Bastian Emil til Danmark Rundt: Dramaet, finalen og den store fejring på Café Victor

Bastian Emil til Danmark Rundt: Dramaet, finalen og den store fejring på Café Victor

Bastian Emil drømte sig som barn til fjerne egne for at forstå de komplicerede sammenhænge, cykelløb er gjort af. Siden fandt han stor begejstring, da han opdagede cykelløbet Danmark Rundt i sit eget land. I år startede det helt ude vestpå og sluttede med først en magtdemonstration og siden en marginal enkeltstartssejr på blot et enkelt sekund af den belgiske komet Remco Evenepoel. Bastian Emil var med i en følgebil og oplevede dramaet i både kulissen og fra første parket.

Offentliggjort

Da jeg som dreng begyndte at fascineres af cykelsporten, skete det som med alle spirende interesser, at jeg fyldtes med oceaner af spørgsmål, som jeg umætteligt søgte at besvare, og det mest centrale af de mange spørgsmål lød: Hvem er cykelrytterne?

Til forskel fra andre af barndommens interesser var det med cykelsport desværre ikke så enkelt at tilegne sig den ønskede viden. Det stod hurtigt klart for mig, at cykelsporten var en kompliceret sport på trods af sit simple ideal om at komme først over målstregen. Der var ingen bog at slå op i, intet leksikon som metodisk kunne optegne cykelsportens historie og teknik og heller intet katalog, hvor man kunne læse om hver eneste af rytternes styrker og svagheder, fysisk og mentalt. Tit drømte jeg om et fag i skolen, som skulle hedde cykelsport, hvor klasseværelset skulle være pyntet med indrammede kort over ruterne og resultaterne fra Tour de France og Giro d’Italia som periodiske systemer, og hvor cykelhandsker og trøjer kunne ligge fremme, så man selv kunne prøve at mærke efter og erfare, hvordan materialet og farverne i virkeligheden fremtonede, og hvor undervisningen skulle foretages af en lærer, som skulle være i stand til at optegne sportens avancerede formler klart og tydeligt.

Når sæsonen gik i gang, gjorde fjernsynets billeder med bjerge, floder, marker og byers storhed indtryk på mig som dreng. Kampene og duellerne mellem rytterne var virkelige fremstillinger af mod, af vilje, og ideen om for enhver pris ikke at give op. Rytterne kørte langt borte i høje og tynde luftlag, de kom fra alle verdens egne, de talte forskellige sprog og kørte på hold registreret på kryds og tværs af kontinenterne. De føltes som fjerne helte. På skærmen virkede de tavse og sammenbidte i deres stridsomme og hårde arbejde. Det virkede umuligt at nærme sig dem, for hvordan skulle man som dreng få bragt sig selv helt til Frankrig og til Alperne for at møde sine helte? I nogen tid optog dette spørgsmål mig, indtil jeg til min store glæde erfarede, at der også fandtes et dansk cykelløb – Danmark Rundt.


Kilden til at forstå