste ”regel” er, at maden skal smage godt, vinen skal være god og servicen ligeså.
Til frokost kan du gå a la carte eller vælge en skiftende toretters menu, mens du til aften kan vælge mellem tre-, fire- og femretters menuer. Eller du kan kaste dig over det velproportionerede a la carte-kort.
Vester Strandgade 1, 6950 Ringkøbing
Nymindegab Kro
Stik vest, lige før Vesterhavets vindblæste klitter, ligger Nymindegab Kro. Kortet tager sit afsæt i sæsonens råvarer. Det er velsmag i sirlige, flotte anretninger.
Og så har vi slet ikke nået at tale om vinkortet og -kælderen på over 400 forskellige flasker, som der virkelig bliver kræset om. Den indeholder klassikere – Pingus, Gaja og Grand Cru-vine fra Bordeaux og Bourgogne – men der bliver også eksperimenteret med indkøb fra små producenter fra fx Tasmanien og Ungarn.
Og hvad koster det så? Jo, blot udsalgsprisen i deres leverandørers butik plus 250 kroner, der ses som en slags proppenge. Det er da rørende.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.