"Alle mennesker har brug for at ramme bunden en gang imellem"

'Alle mennesker har brug for at ramme bunden en gang imellem'
Offentliggjort

Supermellemvægteren Rudy ’Hardhitter’ Markussen med 24 sejre på knockout ligger på en briks i et omklædningsrum i februar 2012. Han har smerter i maven, hans kæreste forstår ham ikke, hans far ligger på hospitalet med en blodprop og driver ud og ind af bevidsthed, og han savner sin søn.

Rudy Markussen er slet ikke klar til at bokse, og det kan næsten kun gå galt. Måske endda så galt, at han aldrig ser sin søn igen, for han er bange for at miste livet under kampen. Der sidder en stor stressknude i maven på ham, men det ved han ikke endnu.

Lige nu ved han bare, at han har ondt i maven, skal ud og bokse mod WBA-mesteren, irske Brian Magee, og har haft sit livs ringeste forberedelse op til kampen.

For en måned siden blev han af sin manager sendt på træningslejr i Tyskland. Men hvad der lød som et fokuseret forløb blandt kompetente mennesker, viste sig at være alt andet. Det begyndte med morgenmaden: Normalt spiser Markussen bøfkød, kylling, masser af æg og grøntsager, men på hotellet i Berlin var der kun hvidt brød, Nutella og marmelade.

Normalt ville han også blive hentet af en træner om morgenen, når han var i en fremmed by, men det havde den tyske træner ikke tid til. Markussen blev bedt om at gå ud og leje en bil.

Han skulle træne i en sal med en masse andre boksere, og der var ikke arrangeret en sparringspartner, der kunne hjælpe ham med at træne de ting, Markussen skulle fokusere på. Han fik en bokser, der var tilovers, men den manglende energi gjorde, at Markussen kun kunne sparre i tre omgange. Han tog hjem efter en uge.

Derhjemme gik det ikke meget bedre. Hans træner var travlt beskæftiget med at arbejde på TV3-programmet ’Tæsk en kendt’. Han kom også op at toppes med det fitnesscenter, han trænede i, hvilket resulterede i, at han kun nåede at være der et par uger.

Tre uger inden kampen mod Magee trådte vennen Kenneth Svensson til som træner, men køen af problemer var ikke slut endnu: Markussens far blev indlagt på hospitalet efter en blodprop. Og han syntes ikke, at hans daværende kæreste havde forståelse for hans problemer og støttede ham.

”To gange under træningen havde jeg overvejet at lade være. Men i boksning er det sådan, at du får at vide, at hvis du ikke bokser den her kamp, så får du aldrig chancen igen. Og det troede jeg på.”

Da han rejser sig fra briksen i omklædningsrummet i Brøndby Hallen, bliver han flankeret af rapgruppen Kaliber, der spiller hans kendingsnummer ’Hardhitter’. Han entrer ringen med et lidt uroligt blik.

Men det går faktisk meget godt. Markussen får et par temmelig fornuftige stød ind på nordireren og tager de fleste af hans slag i paraderne. Men så går det galt: I femte runde rammer Magee Markussen dybt i siden af torsoen, og danskeren sætter sig ned på det ene knæ og bliver talt ud. Kommentatorer og sportsjournalister begynder med det samme at spekulere i brækkede ribben og leverslag.

”Det føltes som at trække splitten på en håndgranat og sluge den,” siger Markussen selv. ”Men det var ikke leverslaget, der fik mig ned. Han ramte lige på stressknuden.”

Efter kampen forsvandt alle rygklapperne. Han blev opsagt i sin lejlighed, og efter to blodpropper mere døde faderen. Forholdet til kæresten røg, og manager havde han heller ikke længere. Så gik Rudy Markussen i sort. Han var ikke ked af det, men husker det nærmere som en angst. Han begyndte at se en psykolog og fik akupunkturbehandling.

