8 øvelser du sagtens kan droppe i fitnesscenteret

8 øvelser du sagtens kan droppe i fitnesscenteret
Offentliggjort

Der findes helt klart fejl i danske fitnesscentre. Mange af dem kan nok bunde i de myter, mærkværdigheder og usandheder, der bliver slynget ud i samme omfang, som sneakers lanceres af diverse rappere. Men findes der også forkerte øvelser? Ja og nej.

Svaret er ikke helt så simpelt, som man skulle tro, fortæller en af verdens førende styrkeløftere og personlig træner samt stifter af maxer.dk, Jacob Beermann:

”I det store hele findes der ikke øvelser, der ikke kan have sin berettigelse i et træningsprogram. Alle øvelser kan have en positiv effekt. Det vigtigste er, at man har et mål og et rationale med den øvelse, man laver.”

Alligevel er både han og fitnessatlet Patrick Hargett enige om, at der findes øvelser, der kunne udskiftes med bedre alternativer for langt de fleste mennesker. Måske skyldes deres udbredelse folks forvirring omkring deres mål med træningen, mener Beermann:

”Ethvert træningsprogram må starte med, at man har sin målsætning og sit nuværende niveau for øje; hvor er jeg nu, og hvor vil jeg gerne hen? Ud fra det skal man så vælge, hvilke øvelser man vil lave. Det er der rigtig mange i fitnesscentrene, der ikke har gjort sig tanker om.”

Så lad os kigge nærmere på de træningsøvelser, vores træningseksperter ser mange lave i de danske fitnesscentre, men som ikke altid fortjener den store hyldest.

Navnet lyder måske ukendt, men du har uden tvivl set øvelsen før. Her kan man i siddende position skubbe lårene indad eller udad med belastning på. Begge maskiner var tidligere mest udbredte blandt kvinder, men også mænd har taget dem til sig, fordi det også for dem er blevet interessant at træne baller. Men er det målet, findes der ifølge Beermann bedre alternativer:

”Hele essensen er jo, at man prøver at isolere nogle muskler, der kan trænes meget, meget mere effektivt i de store basisøvelser. Squats kunne være et godt bud, hvis man ønsker at ramme inderlårene. Ønsker man at have fokus på ballerne kunne sumo-dødløft være et godt alternativ. Eller naturligvis direkte balleøvelser som glute bridge.”

Og selvom øvelserne på visse områder kan have sin berettigelse, er Beermann ikke imponeret:

”De her øvelser kunne give mening, hvis funktionsniveauet er meget lavt, så det skulle genoptrænes. Men ellers giver de ikke meget mening. Det er nok det tætteste, vi kommer på decideret spild af tid.”

Mange vil nok se sig sure på kritikken af denne yderst populære maskine. Men der er ingen vej uden om, for den tilbyder sjældent den optimale løsning, hvis man spørger Beermann:

”Det er en klassiker, at folk søger hen til det og står i en fastlåst bane. Helt generelt vil jeg altid foretrække at arbejde med de frie øvelser først. Det er nemlig meget få øvelser, hvor det falder kroppen naturligt, at gå helt lige op eller ned.”

Et bedre substitut kan altså ifølge Beermann være de frie alternativer, hvor kroppen også får trænet de mange stabiliserende muskler, der ikke bliver aktiveret i stativet:

”Det er mest for bodybuildere, stativet har sin berettigelse, fordi fokus er på at udtrætte muskulaturen mest muligt. Hvis man derimod træner for sundhed, skulle kroppen jo gerne fungere, som den skal. Elementer som at holde sin mobilitet og smidighed, bliver bedst passet med frie øvelser.”