Nordsjællandsk festival bliver udsolgt på få sekunder og booker verdensstjerner: ”Det er jeg ret stolt over”

Musik i Lejet er Danmarks mest bekymringsløse festival. Her render det hørklædte nordsjællandsafkom afslappet rundt og mæsker sig i læskende drinks og lavthængende sol, hvis da ikke de lige tager et dyp i havet. Vi har stillet syv skarpe til Andreas Grauengaard, medstifter af festivalen i Tisvilde.

Nordsjællandsk festival bliver udsolgt på få sekunder og booker verdensstjerner: ”Det er jeg ret stolt over”
Offentliggjort

Hvad er den vigtigste udvikling, Musik i Lejet har gennemgået i de seneste år?

”Musik i Lejet blev aflyst under pandemien. En forårsdag talte jeg med Mikael Bertelsen om at lave sommerradio. Med ret kort aftrækkertid fik vi stablet en hel radiostation på benene, ’Radio Lejet’.

I en uge sendte vi lokalradio fra Tisvilde. Vi håbede på, at folk sad hjemme i sommerhusene og med kaffekopperne i hånden, skruede ind på FM-signalet og hørte radio, der relaterede sig til byens liv og historie. Tisvilde blev sat under lup. Byens personligheder, beværtninger og aktualiteter blev omdrejningspunktet.

I en fin blanding af radio-debutanter og radio-superstjerner, såsom Mikael Bertelsen og Martin Kongstad, blev ’Radio Lejet’ til en uges programflade, hvor skyhøje ambitioner og fri leg gik godt i spænd med hinanden.”

Hvorfor nævner du lige radioen?

”Det var en udvikling, som vi nok ikke havde set i krystalkuglen. Men som det ofte er i livet, når muligheder lukker sig ned, åbner nye sig op. Og fra at lave festival lavede vi radio. Egentligt er der nok en generel pointe i, at udviklingen nogle gange kommer af begrænsningen.”

Hvad husker du selv bedst fra festivalen?

”I Musik i Lejets spæde år imponerende mekanikken i at lave festival mig meget. Altså, der løber fadøl ned i et ølkrus, fordi et menneske holder skænketutten nede. På scenen står fire mennesker og spiller musik. På bagscenen står et helt hold af andre mennesker og holder styr på alt fra volumeknapper til røgmaskiner. Det store system af kompetencer og teamwork, der på samme tid får en festival til at ske, imponerer mig stadig hvert år.”

Hvad er du mest stolt af ved festivalen efter alle disse år?

”Musik i Lejet ligger i en lille by. At få verdensstjerner til at stå på den lille skønne plet på landkortet, som Tisvilde er, det er jeg ret stolt over. En lille by har brug for at tænke, at ting kan lade sig gøre, og det skaber identitet og udsyn for en by at have kultur og mødesteder, der samler mennesker.”

Har din egen rolle og dit arbejde på festivalen ændret sig undervejs?

”Fra at have en klassisk iværksættervirkelighed, hvor opgaver og kompetencer var lidt mere hulter til bulter, og hvor få mennesker greb over mange forskelligartede områder, er vi nu en del mere opdelt i ansvarsområder.”

Hvordan det?

”På trods af at jeg stadig har meget forskelligartede opgaver, står jeg i dag mere entydigt for program og oplevelser på festivalen. Selvfølgeligt sammen med et kontor af kreative og superdygtige kollegaer og frivillige.”

Hvad ser du mest frem til på festivalen i år?

”The Blaze fra Frankrig er et scoop. Desuden genåbner vi det legendariske spillested Jazzhouse på Musik i Lejet. Holdet bag de sagnomspundne Jazzhouse-dage i 90’erne er forsamlet.

Det er nyt og gammelt på samme tid, og det glæder jeg mig meget til. Men grundlæggende er Musik i Lejet et samlingssted, hvor mennesker mødes og skaber sommerminder, der forhåbentlig varer resten af livet.”