Efter seks omgange af hver gik det over. Dog satte en nakkeskade en stopper for karrieren som bokser, og Markussen begyndte at arbejde som personlig træner efter et stykke tid på sygedagpenge. Nakken gik i sig selv, og sideløbende har han holdt sin egen træning ved lige sammen med Kenneth Svensson. Nu er han tilbage og føler sig stærkere end nogensinde før.

”Alle mennesker har brug for at ramme bunden en gang imellem. I min verden er det nederlagene, du lærer af, for der kan du se, hvem der stadig er der, når det ikke er sjovt længere. Nu har jeg kun folk omkring mig, som jeg ved, har min ryg 110 %. Jeg er i topform og bedst af alt: Jeg er fokuseret.”

Træningsplan 7-10 uger før kamp.

Yoga 1 time og 30 min.

om morgenen. Boksning om eftermiddagen: Opvarmning, 6-8 omgange sparring, 6 omgange plethandsker, 2-4 omgange sandsæk.

Til sidst styrkeøvelser.

Dynamisk og funktionel

træning baseret på eksplosion og hurtighed, som er bokserelateret. Løb om aftenen: Opvarmning, dernæst 6-8 x 400 meter.

Roligt løb om morgenen,

ca. 8-10 km afhængigt af, hvad kroppen siger. Boksning om eftermiddagen efter samme

model som mandag.

Dynamisk og funktionel træning baseret på eksplosion og hurtighed. Løb om aftenen: Opvarmning, dernæst

6-8 x 800 meter.

Samme model som mandag.

Langt løb eller boksetræning.

I løbet af ugen er der massage, fysioterapi, akupunktur, sauna og isbad mellem træningerne. Markussen følger en stram kostplan og vejer sig tre

gange om dagen.

”Det er næsten umuligt at træne sig til et hårdt slag. Enten kan du, eller også kan du ikke. Jeg har slået hårdt, siden jeg gik i børnehave. De tre vigtigste slå-øvelser for mig er sparring, plethandske og sandsækarbejde. Sparringen skal simulere en rigtig kamp, plethandskerne øver præcision, kombinationer og hurtighed.

Sandsækken kender de fleste. Der kan man enten lave de hurtige slag eller få hårde. Du skal holde paraderne oppe og dreje hånden, når du slår. Du roterer i skulder og arm, og du rammer med knofladen. Du skal også gerne bruge benene. Er højre hånd din hårdeste, så stil dig med højre ben bagerst, så du kan få mest styrke i den. Drej i kroppen ligesom en proptrækker, så rammer du som en jernstang i ansigtet.”

”Jeg sjipper som opvarmning, men det giver også rytme i benene, og det er vigtigt at have som bokser. Man kan lave høje knæløftninger, dobbeltrotation og intervaller, hvor man øger tempoet. Jeg spiller musik i træningslokalet, fordi jeg tror, det sætter sig i kroppen.

Det er vigtigt, at jeg har bevægelse i ringen, derfor skal jeg høre noget med bevægelse i. Oftest jazz og blues. Tower of Power er et af mine favoritbands. Jeg varmer op i tre minutter og slapper af, varmer op i tre minutter osv. Jeg laver min træning i sæt af tre minutter med et halvt minuts pause mellem, for at det skal minde om en boksekamp.”

”Hvis jeg gik ned for at løfte jern og satte en masse kg på stangen, ville jeg måske nok blive stor og bred, men det ville ødelægge min boksning, fordi det ikke er til at bevæge sig ordentligt og hurtigt, når man er så stor og pumpet med korte muskler, som nogle bodybuildere har.

I stedet bruger jeg en stang på 20 kg. Den er plantet lodret i gulvet foran mig, og så løfter jeg den skråt op skiftevis mod højre og venstre. 10 til den ene side og 10 til den anden. Så slynger jeg den om på ryggen og begynder så at trække den skråt op til den ene side og den anden. Det giver mig udholdenhed og styrke i maven og armene og kondition i én øvelse