Cykelsportens bedste bøger

Skal du være en ægte cykelekspert, må du ty til litteraturen

Er man egentlig rigtig cykelfan nu til dags, hvis man ikke kan strø om sig med referencer til cykelsportens ædle historie og det mytologiske drama på landevejene? Nej, vel? Så frem med monoklen, og giv dig i kast med noget forrygende cykellitteratur. Vi har udvalgt seks gode titler.

Offentliggjort

’Det hemmelige løb’

Tyler Hamilton og Daniel Coyle

Gennem fire sæsoner i begyndelsen af 00’erne var Tyler Hamilton og Lance Armstrong holdkammerater på det amerikanske storhold US Postal Service. Med Armstrong som kontroversiel og altdominerende kransekagefigur. Der var dog ikke megen broderlig kærlighed mellem dem, da Hamilton senere afgav sit vidneudsagn under retssagen mod den detroniserede Tour-konge. Og hadet blev om end endnu mere udbredt, da Tyler Hamilton sendte bogen ’Det hemmelige løb’ ud på hylderne. Her lægger Hamilton nemlig alle hemmelighederne på bordet i sin beskrivelse af det dopingspøgelse, der i en årrække hjemsøgte cykelsporten. Hverken Hamilton selv, Bjarne Riis (hvis CSC-hold han kørte på i 2002 og 2003) og særligt ikke Lance Armstrong bliver skånet i den ekstremt detaljerede fortælling – skabt i samarbejde med Daniel Coyle, der også er manden bag dokumentarfilmen ’The Armstrong Lie’.

2012, udgivet på People’s.

’Sportshjerte’

Daniel Dencik

En hyldest til cykelsporten i de højere luftlag af forfatter og filminstruktør Daniel Dencik, der her giver os en større, mere filosofisk forståelse af, hvad det vil sige at være cykelrytter, og hvad cykelsporten betyder for os, der følger den i tykt og tyndt. Dencik har interviewet flere tidligere og stadig aktive cykelryttere i arbejdet med bogen, heriblandt Matti Breschel, Jakob Fuglsang, Christopher Juul-Jensen og Rasmus Quaade, der på hver sin skæve facon beskriver en cykelrytters lod i livet. Ensomheden, balancen mellem at pleje både enspænderen og holdet, jagten på den ekstra procent. Sproget i bogen buldrer afsted på stor klinge. Og det kan som bekendt være en fejl at smide kæden derop, hvis du ikke har overskuddet til at træde møllen rundt. Men det har Dencik masser af, hvilket gør ’Sportshjerte’ til en af de mest vellykkede bøger i genren i de seneste mange år.

2018, udgivet på Gyldendal.

’Giro d’Italia 1949’

Dino Buzzatti

I 1949 var der lagt i kakkelovnen til en storslået duel i Giro d’Italia mellem sportens to første superstjerner, Fausto Coppi og Gino Bartali. Journalisten og forfatteren Dino Buzzatti havde aldrig før overværet et cykelløb, da han blev bedt om at dække tvekampen i avisen Corriere della Sera. Ud af det kom en håndfuld fænomenale essayistiske reportager, hvori Buzzatti

formår at indkapsle rivaliseringen i storslået lyrik, mens han samtidig skriver samtidshistorie om efterkrigstidens Italien, der i de år langsomt var ved at finde sine fødder igen. Buzzatti blev derved en af pionererne inden for intellektualiseringen af cykelsporten, og hans artikler fra løbet blev siden samlet i bogen med det mundrette navn ’Giro d’Italia 1949’. Den er nu udkommet på dansk med forord af Brian Nygaard.

2024, udgivet på Jensen & Dalgaard.

’Tour de France – Verdens hårdeste cykelløb’

Joakim Jakobsen

Alle cykelfanatikeres ultimative coffee-table-bog udkom for første gang i 2004 og er siden blevet opdateret og genudgivet flere gange. Ikke nok med, at de lyseblå og gule farver på forsiden pynter i dit hjem, så er den også en oplagt indkøring i Tour de France-historien. Med ekstremt sikker hånd og respekt for løbets storhed tager Joakim Jakobsen os med fra den første udgave af Touren i 1903 gennem perioder med verdenskrig forbi Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain til nutidens hypermoderne kamp om aerodynamisk ingeniørkunst og andre marginal gains. Jakobsen, til daglig journalist på Weekendavisen, leverer et væld af kuriøse anekdoter og beskriver i det velillustrerede opslagsværk samtlige definerende momenter, stigninger og etaper. Her finder du virkelig alt, du har brug for at vide om verdens største cykelløb. Så der er rigeligt at give sig til, når Pogačar og Vingegaard – legenderne af i morgen – holder hviledag.

2020, udgivet på Lindhardt og Ringhof.

’Vi var unge og ubekymrede’

Laurent Fignon

En af Tour de France-historiens store helte har også skrevet en af cykellitteraturens bedste selvbiografier. Laurent Fignons ’Vi var unge og ubekymrede’ er en særdeles smukt forfattet beretning om cykelsportens beskidte og polerede sider. Fignon huskes nok bedst for Tour de France i 1989, hvor han med sin hestehale blafrende bag sig tabte den samlede sejr med sølle otte sekunder til amerikanske Greg LeMond på den afgørende enkeltstart i Paris. Den mindste sejrsmargin i Tour de France-historien. Men Fignon vandt også Tour de France to gange, første gang som blot 22-årig, Giro d’Italia én gang samt Milano-Sanremo to gange. Med andre ord en af 80’ernes allerstørste stjerner, som her giver et indgående indblik i et turbulent liv med flere op- og nedture, end de fleste kan forestille sig. Laurent Fignon gik desværre allerede bort i 2010 i en alder af 50 år. Samme år udgav han ’Vi var unge og ubekymrede’ i hjemlandet, og seks år senere fik vi fornøjelsen af bogen på dansk med forord af Jørgen Leth.

2016, udgivet på Den franske bogcafés forlag.

’Sort kaffe og hvide sokker’

Tonny Vorm og 12 tidligere professionelle cykelryttere

Scenen er denne: En herreloge, der bliver kaldt Danske Professionelle Cyklisters Club, samles om et bord og fortæller røverhistorier, mens forfatter Tonny Vorm skribler samtaler ned. Det blev for år tilbage til 256 siders underholdende, lettilgængelig læsning, som du hurtigt sluger under en halvkedelig transportetape. Og det skal ikke forstås negativt, tværtimod. ’Sort kaffe og hvide sokker’ fortæller på genial vis, hvordan den tidligere generations cykelstjerner har ofret sig for en karriere på landevejen, og der bliver diskuteret, hvad der gør nogle ryttere lirens og andre ulirens. Og Ikke mindst forklarer de gamle koryfæer, hvordan man tager sig godt ud på landevejen som motionist, hvilket fungerer glimrende som rettesnor. Alle de 12 tidligere proffer danser let og elegant rundt om den dopinggrød, de næsten alle har sat tænderne i, hvilket onde tunger nok kan finde på at angribe. Men cykellitteratur må også gerne være et behageligt frikvarter, og det er ’Sort kaffe og hvide sokker’ et af de bedste eksempler på.

2016, udgivet på Politikens Forlag.