Cykelsport er noget, man læser. Her den bedste litteratour

Jeppe Højberg Sørensen er redaktør på Altinget Idræt og ivrig læser af sportsbøger. Her fortæller han, hvad bør man slå op i, når sommerens Tour-etaper bliver lange og begivenhedsfattige.

Cykelsport er noget, man læser. Her den bedste litteratour
Offentliggjort

Nå, Jeppe, har du købt noget Tour-litteratur i år, eller er der noget, du har kig på?

”Ikke endnu, men jeg pønser på at købe Daniel Friebes biografi om Jan Ullrich, ’The best that never was’, som udkom for to år siden. Jeg husker Ullrich fra min barndom. En lang lidelseshistorie, men samtidig et menneske, der i mine øjne fremstod mere sympatisk end fx Lance Armstrong.”

Hvad er det bedste litteratur, du har læst om Tour de France?

”Jeg vil nok ikke kalde det stor litteratur, men det bedste og den mindst originale anbefaling er Joakim Jakobsens bog om Tour de France. En bibel om Touren, der gennemgår hvert evig eneste år. Man får et utroligt indblik i det, som rytterne i de tidlige år har måttet gennemgå.”

Er den nemmere at kløve sig igennem, end den ser ud til at være?

”Jeg har aldrig kløvet mig igennem den. Men jeg har læst forskellige kapitler, fra specifikke år og især de tidlige, som er de mest interessante. Under en etape, der måske er lidt kedelig, er den god at slå op i. Man kan slet ikke forestille sig, hvad rytterne gik igennem af lidelser dengang. Men ellers kan jeg virkelig godt lide mindre og skævere formater. Rigtig mange cykelbøger er mellem 150 og 200 sider.”

Hvad er din favorit?

”Daniel Denciks ’Sportshjerte’ fra 2018. Den uden sammenligning bedste bog, synes jeg. Han formår at møde folk fra cykelsamfundet på en helt anden måde, end jeg har læst andre gøre det. Han er fx den eneste, der har formået at skrive en spændende tekst om Jakob Fuglsang. Det er så vildt kreativt. Man er somme tider i tvivl om, hvad der egentlig bliver sagt, og hvad der ikke bliver sagt, men på trods af den kreative frihed, Dencik tager sig, er jeg ikke i tvivl om, at jeg forstår personerne i bogen bedre efter endt læsning. Han finder en sprække, som ingen andre har formået at finde. Eller at gå ind ad.”

Ellers noget, vi skal have med?

”Hvis man er glad for biografier, så vil jeg også nævne Laurent Fignons ’Vi var unge og ubekymrede’. Det er den klassiske cykelportrætbog. Og så ’Helt alene’ om Jacques Anquetil af den franske forfatter Paul Fournel. Den er helt genial. Til sidst vil jeg nævne Tonny Vorms ’Om cykling’. Den er mere nøgtern end så meget andet om sporten. Det kan jeg godt lide.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Cykelløb og Cykling