Drik dig glad: På Garbolund i Annisse producerer de vin på den danske naturs præmisser

Drik dig glad: På Garbolund i Annisse producerer de vin på den danske naturs præmisser

Kan man overhovedet dyrke vin i Danmark? Og hvad med naturvin? På vingården Garbolund forholder de sig ikke så meget til, hvad man bør kunne, skal eller ikke må. Som en humlebi, der ikke burde kunne flyve, producerer de vin på den danske naturs præmisser, der smager let, sødt og syrligt. Vi tog på besøg.

Offentliggjort

Det bugter sig i den grad i bakkedal ude på det lille landsted i Annisse. Vinrækkerne står som friseret med en bred kam over de bløde skråninger, og hvis det ikke var for det skizofrene regnvejrssolskin, de neongrønne bøgetræer, og at det sandfarvede chateau er byttet ud med rødkalkede stråtagslænger og en høj gul lade, skulle man næsten tro, man stod med fødderne plantet i det fugtige, franske terroir.

Men Garbolund laver vin på dansk. Naturvin tilmed. Vindruestokkene har stået i den nordsjællandske muld på kanten af Helsingevej og Arresø siden Jette Haugaard i 2003 fik idéen til at drive vingård på stedet. Dengang plantede hun 950 stokke, der hovedsageligt var rødvin. Nu står der lige godt 7.500 ranker, både i rød og hvid. Og det er ikke kun mængden af vinstokke, der er mere end fordoblet over årene, det er ejerkredsen også.

I 2018 blev Bertel Baagøe og Rigmor Westh Baagøe en del af foretagendet, og ambitionerne skruet gevaldigt op. Samme år overtog de en del af Vester Ulslev Vingaard på Lolland, der leverer druer til produktionen på Garbolund.

Bertel Baagøe samarbejder med Vester Ulslev Vingaard på Lolland, og de har tilsammen omkring 9.000 vinstokke.

Fra toppen af den ene af gårdens to bakker tegner Bertel Baagøe horisontale linjer i den lumre luft hen over ryggen på en bunke køer, der står og græsser mellem vinmarkerne. Selv har Bertel Baagøe en chefstilling hos Roskilde Festival, og hans kone Rigmor arbejder som læge. Og selvom det at drive en vingård ved siden af et fuldtidsarbejde kan virke som en lidt omfattende sidegesjæft, skal alle jo have en hobby, som Bertel Baagøe forklarer det.

”Der er nogen, der kører mountainbike eller ser fjernsyn i deres fritid. Vi bruger vores tid på det her. Det er en hobby, men det er selvfølgelig også gået hen og blevet en professionel virksomhed,” siger han.

På trods af at idyllen ligger så tungt over Garbolund, at man skulle tro, at det ville være umuligt at foretage sig noget som helst andet end at falde i staver over sceneriet, tager Bertel Baagøe og resten af holdet på stedet ikke let på vinproduktionen. I sæsonen 2021 regner de med at sætte prop i 5.000 flasker fantastisk naturvin, fordelt over orangevin, der nærmest er udsolgt, før den er færdig, rødvin, rosé, noget mousserende, vermouth og hedvin.

Bertel Baagøe på markerne i Annisse.

I Danmark er professionel vinproduktion dog stadig i sit spæde stadie – især når det kommer til naturvin.

”Det har været en ret heftig stejl læringskurve at lære at lave vin,” siger Bertel Baagøe, mens han vinker til Garbolunds eneste fuldtidsansatte, Toke, der sidder og nusser om nogle spæde hvidvinsranker.

”Der er kun blevet lavet vin i Danmark i omkring 20 år, hvilket jo er ingenting. Og der er ikke ret mange, der har arbejdet med spontan fermentering herhjemme. Der er meget få som os, der udelukkende laver naturvin. Og man kan jo godt risikere, at der er noget, der går helt i fisk, når man laver vin på den måde, vi gør, fordi vi ikke kontrollerer gæringsprocessen. Vi går bare benhårdt efter at lave noget vin, vi godt kan lide. Så vi er klar på at tage nogle chancer,” siger Bertel Baagøe.

Vineriet med trætønder og ståltanke ligger i længen af den bevaringsværdige gård, der plejede at være kostald. Her presses druerne, der smages, der testes. Vinproduktion handler om tålmodighed, som Bertel Baagøe forklarer det. Også når det kommer til høsten.

Vindruer, der dyrkes i Danmark, er cirka 1,5 måned længere om at blive plukkemodne end i Sydeuropa. Hos Garbolund samles lokalbefolkningen i Annisse hver oktober og hjælper til med at plukke druerne.

”Det er vi utroligt taknemmelige for, at folk har mod på,” siger Bertel Baagøe og fortsætter:

”Gården er et lokalt samlingssted. Vi kører nogle korte dage i marken, måske en tre-fire timer, og så spiser vi noget frokost sammen bagefter, så folk ikke går død i det.”

Vingården har lavet vin siden 2003.

Det skal være en fornøjelse at dyrke og producere vin, fornemmer man. Men smagen er i overordentlig høj grad i højsædet på Garbolund. Langt mere end konventioner og forestillinger om, hvad vin bør og skal være, forklarer Bertel Baagøe:

”Jeg ved ikke så meget om ’Chateau det ene’ og ’Domaine det andet’. Jeg prøver bare at finde ud af, hvad det er, vores druer kan. Vi prøver os frem. Nogle gange tænker jeg, at fordi vi ikke ved så meget om vinlavning i forvejen, så tør vi eksperimentere mere. Og så går vi meget efter smag. Det er vin på naturens præmisser her.”

Om sommeren er Garbolund Tapas- og Vinbar åben hver lørdag og søndag, hvor man kan indfinde sig på den brostensbelagte gårdsplads, slynge noget naturvin med en is eller noget frokost i sig eller tage et slag petanque og blive endnu mere i tvivl om, hvilket himmelstrøg man befinder sig under.

3 gode gårdbutikker

Ørby Gartneri

Formentlig det bedste udvalg af frisk frugt og grønt nord for Torvehallerne i København. Parkeringspladsen er et Stratego-spil af biler, indenfor vælter det med tomater, salater, fennikel, bær og krydderurter, og imens kan dine børn se på gederne, der glor dovent tilbage.

Maglebjergvej 6, Ørby.

Høkerinden

Lokale og regionale varer fra Halsnæs og omegn. Tidligere hjemmehørende i Liseleje, men fra denne sommer i nye lokaler i downtown Hundested. Delikatesser, bær, frugt og grønt, der hver morgen bliver gravet op og høstet for at blive solgt samme dag. Sympatisk og sundt.

Kajgaden 7D, Hundested.

Grønt fra Kolsbæk

Og ja, alle kender Ørby, men skal det være helt ægte, skal du til naboflækken Kolsbæk. Økologisk velsmag og nok det nærmeste, du kommer at hive grøntsagerne op af jorden selv. Selvbetjent stalddørssalg, kom når du vil, 60 forskellige slags grøntsager i sæsonen, som høstes med håndkraft.

Kolsbæk Byvej 1, Kolsbæk.

Denne artikel er bragt i Euromans Sommeravis

På Euroman fejrer vi sommeren med en gratis Sommeravis. Vi har kørt, svømmet, spist, drukket og hilst os vej langs hele nordkysten. Resultatet er en inspirerende guide til et veloplagt liv, hvor sanserne er slået ud og indtrykkene står i kø. Avisen er skabt med udgangspunkt i magasinets begejstrede, nysgerrige ånd, og stiller skarpt på sommerlivet med et særligt blik på Nordsjælland. Den udkommer med Euroman og Eurowoman i juli måned, og bliver derudover omdelt til sommerhuse og via turistinformationer, minigolfbaner, iskiosker, fiskehandlere og alle de andre steder, din vej går forbi i sommerlandet. Og den er helt gratis.